Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

361

 

гр. Плевен, 29.05.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на четвърти май две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                                       

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

И. ШАРКОВ

При Секретар: ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 289/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на РУ на МВР – Долни Дъбник срещу Решение № 128 от 14.02.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 3372/2017 г. по описа на съда.

С решението си съдът е отменил като незаконосъобразно Наказателно постановление № 17-0257-000791/10.10.2017г. на Началника на РУ – Долни Дъбник към ОД на МВР – Плевен, с което на И.В.П. *** са наложени административни наказания: 1) на осн. чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП „глоба” в размер на 3000 лв. за нарушение на чл. 139 ал.5 от ЗДвП и 2) на осн. чл. 183 ал.1 т.1, пр. 1 и 2 от ЗДвП „глоба“ в размер на 10 лв. за нарушение на чл. 100 ал.1 т.1 от ЗДвП, затова че на 17.09.2017 г. в 15:10ч.  в община Долни Дъбник на път трети клас № 305 управлява товарен автомобил МАН ТГХ 18.440 БЛС с рег. № ЕН9328ВТ и полуремарке с рег. № ЕН7683ЕХ като няма заплатена винетна такса по чл. 10, ал.1, т.1 от ЗП за републиканската пътна мрежа и не представя СУМПС и контролен талон към него.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон  – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Счита, че както в АУАН, така и в НП е посочено като място на извършване на нарушението път „Трети клас № 305“ и допуснатото нарушение от административно-наказващия орган е несъществено и не следва да води до отмяна на наказателното постановление. Твърди, че нарушенията са открити в присъствието на нарушителя, което обуславя, че същия знае за кои нарушения му е съставен АУАН, както и кое е мястото на нарушението.  Счита, че не е нарушено правото му на защита, тъй като пътя Плевен-Луковит  е републикански път и за преминаването, през която и да е част от него е необходима винетка. На следващо място сочи, че има разминаване в мотивите на първоинстанционното решение. В хода на съдебното следствие съда е приел, че от изяснената фактическа обстановка безспорно е доказана нарушената правна норма, нарушителя и неговата вина, но в последствие стига до извод, че административното производство е опорочено. Моли за отмяна на решението, по същество – за потвърждаване на НП.

Ответникът по касация – И.В.П., чрез адв. З.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен изразява становище за неоснователност на касационната жалба. Посочва, че факта, че водача е присъствал на мястото на съставяне на АУАН не санира липсата на конкретен реквизит от него - мястото на извършване на нарушението. Счита, че това е съществен елемент, от който зависи упражняване правото на защита на водача и преценката за компетентността на актосъставителя и административно наказващия орган, тъй като посочените населени места по пътя Плевен-Луковит са в района на различни полицейски управления и областни дирекции на МВР.   Счита, че първоинстанционното решение е правилно и законосъобразно, и моли да бъде оставена без уважение подадената касационна жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните доказателства решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно и допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Районен съд – Плевен е приел за безспорно доказано от писмените и гласни доказателства по делото, че жалбоподателят е извършил нарушенията, за които е санкциониран с предвидените в закона наказания в абсолютен размер. Но е отменил НП, тъй като е приел, че е допуснато съществено процесуално нарушение при съставянето на АУАН и издаването на НП, тъй като в акта и НП не е конкретизирано мястото на нарушението.

Този извод е неправилен. В съставения АУАН е посочено, че нарушението е констатирано в Община Долни Дъбник на път (Плевен – Луковит) – Крушовица-Садовец-Дерманци-Торос- Гложене. В НП също е посочено, че е извършено в Община Долни Дъбник на път трети клас № 305, който е част от републиканската пътна мрежа и за движението по него се изисква заплащане на винетна такса по чл. 10 ал.1 т.1 от Закона за пътищата.

Описанието на мястото на нарушението с посочването на пътя – 305  - Плевен-Луковит, който е част от третокласната републиканска пътна мрежа в участъка от пътя, попадащ в Община Долни Дъбник, в достатъчна степен индивидуализира мястото на извършване на нарушението и позволява да се определи компетентността на актосъставителя и административно-наказващия орган, тъй като попада в района на РУ – Долни Дъбник, а за съставомерността на конкретните две извършени  нарушения по-голяма конкретизация от описаната не е необходима.

Поради това решението на Районен съд – Плевен е неправилно и  следва да се отмени, а по същество – да се потвърди НП като законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 и чл. 222 ал.1 от АПК съдът

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 128 от 14.02.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 3372/2017 г. по описа на съда и вместо него постановява:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-0257-000791/10.10.2017г. на Началника на РУ – Долни Дъбник към ОД на МВР – Плевен, с което на И.В.П. *** са наложени административни наказания: 1) на осн. чл.179 ал.3 т.1 от ЗДвП „глоба” в размер на 3000 лв. за нарушение на чл. 139 ал.5 от ЗДвП и 2) на осн. чл. 183 ал.1 т.1, пр. 1 и 2 от ЗДвП „глоба“ в размер на 10 лв. за нарушение на чл. 100 ал.1 т.1 от ЗДвП.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.