РЕШЕНИЕ

 377

град Плевен, 07.06.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на двадесет и втори май  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Бранимира Монова и с участието на прокурор  Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 264/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от А.Г.Д. ***, чрез адв. Д.М., срещу решение № 1/08.01.2018 г. по н.а.х.д. № 244/2017 г. по описа на Районен съд гр. Никопол с доводи, че първоинстанционното решение е необосновано и немотивирано, издадено в противоречие с разпоредбите на АПК, поради обстоятелството, че А.Д. не е собственик на мотопеда и няма документ, който да доказва противното. Моли се съдът да изиска въззивно дело с № 90/2018 г., както и да отмени решението на Районен съд гр. Никопол.

В съдебно заседание касаторът - А.Г.Д. ***, чрез адв. Д.М., не се явява, не се предсавлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР – Плевен, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна и следва решението да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление    НП № 17- 0938-002172/08.06.2017 г.  на началник   Сектор към ОД на МВР Плевен, с-р ПП, с което на А.Г.Д. ***, за това, че на 25.05.2017 г. около 01:15 часа в с. Милковица на ул. „Васил Левски“ срещу дом № 49, управлява мотопед „Малагути“ без регистрационнен номер, като не е собственик  и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – нарушение на чл.638 ал.3 от Кодекса за застраховането и на основание чл. 53 от ЗАНН и чл. 638, ар. 3 от КЗ е наложена  глоба в размер на 400.00 /четиристотин/ лева.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона. Съдът е обсъдил доводите на Д. относно вида на управляваното МПС  и подлежи ли то на регистрация, изложил е мотиви, които изцяло се споделят. Безспорно е установено извършеното нарушение  - управление на МПС от лице, което не е собственик на МПС без сключена застраховка „гражданска отговорност“, съдът е обсъдил свидетелските показания и писмените доказателства и е изложил подробни мотиви относно кредитирането им. Не са допуснати процесуални нарушения и правилно е приложен материалният закон, като свидетелят Василев, който е свидетел на нарушението, непосредствено е възприел факта на управление на мотопеда от Д. и заявява това пред РС Никопол, като същият е запознат с отговорността при лъжесвидетелстване. В тази връзка са неоснователни доводите в касационната жалба, че касаторът не е управлявал мотопеда.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 1/08.01.2018 г. по н.а.х.д. № 244/2017 г. на Районен съд - Никопол.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.               2.