ОПРЕДЕЛЕНИЕ 299

гр.Плевен, 01.03. 2018г.

 

Административен съд - гр. Плевен, втори касационен състав,  в закрито заседание на  първи март две хиляди и осемнадесета година в състав:  

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

              ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

     СНЕЖИНА ИВАНОВА

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева касационно административно дело № 189 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Образувано е по   частна жалба от Директора на Басейнова дирекция „ Дунавски район“ гр. Плевен против Определение № 42 от 15.01.2018г. постановено по н.а.х. дело № 151/2018г., по описа на РС Плевен, с която се иска отмяна на посоченото решение.

Районен съд приел, че нарушението е извършено  в с. Стакевци, общ. Белограчик, обл. Видин. Позовал се на разпоредбата на чл. 59 ал.1 от ЗАНН, според която местно компетентен да разгледа жалбата  против наказателното постановление е районния съд по местоизвършване на нарушението, като същевременно ЗАНН не  предвижда определяне на местна подсъдност по издател на наказателно постановление или други  признаци.  С оглед на това съдът е направил извод, че  местно компетентен да разгледа делото е съда, в района на който е извършено или довършено нарушението, а именно РАЙОНЕН СЪД -  Белоградчик.

Срещу постановеното определение за прекратяване на делото и изпращането му по подсъдност в друг съд, Басейнова дирекция „Дунавски район“ чрез Директора е подала горепосочената жалба, в която са изложени подробни съображения в подкрепа на становището, че компетентен да разгледа жалбата против издаденото НП е РС-Плевен. В заключение се претендира отмяна на оспореното определение и връщане на делото на РС-Плевен за разглеждане на спора по същество.

Административен съд-Плевен, втори касационен състав намира, че постановеното определение от РС-Плевен не подлежи на оспорване и частната жалба срещу него е недопустима.

Съгласно разпоредбата на чл. 42, ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приложима по силата на чл. 84 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), когато съдът намери, че делото е подсъдно на друг, равен по степен съд, прекратява съдебното производство и изпраща делото на този съд. Съгласно разпоредбата на чл. 229, ал. 1, т. 1 и т. 2 от АПК, към която препраща нормата на чл. 63, ал. 2 от ЗАНН, на обжалване с частна жалба подлежат определенията и разпорежданията, които преграждат по- нататъшното развитие на производството, както и тези, за които тази възможност е изрично предвидена в закон. Независимо, че в процесното определение е посочено, че същото може да бъде обжалвано, то този съдебен акт, като такъв, с който не се прегражда производството по делото и непопадащ измежду тези, за които изрично е предвидена възможността за обжалване, е окончателен. Прекратяването на производството по делото пред РС- Плевен не прегражда по- нататъшния ход на делото, а постановява разглеждането му от местно компетентния съд, съгласно законовата разпоредба на чл. 42, ал. 2 от НПК, вр. чл. 59, ал. 1 от ЗАНН. Производството  следва да продължи пред надлежния съд - чл. 42, ал.2 от НПК, във връзка с чл. 84 от ЗАНН. Ако съдът, комуто делото е изпратено, го приеме за разглеждане, становището му по допустимостта ще подлежи на проверка заедно с постановения съдебен акт по същество. Ако пък счете, че не той, а първоначалният или трети съд е надлежният, то следва да повдигнатият спор за подсъдност, който ще разреши от Върховния касационен съд съгласно разпоредбата на чл. 44, ал.1 от НПК.

Водим от изложеното, съдът намира, че жалбата поставила начало на настоящото производство е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

Водим от изложените мотиви на основание чл. 215, т.4, във връзка с чл. 236 от АПК, Административен съд-Плевен, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба от Басейнова дирекция „ Дунавски район“ гр. Плевен, против Определение № 42 от 15.01.2018г. постановено по н.а.х. дело № 151/2018 на Районен съд Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по ч.к.а.н.дело № 189 по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен  срок от съобщението му на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  /п/              ЧЛЕНОВЕ:  1.  /п/                    2. /п/