Р Е Ш Е Н И Е

 

348

 

гр. Плевен 28.05.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевен – първи касационен състав, в открито съдебно заседание на четвърти май две хиляди и осемнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

           ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

   Катя Арабаджиева

 

при секретар Цветанка Дачева и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 298 по описа на съда за 2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на А.Г.Д. ***,  срещу решение № 7/30.01.2018 г. на Районен съд /РС/ – гр. Никопол, постановено по НАХД № 239/2017 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 17-0270-000246/09.06.2017г.  на Началник  на РУ – Гулянци при ОД на МВР - Плевен, с което на касатора на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1,2 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.; на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП е било наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП е било наложено  административно наказание глоба в размер на 50 лв.

Със същото решение касаторът е осъден да внесе допълнителен депозит за изготвена експертиза в размер на 36, 82 лв.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като незаконосъобразно и неправилно, тъй като в Окръжен съд- Плевен има образувано въззивно производство /сочи се НОХД № 151/2017г. по описа на РС- Никопол/, последиците от което са корелативно свързани с обжалваното решение по настоящето производство.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Ответникът ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба. 

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на въззивния съд е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, първи касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е  неоснователна.

Касаторът е санкциониран за това, че на 25.05.2017г. около 01.15 часа в с.МИЛКОВИЦА, общ.ГУЛЯНЦИ по ул.“ВАСИЛ ЛЕВСКИ“, срещу дом №49 в посока на движение към автоспирката на с.Милковица управлявал мотопед „МАЛАГУТИ“, който не е негова собственост, без регистрационен номер, не носи СУМПС и контролен талон към него; не носи свидетелство за регистрация на МПС.

Решаващият съд е изяснил и потвърдил фактическата обстановка, описана в НП, като е събрал писмени и гласни доказателства и е направил заключение, че жалбоподателят е извършил нарушенията, за които е санкциониран. Във въззивния съдебен акт е съобразено обстоятелството, че за другите нарушения, които в хода на проверката са били констатирани, материалите са били предадени на НРП, която е счела, че извършеното от жалбоподателя по настоящето дело не представлява нарушение, като по внесен ОА е било образувано НОХД № 151/17г. по описа на НРС. За горното наказателно производство са събрани и съответни писмени доказателства.

Въззивният съд е приел, че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение /АУАН/ и издаването на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, както и че същите са издадени от компетентни административни органи. Тези доводи се споделят от АС- Плевен.

         Настоящият съдебен състав намира, че мотивите на оспореното съдебно решение са подробни, логични, обосновани и съответни на събраните по делото доказателства и закона. Съдът правилно е заключил, че нарушенията са доказани по безспорен начин, както извършителя и вината му. Въззивният съд е съобразил и обстоятелството, че НП е издадено само за онези нарушения, за които не е налице образувано наказателно производство, поради което АС- Плевен намира за неоснователни доводите на касатора за корелативна свързаност на последиците от решаване на производството по НОХД № 151/2017г. по описа на РС- Никопол и тези по настоящето производство.

         Извършените нарушения са квалифицирани правилно. Законосъобразно са определени санкционните разпоредби, а наложените санкции за всяко от нарушенията са в установения от закона абсолютен размер.

         С оглед посоченото оспореното съдебно решение е валидно, допустимо и съобразено в материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, първи касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 7/30.01.2018 г., постановено по НАХД № 239/2017 по описа на Районен съд – гр. Никопол.

 Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.