РЕШЕНИЕ

 

№ 288

гр. Плевен, 02.05.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в публично съдебно заседание на деветнадесети април две хиляди и осемнадесета година в състав:

Председател: Снежина Иванова

 

 

при секретар Десислава Добрева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 232 по описа за 2018 година на Административен съд – Плевен.

 

Производството е по реда на чл. 30 , ал. 8 от ЗМСМА.

Административното дело е образувано по жалба на жалба И.Г.И.,*** срещу решение № 346-МИ от 16.02.2018 година на ОИК Червен бряг.

В жалбата се посочва, че оспореното решение незаконосъобразно, тъй като има влязъл в сила акт на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси , с който е установен конфликт на интереси по ЗПУКИ – НП- № 236-16 от 21.11.2016 година на председателя на КПУКИ по отношение на П. В. К. и следва неговите пълномощия да бъдат прекратени и да бъде обявен за избран следващия в листата на коалиция „За Община Червен бряг“.  Моли за отмяна на решението.

В съдебно заседание оспорващият- И.Г.И.,*** се явява лично и поддържа жалбата и посоченото становище от 30.03.2018 година – че  е налице влязъл в сила акт на КПУКИ  по отношение на общински съветник П. В. К. и следва да бъдат прекратени предсрочно пълномощията му и да бъде посочен за общински съветник следващия в листата, а именно самия оспорващ.

В съдебно заседание ответникът –ОИК Червен бряг не се представлява.

Административен съд - Плевен, шести състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Оспорващият е регистриран като кандидат за общински съветник в местните избори  и е под номер 2 в листата на коалиция „За Община Червен бряг“. Същият е поставен под номер 3 в списък А на решение на ОИК Червен бряг за обявяване на резултати от изборите, като И. е  получил 93 преференции и това го подрежда на трето място в листата на Коалицията, от която са избрани за общински съветници П. В. К. и Я. В. Б..

Предвид горното съдът приема, че е налице правен интерес от оспорване на процесното решение, жалбата е допустима, като подадена от надлежна страна, но разгледана по същество е неоснователна.

С жалба от 09.02.2018 година И.И. иска от председателя на Общинска избирателна комисия Червен бряг (л.50) да прекрати пълномощията на  П. В. К. и да бъде обявен за избран следващия в листата , а именно него самия, тъй като е налице издадено НП № 236-16/21.11.2016 година на председателя на КПУКИ по отношение на К..

На 16.02.2018 година е проведено заседание на ОИК Червен бряг, на което са присъствали определените членове на комисията с оглед решения на ЦИК  одобряване на състава й, като е разгледана жалба на И. и прието, че се отказва уважаване на искането му и е постановено решение № 346-МИ/16.02.2018 г. на комисията , с което се оставя без уважение молбата на И., тъй като ОИК не е компетентна.

Решение № 346-МИ от 16.02.2018 година на ОИК Червен бряг е обжалвано от И. пред ЦИК и изпратено от ЦИК на АС Плевен.

Представено по делото е НП І 236-16/21.11.2016 г. на председател на КПУКИ, с което на П. В. К.  за това, че в подадена на 24.11.2015 година декларация по чл. 12, т. 2 от ЗПУКИ с рег № 52/24.11.2015 г. на Общински съвет Червен бряг не е отразил наличие на договори с лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните в кръга на правомощията или задълженията му по служба решения. Наложено му е наказание глоба в размер  та 1000 лева, като при обжалване на НП, е налице решение на Административен съд-Плевен № 61 от 05.02.2018 година по канд № 986 по описа за 2017 година на съда, с което е оставено в сила решение № 212/26.09.2017 г.  по нахд№400/2017 г. по описа на РС-Червен бряг , с което е потвърдено НП.

Съдът е изискал от ОИК Червен бряг информация, има ли постъпило в ОИК решение на КПКОНПИУКИ по отношение на П. В..

С писмо от 13.03.2018 година председател на ОИК Червен бряг посочва, че в ОИК Червен бряг не са постъпвали официални данни за установен конфликт на интереси за К..

За да постанови обжалваното решение ОИК- Червен бряг е приел, че не е компетентна да се произнесе по искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник К..

Съдът намира, че оспореното решение е издадено от компетентен орган, при спазване на административно-производствените правила и в съответствие със ЗМСМА.

Съгласно чл.30, ал.4, т.11 от ЗМСМА пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това е действащата редакция на закона към 16.02.2018 година с оглед последното изменение от 19.01.2018 година с ДВ, бр. 7 от 2018 година. Съгласно чл.30, ал.7 от ЗМСМА в тридневен срок от получаване на справката и документите, удостоверяващи обстоятелствата по ал. 4, т. 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12 и 13, общинската избирателна комисия обявява за избран за общински съветник следващия в листата кандидат т.е. ОИК действа в условията на обвързана компетентност при получаване на решение за установяване на конфликт на интереси. В случая не е налице основание за произнасяне на комисията и прекратяване на пълномощията на К. и обявяване за избран на оспорващия И., тъй като липсва решение  на компетентната комисия. Съгласно чл. 71 ал. 1 вр. чл. 74 , ал. 1 от Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установяването на конфликт на интереси се извършва по сигнал, подаден до Комисията, по решение на Комисията или по искане на лицето, заемащо висша публична длъжност от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с мотивирано решение. Представеното НП няма характер на мотивирано решение и започването на административно производство по реда на чл.30, ал. 4 от ЗМСМА е обусловено от наличието на някое от обстоятелствата по чл.30, ал.4, т.1-13 ЗМСМА, които се установяват по реда на чл.30, ал.7 ЗМСМА- в  3 в тридневен срок от получаването на данни ОИК приема решение - служебно начало и указва компетентността на общинската администрация за установяване на посочените обстоятелства. Не е налице законова забрана ОИК да бъде сезирана от граждани или, както в настоящия случай, от участници в изборния процес, но за да възникне задължение за произнасяне от страна на административния орган е необходимо обстоятелствата по чл.30, ал.4 ЗМСМА и с оглед конкретиката на правния спор по т.11 от същият текст, да бъдат установени с документи, издадени от компетентни органи. Настоящият случай не е такъв. Оспорващият не е представил документи, издадени от компетентни органи в подкрепа на твърденията си за конфликт на интереси на общинския съветник П. К.. Съгласно чл.2.1 от решение № 2901-МИ/05.11.2015г. на ЦИК, което представлява общ административен акт, задължителен за прилагане от ОИК, основание за провеждане на заседания за предсрочно прекратяване пълномощията на общински съветник е представяне на един следните документи в зависимост от конкретния случай:

а) заверен от съда препис на съдебно решение за поставяне под запрещение на общински съветник с отбелязване кога е влязло в сила;

б) заверен от съда препис от присъда (с отбелязване кога е влязла в сила), с която общинският съветник е осъден на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление от общ характер;

в) адресирана до общинската избирателна комисия оставка на общински съветник, подадена чрез председателя на общинския съвет;

г) решение (или удостоверение) на Централната избирателна комисия за обявяване на общинския съветник за избран за народен представител;

д) решение на Народното събрание за избор на общинския съветник за министър;

е) решение на Министерския съвет за назначаване на общинския съветник за областен управител;

ж) решение на общинската избирателна комисия за избиране на общинския съветник за кмет;

з) заповед за назначаване на общинския съветник за заместник-министър, заместник-областен управител, зам.-кмет, кметски наместник или на щатна длъжност в съответната общинска администрация;

и) удостоверение, издадено от председателя на общинския съвет за неучастието на общинския съветник в три поредни заседания или общо в пет заседания през годината без уважителни причини;

к) медицински документ, удостоверяващ, че общинският съветник поради заболяване се намира в трайна невъзможност да изпълнява задълженията си повече от 6 месеца;

л) удостоверение за постоянен адрес на общинския съветник, от което е видно, че постоянния му адрес е извън територията на общината при административно-териториални промени, водещи до закриване на общината или до промяна в постоянния му адрес;

м) удостоверение от съответния компетентен орган (Агенция по вписванията или др.)  за наличие на пречки по чл. 30, ал. 4, т. 9 от ЗМСМА или друг документ, удостоверяващ това обстоятелство;

н) сигнал за неизпълнение на задълженията по чл. 34, ал. 6 във връзка с ал. 5 от ЗМСМА;

о) заверен препис на влязло в сила решение, с което е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси;

п) заверено от общинската администрация копие от акт за смърт;

р) документи, издадени от съответните компетентни органи, удостоверяващи, че общинският съветник не отговаря на условията за избираемост (чл. 30, ал. 4, т. 12 от ЗМСМА).

         В случая оспорващият не представя такъв документ и не е налице задължение на комисията за произнасяне по предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник, а в случая  е налице такова и постановения отказ е мотивиран именно с липсата на документ, удостоверяващ твърдяното обстоятелство.

         Предвид горепосоченото съдът намира, че жалбата е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

Предвид горепосоченото и на основание чл.172, ал. 2, предл последно от АПК, Административен съд Плевен, шести състав

 

РЕШИ:

 

Отхвърля  жалба на И.Г.И.,*** срещу решение № 346-МИ от 16.02.2018 година на ОИК Червен бряг.

Решението да се съобщи на страните.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

                                              

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: