ПРОТОКОЛ

 

Година 2018                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На десети май   две хиляди и осемнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 276  по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 11.48 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ – Н.Й.Н., редовно призован, явява се лично, като представя договор за правна помощ.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА  - КМЕТ НА ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, не се явява, представлява се от адв. С. Б. с пълномощно от днес и юрисконсулт на Община – Червен бряг -  И. К..  

   

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

 

Н.Н. – Да се даде ход на делото.

АДВ. Б. – Да се даде ход на делото.

ЮРК К. – Да се даде ход на делото.

Съдът, с оглед представените в днешното съдебно заседание  пълномощни констатира следното: Като страна в настоящото производство е конституиран кмета на Община – Червен бряг, а не Община – Червен бряг, а представеното пълномощно с рег. № 07-00-360 от 09.05.2018 г., с което инж. Вълов упълномощава адв. Б. да представлява Община – Червен бряг пред Административен съд – Плевен, като извършва всички необходими процесуални действия. Пълномощното с рег. № 07-00-361/09.05.2018 г. от инж. Вълов като кмет на Община – Червен бряг, също упълномощава И. К., който заема длъжността юрисконсулт при Общинска администрация – Червен бряг да представлява общината, а както бе посочено, страна е кметът  на Община – Червен бряг, предвид което

ОПРЕДЕЛИ:

 НЕ ДОПУСКА като процесуални представители на ответника в настоящото производство адв. Б.  и юрк К., а по отношение личното явяване на оспорващия ПРИЕМА договор за правна защита и съдействие.

Съдът намира, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, тъй като счита подадената жалба срещу решение № 8/23.02.2018 г. на кмета на Община – Червен бряг за недопустима, тъй като  е подадена от лице, без правен интерес и по отношение на т. 6 е недопустима, тъй като е подадена срещу акт, който не подлежи на обжалване. Процесното решение е постановено въз основа на заявление с вх. № АП-09-21/26.01.2018 г.  подадено от Н.Н. до Областна администрация – Плевен и препратено по компетентност до кмета на Община – Червен бряг с писмо вх. № от 13.02.2018 г. С така постановеното решение се предоставя пълен достъп до исканата информация, а именно: наличната в Община – Червен бряг документация за приватизирането на „ТЕРА“ ЕООД гр. Червен бряг и анализ от 06.03.2002 г. с наличните страници в общината. В т. 6 на процесното решение е посочено, че по отношение на правния анализ, който е поискан със 100 – те страници приложение, общината не разполага с тези документи и не разполага с данни къде същите се намират. Съдът счита, с оглед заявлението на лист 20 по делото, с което се изисква документацията за приватизирането на „ТЕРА“ЕООД гр. Червен бряг и Правен анализ от 2202 г. -  33 страници и 100 страници приложение, че с решение № 8 е удовлетворено искането на лицето, по отношение представяне на достъп до наличната документация в общината по отношение приватизирането на „ТЕРА“ ЕООД гр. Червен бряг. Решението в т. 6 има характер на уведомление по чл. 33 от ЗДОИ, именно че по отношение на приложенията към правния анализ от 2002 г. -  100 – те листа, такива не са налични в общината и не разполагат с данни къде се намират, като т. 6  не може да се възприеме като отказ за предоставяне на достъп до обществена информация, тъй като не съдържа белезите, характерни за отказа по ЗДОИ по  чл. 37 от закона, а представлява уведомление на лицето, че  не разполагат с исканата информация, което не подлежи на обжалване и има информативен характер.

Предвид горепосоченото, съдът намира,  че по отношение  на оспорващия не е налице правен интерес за оспорване на процесното решение, тъй като то е положителен за него акт,  предоставя му се достъп, а по отношение на т. 6, решението има уведомителен характер по чл. 33 от ЗДОИ, което не подлежи на обжалване. Предвид, което и на основание чл. 159, т. 4 и т.1 съдът намира, че следва да бъде оставена без разглеждане  жалбата на Н.Й.Н. срещу решение № 8/23.02.2018 на кмета на Община – Червен бряг и съдебното производство по настоящото административно дело да бъде прекратено и

 

ОПРЕДЕЛИ: № 609

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Н.Й.Н. срещу решение № 8/23.02.2018 на кмета на Община – Червен бряг.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по адм. дело № 276/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен.

С оглед присъствието на оспорващия в днешното съдебно заседание, срокът за обжалване за присъстващия оспорващ е 7 – мо дневен от днес за обжалване на определението с частна жалба пред ВАС, а с оглед ненадлежното представителство на ответника, на същия ДА СЕ ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ за съдебното определение, което може да бъде обжалвано в 7 - мо дневен срок от получаване на съобщението.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.57 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: