РЕШЕНИЕ

333

град Плевен, 18.05.2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на осми май  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

при секретар Бранимира Монова и с участието на прокурор Иво Радев изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 211/2018 г.

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от П.Л.Д. *** чрез адв. С.С. от САК, срещу решение № 1188/20.12.2017 г. по а.н.д. № 3048/2017 г. по описа на Районен съд гр. Плевен  с доводи, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Твърди, че в конкретния случай нито в АУАН, нито в наказателното постановление се посочва в коя категория МПС попада управляваният автомобил. Счита, че след проведените съдебно – следствени действия нарушението не е доказано по безспорен и несъмнен начин. Посочва, че е налице несъответствие между описанието на нарушението и приложената правна норма. Твърди, че така очертаната фактология е подведена като нарушение под правната норма на чл. 100, ал. 1 от ЗДвП и така обективираната формулировка на нарушението не съответства на приложената спрямо нея правна норма, доколкото в ЗДвП е налице единствено задължение (в чл. 100, ал. 1, т. 1 от ЗДвП) за водачите на МПС да „носят“ КТ, но не и да го представят. Моли съдът да отмени обжалваното съдебно решение и да потвърденото с него наказателно постановление.

В  съдебно заседание касаторът  - П.Л.Д. *** не се явява, не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Плевен, не се явява, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение, че  касационната жалба е неоснователна.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО, но по основания различни от наведените.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 17-0938-002074 /04.05.2017г. на началник група при сектор „Пътна Полиция“ при ОД на МВР - Плевен, с което на П.Л.Д. ***  ЕГН: ********** са наложени административни наказания, за това, че на 22.04.2017 г. в 09.35 часа в гр. Плевен, бул.“Христо Ботев“ до блок № 1 движейки се в посока бул. „Русе“, като водач на лек автомобил „Ауди 80“ с рег. № ХХХХ не е поставил обезопасителен колан по време на движение, с който автомобилът е оборудван – нарушение на  чл. 137а ал.1 ЗДвП  и на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение първо от ЗДвП е наложена глоба в размер на 50 лева и за това, че не носи контролния талон от свидетелство за управление – нарушение чл.100 ал.1 т.1 ЗДвП на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложение второ от ЗДвП е наложена глоба в размер на 10 лева и са отнети 6 контролни точки.

Настоящата инстанция намира, че решението е недопустимо, тъй като е постановено при неправилно конституиране на страните. НП е издадено от началник група при сектор „Пътна Полиция“ при ОД на МВР – Плевен и той е конституиран като страна, на него са връчени призовките. Съгласно чл. 61, ал. 1 от ЗАНН при разглеждане на делото пред районния съд се призовават учреждението или организацията, чийто орган е издал наказателното постановление или електронния фиш т.е. страна следва да е ОД на МВР Плевен и следва решението да бъде обезсилено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда при правилно конституиране на страните.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 3 от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Обезсилва решение № 1188/20.12.2017 г., постановено по а.н.д. № 3048/2017 г. на Районен съд - гр. Плевен.

Връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд с оглед указанията на съда.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

                                                                                                      2.