ОПРЕДЕЛЕНИЕ

337

гр.Плевен, .08.03.2018 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на осми март две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 222/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Д.В.Д.,*** с искане за внасяне по партидата му осигурителни вноски към НОИ за мандат като общински съветник 23.10.1991 г. – 13.11.1995 г., както и за мандат 13.11.1995 г. – 13.11.1999г.  и за възнагражденията, които са получени за участие в комисии.

Съдът  намира, че жалбата следва да бъде изпратена по подведомственост на директора на ТП на НОИ Плевен. Съгласно чл. 107, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване контролът по спазването на нормативните актове по държавното обществено осигуряване във връзка с дейността, възложена на Националния осигурителен институт, се осъществява от контролните органи на Националния осигурителен институт, а съгласно  чл. 108, ал. 1 от КСО  контролните органи на Националния осигурителен институт при изпълнение на служебните си задължения: извършват проверки и ревизии във връзка с дейността, възложена на Националния осигурителен институт дават задължителни предписания за спазване на разпоредбите по държавното обществено осигуряване и дейността, възложена на Националния осигурителен институт. В случая лицето иска да бъдат внесени осигурителни вноски за дейността му като общински съветник в периода от 1991 г – 1999 г . като правомощие да установи, дали същите са дължими, в какъв размер, за какъв период и от кога следва да бъде установено именно от контролните органи на ТП на НОИ Плевен, като актът, с който се произнесат подлежи на съдебен контрол, а съдът не извършва проверка при осигурителя и не определя размер на дължимите осигурителни вноски.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 130, ал. 4 от АПК,

Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Д.В.Д.,*** с искане за внасяне по партидата му осигурителни вноски към НОИ за мандат като общински съветник 23.10.1991 г. – 13.11.1995 г., както и за мандат 13.11.1995 г. – 13.11.1999.г.  и за възнагражденията, които са получени за участие в комисии.

Прекратява производството по и. адм. дело № 222 по описа за 2018 година на Административен съд Плевен.

Изпраща жалбата  и приложенията към нея на директора на ТП на НОИ Плевен за предприемане на действия по компетентност.

Определението да се съобщи на Д.,*** и на директора на ТП на НОИ Плевен.

 Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му .

 

 

 

 

СЪДИЯ: