РЕШЕНИЕ

№ 265

град Плевен, 24 Април 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на десети април  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 280/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от К.Г.К. *** чрез адв. Б.К.К. по н.а.х.д.д. № 325/2017 г. на Районен съд гр. Никопол  с доводи, че решението на първоинстанционният съд в частта, в която е потвърдено  НП № 17-0305-000355 от 29.09.2017 г. на началник РУП към ОД на МВР Плевен е неправилно и необосновано, тъй като е постановено в нарушение на материалния закон. Посочва се, съдът неправилно и необосновано е приел, че събраните по делото доказателства са логични, последователни и отразяват личните впечатления на свидетелите и спомагат да се изясни фактическата обстановка, както и че показанията на свидетелите кореспондират със събраните по делото писмени доказателства. Твърди се, че съдът неправилно е обсъдил и направил извода, че административно – наказващият орган е направил правилен извод, че жалбоподателя е извършил нарушенията, за които по чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 3  от ЗДвП са наложени съответните наказания. Посочва се, че в хода на съдебното дирене пред първоинстанционния съд се е установило, че са налице регистрационните табели на трактора, като показанията на свидетеля И. и св. С. са били диаметрално противоположни. Счита се, че съдът е допуснал нарушение на съдопроизводствените правила, както и че в нарушение на чл. 235, ал. 2 от ГПК не са обсъдени всички събрани и вложени по делото доказателства, а именно посочените по-горе показания на разпитаните свидетели. Счита тези нарушения за особено съществени процесуални нарушения, тай като те са довели до неправилно възприемане на фактическите обстоятелства по делото, до формулиране на неверни правни изводи и накрая до постановяване на незаконосъобразно, неправилно и необосновано решение. Моли се съдът да отмени обжалваното решение № 4/25.01.2018 г. на Районен съд гр. Никопол, постановено по н.а.х.д. № 325/2017 г. по описа на същия съд, като незаконосъобразно, неправилно и необосновано.

В съдебно заседание касаторът  - К.Г.К. *** се представлява от адв. Б.К., който поддържа изцяло така представената жалба срещу решението на Районен съд гр. Никопол и моли съдът да я уважи изцяло. Поддържа основанията изложени в нея. Твърди, че е налице плащане на определената глоба в наказателното постановление от страна на жалбоподателя, както и че наказателното постановление е изпълнено дотолкова, доколкото е отнето за един месец правото на касатора  да управлява и затова той е депозирал  жалбата пред съда. Моли съдът да я уважи.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен намира жалбата за неоснователна и счита, че следва решението на Районен съд -Никопол в обжалваната част да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С  решението в частта, в която се обжалва, е потвърдено НП № 17-0305-000355 от 29.09.2017 г. на началник РУП към ОД на МВР Плевен, с което на К.Г.К. за това, че на 25.09.2017 година в с. Лозица, ул. „Борис Ганев“ пред № 37 управлява собствения си колесен трактор „трактор ЮМЗ6П“ с рег .№ ЕН *** Е като управлява МПС без табелите с регистрационните номер да са поставени на определените за това места – нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП  и на основание чл. 175, ал. 1 т. 1, пр. 3-то от ЗДвП е наложена наказание глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено при правилно прилагане на материалния закон. Съдът е установил фактите, изложил е мотиви относно кредитиране на свидетелските показания и правилно е приел, че е налице нарушение и управление на МПС без регистрационни табели на МПС. Не са ангажирани доказателства относно твърдението, че регистрационни табели са налични в МПС, като такива не са представени на контролните органи а и свидетелят А. И. посочва, че табели не са били поставени на трактора, а К. заявява, че са в трактора, но не са представени на контролните органи. Правилно е ангажирана отговорността на лицето за това нарушение и обстоятелството, че е платена глобата не се отразява на законосъобразността на наказателното постановление.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила  решение № 4/25.01.2018 г., постановено по н.а.х.д.  № 325/2017 г. на Районен съд -Никопол, в частта, в която е потвърдено НП № 17-0305-000355 от 29.09.2017 г. на началник РУП към ОД на МВР Плевен за наложеното на основание чл. 175, ал. 1, т. 1 предл. трето от ЗДвП на  К.Г.К.,***  наказание глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за 1 месец.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.