О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

425

гр. Плевен, 27.03.2018г.

 

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и седми март  2018г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 281/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано по жалба на Х.А.И., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Плевен срещу Заповед № 214/26.02.2018г. на Началника на Затвора – Плевен, с която на осн. чл. 101 т.1 от ЗИНЗС на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение“.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й.

Ответникът – Началникът на Затвора – Плевен е представил административната преписка. Изразява становище, че на осн. чл. 110 ал.1  от ЗИНЗС заповедта подлежи на обжалване пред Главния директор на ГДИН – София, на когото ще бъде изпратена за произнасяне, заедно с преписката.

В чл. 110 ал.1 ЗИНЗС е предвидено само обжалване по административен ред пред горестоящия орган в случаите на наложено дисциплинарно наказание по чл. 101 т.1 от ЗИНЗС – „писмено предупреждение“.

Единствено за наказанието по чл. 101 т.7 ЗИНЗС – „изолиране в наказателна килия“ с изричната разпоредба на чл. 111 от ЗИНЗС е предвидено оспорване по съдебен ред пред административния съд по местоизпълнение на наказанието.

Следователно жалбата следва да се остави без разглеждане като недопустима на осн. чл. 159 т.1 от АПК и образуваното съдебно производство да се прекрати.

А на осн. чл. 130 ал.4 от АПК жалбата, ведно с административната преписка следва да се изпрати на Главния директор на ГДИН – София – за произнасяне по компетентност.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Х.А.И., понастоящем изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Плевен срещу Заповед № 214/26.02.2018г. на Началника на Затвора – Плевен, с която на осн. чл. 101 т.1 от ЗИНЗС на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение“.

ИЗПРАЩА жалбата, ведно с административната преписка на Главния директор на ГДИН – София - за произнасяне по компетентност.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 281/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението, както от страните, така и от Гл. Директор на ГДИН- София.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните и Главния директор на ГДИН - София.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :