Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  335/  18. Май 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На двадесет и пети април 2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 240/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на М.М.Х. ***, чрез адв. А. *** срещу Заповед № 117/26.01.2018г. на Изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ – София, с която на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от Закона за държавния служител е прекратено служебното правоотношение на жалбоподателя за длъжността „инспектор“ в Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Плевен в ГДАА, считано от 26.01.2018г., поради съкращаване на длъжността.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й, поради противоречие с целта на закона. Счита, че не е налице действително съкращение на щата, а правомощието за прекратяване на служебното правоотношение е упражнено превратно. Излага доводи, че работата се изпълнява от лица, наети по трудово правоотношение със средно образование, както и по граждански договор.

Ответникът –– Изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ – София, чрез юрисконсулт Г. изразява становище за неоснователност на жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 124 от ЗДСл.

Заповедта е връчена на 26.01.2018г. Жалбата е подадена на 09.02.2018г. и следователно в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Жалбоподателят М.М.Х. е заемал длъжността „инспектор“ по служебно правоотношение с ранг втори младши в областен отдел „Автомобилна администрация“ – Плевен в Главна дирекция „Автомобилна инспекция“.

С предложение Рег.№ 11-01-773/24.01.2018г. на главния секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в изпълнение на дадени препоръки в Одитен доклад от 13.12.2018г. с оглед обезпечаване работата на областен отдел „Автомобилна администрация“ – София и осигуряване на необходимите човешки ресурси за ритмичното осъществяване на административно-наказателната дейност и нейното правно осигуряване, в т.ч. и процесуално представителство на агенцията, е предложено да бъдат назначени служители в областен отдел „Автомобилна администрация“ – София, посредством увеличаване на щатните бройки. За целта се предвижда да бъдат съкратени две щатни бройки „инспектор“ по служебно правоотношение в областен отдел „ АА“ – Плевен, които да бъдат разкрити в областен отдел „АА“ – София. Предложението е одобрено от Изпълнителния директор на ИААА- София. С писмо Рег. № 11-01-816/26.01.2018г. Изпълнителният директор на ИААА е поискал от началника на ООАА – Плевен, предвид липсата на незаети щатни бройки на длъжност „инспектор“ в отдела, да изрази становище кои от служителите да бъдат освободени. В отговор началникът на ООАА- Плевен предложил за съкращение служителите: Л. П. Б. и М.М.Х..

Със Заповед № РД-02-7/26.02018г. Изпълнителният директор на ИААА – София изменил щатното разписание на изпълнителната агенция като считано от 26.01.2018г. съкратил длъжността „инспектор“ по служебно правоотношение в ООАА- Плевен, ГДАА – 2 щатни бройки и в същото време разкрил по 1 щатна бройка от същата длъжност по служебно правоотношение в ООАА-София и ООАА – Пловдив. Със същата заповед е съкратена още една длъжност в ГД АИ и разкрита друга длъжност в същата инспекция, съкратена е една длъжност по служебно правоотношение и разкрита друга такава по трудово правоотношение в ООАА- София. Т.е. реално намаляване на щата на ИААА като цяло не е налице, а се прехвърлят длъжности от един отдел в друг, при запазване щатните бройки на агенцията като цяло. Според одобреното длъжностно разписание в сила от 15.01.2018г. общата численост на персонала на  ИААА е 523 щ.бр. , служителите по служебно правоотношение са 395, а по трудово – 128. С одобреното от  26.01.2018г. ново длъжностно разписание общата численост на персонала на ИААА се запазва 523 щ.бр. като служителите по служебно правоотношение са 394, а по трудово – 127.

В ООАА- Плевен според длъжностното разписание към 15.01.2018г. са налични 1 щ.бр. „началник на областен отдел“ и 1 щ.бр. „главен инспектор“ по служебно правоотношение, 7 щ.бр. „инспектор“ по служебно правоотношение – изискуемо образование - „професионален бакалавър“, ранг – V младши и 6 щ.бр. „инспектор“ по трудово правоотношение с изискване – средно образование. Всички длъжности според поименното щатно разписание са заети.

Считано от 26.01.2018г. след предприетата реорганизация и оптимизиране на персонала в ООАА – Плевен – за длъжността „инспектор“ по служебно правоотношение се предвиждат 5 щатни бройки за заемане по служебно правоотношение т.е. намаляват се с 2 щ.бр. или числеността на персонала на областния отдел като цяло намалява от 15 на 13 щ.бр. Гл. инспектор П. А. И. е временно преназначен от заеманата длъжност „Гл. инспектор“ на длъжност „Началник отдел“ или реално заети са 12 щ. бр.

С процесната Заповед № 117/26.01.2018г.  Изп. Директор на ИААА – София прекратил служебното правоотношение на М.М.Х., заемащ длъжност „инспектор“ по служебно правоотношение в ООАА- Плевен, ГДАА, с ранг ІІ мл.,  считано от 26.01.2018г. на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от ЗДСл – поради съкращаване на длъжността. Със заповедта е разпоредено да се изплатят следните дължими обезщетения на служителя – на осн. чл. 106 ал.4 от ЗДСл – за неспазен срок на предизвествие в размер на месечната му основна заплата, на осн. чл. 106 ал.2 ЗДСл – за оставане без работа, но не повече от 2 месеца, на осн. чл. 61 ЗДСл – обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.

Според поименното щатно разписание на длъжностите към 15.01.2018г. в ООАА са заети 7 щатни бр. за длъжността „инспектор“ по служебно правоотношение. От тях петима служители, между които и жалбоподателя - М.М.Х. са с образователна степен магистър и втори младши ранг. А други двама служители, заемащи същата длъжност са с по-ниска образователна степен и с по-нисък ранг, а именно М. Р. Ч. е с образователна степен специалист (според щатното разписание от 26.01.2018г. приравнено на професионален бакалавър) и с най-ниския ранг – V младши, който се определя на новопостъпили служители, а А. Г. И. е с образователна степен „бакалавър“ и с ранг ІV младши.  Останалите 6 щ. бр. за същата длъжност „инспектор“ са заети от лица със средно образование по трудово правоотношение. Според поименното разписание на длъжностите, считано от 26.01.2018г. от седемте служители, заемащи длъжността „инспектор“ по служебно правоотношение на работа са останали пет от тях, в това число и посочените двама служители, които са с по-ниска степен на образование и с по-нисък ранг от останалите, а са освободени двама служители с по-висока образователна степен – магистър и по-висок ранг – ІІ младши, един от които е и жалбоподателя.

В съдебно заседание жалбоподателят представи за виждане Диплома за завършено висше образование, с която доказва придобита квалификация „машинен инженер-мениджър“. От служебната книжка № 205/01.05.2004г. се установява, че жалбоподателят работи в Агенция „Автомобилна администрация“ - Областен отдел - Плевен по служебно правоотношение от  01.05.2004г. като е постъпил в администрацията на ответника с най-ниската длъжност и ранг – „младши инспектор“ – пети младши ранг и последователно е бил повишаван в ранг. От приложения формуляр от междинна среща на 31.07.2017г. за оценка изпълнението на длъжността не се констатират пропуски и слабости в работата на държавния служител.

През октомври 2017г. в ООАА- Плевен е назначен по трудов договор Н. Б. Ц. на длъжност „инспектор“, през септември 2017г. е назначен А. Г. И. на длъжност „инспектор“ по служебно правоотношение, а през септември 2017г. е сключен граждански договор с И. А. Д. за срок от 02.10.2017г. до 01.01.2018г., с което му е възложено да участва в 60 изпитни комисии и да провежда изпити  за кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Част от преките задължения за длъжността „инспектор“, заемана от жалбоподателят според приложената длъжностна характеристика обхващат и участието при провеждане на изпити за придобиване на правоспособност от водачите – раздел V-Б-т.1.

Налага се изводът, че в края на 2017г. обемът от работа в ООАА – Плевен е налагал необходимост от назначаването на лица за изпълнение на дейността и конкретно с инспекторски функции.

Реално числеността на персонала за заеманата от жалбоподателят длъжност „инспектор“ в ООАА- Плевен по служебно правоотношение, считано от 26.01.2018г. е била намалена с 2 щатни бройки и двама от служителите, между които и жалбоподателя, са освободени. В същото време  работата в отдела не е намаляла, което да обоснове изпълнението на същата работа от по-малък брой лица. Не е налице подобна обосновка в предложението, а и като цяло числеността на ИААА – София се запазва.

Заеманата от жалбоподателя длъжност „инспектор“ представлява „ключова длъжност“ по смисъла на ЗДСл съгласно легалното определение, дадено в §1 т.2 от ДР към ЗДСл, тъй като изпълнението й оказва съществено влияние за постигането на стратегическите цели и осъществяването на оперативните дейности в автомобилната администрация. Т.е. от служителите, заемащи такава длъжност зависи изцяло осъществяването на основната дейност на държавния орган и постигане на задачите и целите, за които е създаден. Това предполага, че същата работа след 26.01.2018г. продължава да се извършва от по-малко на брой, но по-квалифицирани лица, за да може администрацията да продължи да изпълнява качествено функциите си.

Заповедта е издадена от Изпълнителния директор на ИААА - София, който е орган по назначаването и има право и компетентност да прекрати служебното правоотношение с държавния служител.

Заповедта съдържа всички необходими реквизити, изброени в чл. 108 ал.1 от ЗДСл, изискуеми за валидността на административния акт, с който се прекратява служебното правоотношение – издаден е в необходимата писмена форма; посочено е правното и фактическо основание за прекратяване на правоотношението – чл. 106 ал.1 т.2 от ЗДСл – съкращаване на длъжността, поради утвърдено със заповед на изпълнителния директор на ИААА длъжностно разписание, считано от 26.01.2018г.; посочени са дължимите обезщетения; както и придобития от държавния служител ранг – ІІ младши.

Налице е посоченото в заповедта правно основание чл. 106 ал.1 т.2 от ЗДСл – съкращаване на длъжността, което дава право на органа по назначаването да прекрати служебното правоотношение на служителя с едномесечно предизвестие. В случая е налице намаляване на щатните бройки за заеманата от жалбоподателя длъжност, което попада в хипотезата на чл. 106 ал.1 т.2 от ЗДСл. Длъжността като обем от функции и задължения се запазва, но е намален броят на служителите, които я изпълняват от 7 щатни бройки на 5 щатни бройки и това намаление е реално, видно от поименното щатно разписание на длъжностите към 26.01.2018г. – датата на прекратяване на служебното правоотношение със жалбоподателя, длъжностите „инспектор” в ООАА – Плевен са заети от 5 лица по служебно правоотношение. Общо две щатни бройки за тази длъжност са били съкратени. Останалите 6 длъжности „инспектор“, заети по трудово правоотношение се запазват.

Правоотношението на жалбоподателя е прекратено поради съкращаване на длъжността и реално е налице такова по отношение две щатни бройки за същата длъжност, което е в съответствие с материалния закон.

Право на преценка на органа по назначаването е с кое от лицата, заемащи една и съща длъжност  да прекрати служебното правоотношение, когато се намаляват щатните бройки за тази длъжност. В ЗДСл няма изискване за предварително извършване на подбор и правила за подбора, подобно на чл. 329 от КТ, няма и данни по делото да са били изрично утвърдени правила от ИААА, които следва да се съблюдават от органа по назначението в този случай. Действително това е преценка по целесъобразност и е в рамките на неговата дискреционна власт. Органът действа в условията на оперативна самостоятелност, защото има право на избор с кое от всички, заемащи еднаква длъжност лица да прекрати служебното правоотношение. Но този избор следва да бъде подчинен на целта на закона и принципа на съразмерност съобразно чл. 6 от АПК.

На съдебен контрол подлежи преценката на органа с оглед спазването на общите принципи и конкретно на чл.6 от АПК, принципите на държавната служба, залегнали в специалния закон и респективно дали правомощието е упражнено в съотвествие с целите на закона.

Основен принцип, въз основа на който следва да се упражняват правомощията на административните органи е съразмерността, залегнал в чл. 6 от АПК.

В случая не е спазен принципа за съразмерност при упражняване на правомощията съобразно чл. 6 от АПК, а именно органа да действа по разумен начин, добросъвестно и справедливо като не могат да се засягат права и интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава. А когато се засягат права, прилагат се онези мерки, които са по-благоприятни за засегнатите, ако и по този начин се постига целта на закона. Когато органът има право на избор, както е в случая, от две или повече законосъобразни възможности, органът е длъжен при спазване на изброените принципи да избере тази възможност, която е осъществима най-икономично и е най-благоприятна за държавата и обществото.

В чл. 81 от ЗДСл е залегнал принципа за стабилитет на служебното правоотношение. То не може да бъде едностранно изменяно, освен в случаите и по реда на този закон. Съгласно чл. 73 ал.1 от ЗДСл рангът е израз на професионалната квалификация на държавния служител като съвкупност от знания и умения, необходими за качествено изпълнение на длъжността. Ежегодно държавните служители подлежат на атестиране за оценка на изпълнението на длъжността и това е предпоставка за израстване в ранг, извършвано въз основа на обективни критерии за техните служебни качества.

Смисълът на съкращението е да се оптимизира дейността на администрацията като функциите и задълженията се изпълняват от по-малко на брой, но по-квалифицирани служители, защото това е най-благоприятната за държавата и обществото възможност.

В случая органът действа при условията на оперативна самостоятелност, но правомощието не е упражнено в съответствие с целта на закона, защото органът по назначението е имал право на избор и преценка кое от лицата, заемащи една и съща длъжност „инспектор“ по служебно правоотношение да освободи, но е освободил по-квалифицираните служители с по-висок ранг и образование, а е оставил на работа новоназначени служители с по-ниско образование и по-нисък ранг, без да изложи каквито и да било съображения за тази си преценка.

С това са погазени и принципите за стабилитет на служебното правоотношение и защита на държавния служител, залегнали в чл. 18 и чл. 19 от ЗДСл при законосъобразно изпълнение на служебните задължения от служителя.

Затова съдът счита, че правомощието е упражнено превратно, не в полза на службата и функцията, какъвто е смисъла на разпоредбата.

Това налага отмяната на заповедта като  незаконосъобразна, поради несъответствието й с целта на закона.

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ Заповед № 117/26.01.2018г. на Изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ – София, с която на осн. чл. 106 ал.1 т.2 от Закона за държавния служител е прекратено служебното правоотношение на М.М.Х. ***  за длъжността „инспектор“ в Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Плевен в ГДАА, считано от 26.01.2018г., поради съкращаване на длъжността.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :