Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

274

 

гр. Плевен, 26 Април 2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на тридесети март две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 219/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на С.В.Б., чрез адв. Г.П. от АК - Враца срещу Решение № 145/15.12.2017 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 479/2017г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил Наказателно постановление № 35-0000362/14.07.2017 г. на Главен инспектор в Областен отдел „Автомобилна администрация“ - Плевен, с което на осн. чл. 93в ал.1 от ЗАвПр на С.В.Б. ***, е наложено административно наказание „глоба” в размер на 500 лв. за нарушение на чл. 32 §1, изр. 2 от Регламент (ЕС) № 165/2014, затова че на 09.06.2017г., около 09:30 часа на разклон Българене, обл. Плевен, като водач на товарен автомобил „Волво“ с рег. № СВ***ВМ в лиценз № 10367 на „КРС“ ЕООД, пътува по маршрут с. Айдемир-с. Мусачево с пътен лист № 371110 /в момента празен/, като извършва следното нарушение: водачът не е осигурил правилно функциониране на тахографа № 020168 от марка „KIENZLE“ 1324 – писците за изминати километри, време за управление и почивка, скорост на движение – не работят.

 Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Сочи, че съдът не е съобразил чл. 16 §2 от Регламент (ЕИО) № 3821/85 на съвета от 20.12.1985г. относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт, като не е отчетено обстоятелството, че водача е представил ръчно въведени данни към момента на спирането. Посочва, че контролния орган не е удостоверил с печат проверката на тахографските листа, като липсва и описан период, за който е установено, че тахографа не е работил и същите не са иззети като доказателствен материал, за доказване на нарушението.  Иска отмяна на решението, а по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Областен отдел „Автомобилна администрация“ – гр. Плевен, не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и предлага да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП съдът обосновано на писмените и гласни доказателства по делото е приел за безспорно доказано соченото нарушение, за което жалбоподателят правилно е наказан със следващото се наказание, чийто размер е фиксиран в закона.

Правилно първоинстанционният съд е отхвърлил като неоснователни доводите на жалбоподателя за незаконосъобразност на НП, поддържани и в касационната жалба.

По делото е приложено заверено копие от тахографския лист от 09.06.2017г. за управлявания от Б. товарен автомобил с Рег. № СВ***ВМ, пътуващ по маршрут от с. Айдемир, който е бил иззет при проверката и чрез него се доказва, че писците на  тахографа не са работели, тъй като видно от листа не са отчели изминати километри, време за управление и почивка, скорост на движение.

Недоказано е твърдението, че водачът е изпълнил задълженията си съгласно чл. 16 §2 от Регламента. Върху тахографския лист липсва отбелязване от водача на ръчно въведени данни относно различните периоди от време, които не са записани от неработещия правилно тахограф. Няма и друг, прикрепен към него временно служещ лист, в който водачът да е отбелязал тези обстоятелства. И според показанията на свидетелите, водачът не е отразил никъде, че тахографът е бил повреден и не е нанесъл ръчно необходимите данни. В акта водачът е вписал възражение, че е прибирал автомобила от с. Айдемир без да е запознат с техническото състояние, което не подкрепя поддържаната в касационната жалба теза.

Споделят се изводите, че жалбоподателят е нарушил нормата на чл. 93в ал.1 от Закона за автомобилните превози, предвиждаща наказание глоба във фиксиран размер – 500 лв. за водачи, които не са осигурили правилното функциониране и отчитане на данните от тахографа върху тахографския лист за деня съобразно изискването на чл. 32 §1 изр.2 от Регламент (ЕС) № 165/2014г., тъй като ползвал тахограф, който е повреден.

По изложените съображения решението на Районен съд – Левски е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 145/15.12.2017 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 479/2017г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.