Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 357

 

гр. Плевен, 29.05.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на четвърти май две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                                       

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 326/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на С.З. ***, чрез адв. А.А. от АК - Разград срещу Решение № 33/23.02.2018г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 460/2017г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил Наказателно постановление № 55/04.10.2017 г. на Зам. Кмета на Община Левски, с което на С.З. *** на осн. чл. 44 ал. 1 т. 1 от Наредба № 1 на Община Левски е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 150 лв. за нарушение на чл. 2 т. 2 от Наредба № 1, затова че на 24.08.2017 г. в 23:30 часа в гр. Левски, като организатор на сватбено тържество пред дом, находящ се на ул. „Витоша“ № 16, нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23:00 часа.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал. 1 т. 1 от НПК. Счита, че при постановяване на съдебното решение не са отчетени допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила при постановяване на обжалваното НП. Административно- наказващия орган не е изследвал цялостно и обективно фактическата обстановка. Не е посочено коя е нарушената наредба, означена е само с номер. Като санкционна разпоредба е посочен чл. 2 т.2 от Наредба №1, но санкционната разпоредба е чл. 44 т.1 от същата, която предвижда наказание „глоба“ до 5000 лв. за нарушения от физически лица. Наложено е наказание „имуществена санкция“ на физическо лице, каквото законът не предвижда. Иска отмяна на решението, а по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – Община Левски не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно и допустимо, но постановено при неправилно приложение на материалния закон с оглед доказателствата по делото.

Съдът е извел правилен фактически и правен извод, въз основа на свидетелските показания, потвърждаващи описаното в акта, че жалбоподателят на посочената дата – 24.08.2017г. в качеството си на организатор на сватбено тържество в гр. Левски пред дом , находящ се на посочения адрес - ул. „Витоша“ № 16 е нарушил нощната тишина и спокойствието на гражданите - обитатели на жилищните сгради след 23:00ч., изразяващо се в пускането на силна музика  в 23:30ч., което представлява нарушение на чл. 2 т.2 от Наредба № 1  за опазване на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на Община Левски.  Разпоредбата забранява вдигането на шум, смущаващ спокойствието на гражданите през летния период в промеждутъка от 23:00ч. до 6:00ч.

Непосочването на пълното наименование на Наредба № 1 на Община Левски не е съществено процесуално нарушение, тъй като означаването й с пореден номер в достатъчна степен я индивидуализира.

С НП на нарушителя е наложено наказание имуществена санкция в размер на 150 лв. на осн. чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба №1 на Община Левски.

В чл. 44 ал.1 т.1 и в т.2 от Наредба № 1 е предвидено наказание за нарушение на наредбата съответно: т.1 „глоба“ до 5000 лв. за физически лица и т.2 „имуществена санкция“ в размер до 50 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

С НП е наложено наказание „имуществена санкция“ на жалбоподателя С.З.П. в качеството му на физическо лице. Налагането на имуществена санкция е допустимо единствено за еднолични търговци и юридически лица съгласно чл. 83 от ЗАНН. За физическите лица наредбата предвижда друго по вид и размер наказание – глоба до 5 000 лв. Първоинстанционният съд не е съобразил, че с НП е наложено наказание, каквото не е предвидено в закона, което е съществено процесуално нарушение, което не може да бъде санирано в съдебната фаза и налага отмяна на НП като незаконосъобразно.

Като е потвърдил НП районният съд в диспозитива на решението си е допълнил и изменил волята на административно-наказващия орган, отразена в НП в частта относно вида на наложеното наказание , което е недопустимо като е приел, че наложеното наказание е „административна санкция“, а такъв вид административно наказание в ЗАНН не съществува.

Решението на Районен съд – Левски е неправилно и следва да се отмени, а по същество – да се отмени НП.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 и чл. 222 ал.1  от АПК съдът

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 33/23.02.2018г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 460/2017г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 55/04.10.2017 г. на Зам. Кмета на Община Левски, с което на С.З. *** на осн. чл. 44 ал. 1 т. 1 от Наредба № 1 на Община Левски е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 150 лв. за нарушение на чл. 2 т. 2 от Наредба № 1 на Община Левски.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.