ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 365

   гр.Плевен, 15 Март 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети март две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №266/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано след изпращане по подсъдност от АССГ на жалбата подадена от С.Т. *** срещу изричен отказ по ЗДОИ, изх.№293/2018г. от 05.02.2018г. на зам.главен прокурор при ВКП.

Мотивите на АССГ за изпращане жалбата на Административен съд Плевен са за приложимост на чл.133 ал.1 от АПК, тъй като адресът на жалбоподателя е в гр.Плевен, където има териториална структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, а именно Окръжна прокуратура Плевен, поради което е счел, че съгласно правилата на местната подсъдност Административен съд Плевен е компетентен да разгледа делото.

Административен съд-Плевен намира, че не е компетентен да разгледа жалбата на С.Т.. Съображенията за това са следните:

На основание чл.40 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация решенията за предоставяне на достъп до обществена информация или за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация се обжалват пред административните съдилища или пред Върховен административен съд в зависимост от органа, който е издал акта, по реда на АПК. Разпоредбата на чл.28 ал.2 от ЗДОИ изрично предвижда, че решенията за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до исканата информация се вземат от органите, до които е адресирано искането или от изрично определени от тях лица. В конкретния случая, оспореното писмо, в което е обективиран според Т. изричен отказ, е издадено от заместник на главния прокурор при ВКП г-жа П. Б.. Към административната преписка е приложена заповед №РД-04-230/21.06.2016г. на главния прокурор, от която е видно, че на г-жа Б. са делегирани правомощия по чл.28 ал.2 от ЗДОИ, поради което настоящият състав счита, че оспореният отказ е издаден именно в кръга на горните делегирани правомощия. От същата заповед е видно, че административните ръководители на териториалните прокуратури са оправомощени да вземат решения за предоставяне или отказ от предоставяне на достъп до обществена информация, създавана и съхранявана от съответната териториална структура.

Доколкото дейността на зам.главния прокурор се подпомага от Администрацията на главния прокурор и ВКП по чл.1 ал.2 от Правилника за администрацията на ПРБ, която няма свои териториални структури, следва да се приеме, че конкретния случай е в хипотезата на чл.133 ал.2 т.2 от АПК, а не на чл.133 ал.1 от АПК. Съгласно чл.133 ал.2 т.2 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура. Ето защо делото по подадената от Т. жалба следва да бъде разгледана от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения акт, а именно Административен съд София –град.

            По изложените по-горе съображения настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че делото не му е подсъдно и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност с Административен съд София-град.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.5 вр с чл.135 ал.3 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №266/2018г. по описа на Административен съд-Плевен.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд-Плевен и Административен съд София-град относно съда, компетентен да разгледа подадената жалба от С.Т. срещу изричен отказ по ЗДОИ, изх.№293/2018г. от 05.02.2018г. на зам.главен прокурор при ВКП.

ИЗПРАЩА делото на Върховен административен съд за определяне на компетентния да разгледа спора административен съд.

Определението не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на С.Т. и зам.главен прокурор при ВКП.

           

 

СЪДИЯ: