О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

497

 

   гр.Плевен, 17.04.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети април  две хиляди и осемнадесета година, в състав:

Председател: Николай Господинов

Членове: Елка Братоева

       Катя Арабаджиева               

като разгледа докладваното от съдията Братоева административно дело №183/2018 год. по описа на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Административното дело е образувано по протест  на Йорданка Антонова - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбите на  чл.13а ал.1 т.3, чл. 15 ал.1 т.8 и чл. 16 ал.1 изр. посл. от  Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Искър, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация – мандат 2015г. – 2019г., (приет с Решение №5 / 25.11.2015г. на Общински съвет – Искър), с искане за отмяната им като незаконосъобразни поради противоречие с разпоредби на ЗМСМА и Закона за публичните финанси. Претендира присъждане на направените разноски.

          Оспорващият е представил документ за внесена такса в размер на 20 лв. по сметка на Държавен вестник за обнародване на обявлението за оспорването, съгласно чл.188 вр. с чл.181 ал.1 от АПК.

         Ответникът – Общински съвет – Искър, чрез председателя е изразил становище, че протеста е основателен. Представя Решение № 535/30.03.2018г. по Протокол № 32 на Общински съвет Искър за изменение и допълнение на протестираните от прокуратурата разпоредби на правилника, с което те са приведени в съответствие с действащата нормативна уредба, а именно със Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за публичните финанси.

         След като се запозна с материалите по делото и разпоредбите на закона, настоящият съдебен състав съобрази следното:

Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт. Оспорването е редовно и допустимо, поради което делото е било насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 20.04.2018г.

С Решение № 535/30.03.2018г. по Протокол № 32 на Общински съвет Искър протестираните от прокуратурата разпоредби на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Искър, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация – мандат 2015г. – 2019г., (приет с Решение №5 / 25.11.2015г. на Общински съвет – Искър) са изменени по следния начин:

§1. В чл. 13 ал.1 се добавя нова т.3 със следното съдържание: „ 3. влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.“

§2 . В чл. 13а ал.1 т.3 се изменя както следва: „3. при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.“

§3. Чл. 15 ал.1 т.8 се отменя.

§4. В чл.16 ал.1, изречение трето се изменя както следва: „ Размерът на възнаграждението на председателя на Общинския съвет не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината.“

Това изменение е съобразено с разпоредбата на чл. 24 ал.3 т.3 от ЗМСМА относно основанията за предсрочно прекратяване правомощията на председателя и зам. председателя на общински съвет и с чл. 26 ал.1 изр. последно от ЗМСМА относно размера на възнаграждението на председателя на общинския съвет. А чл. 15 ал.1 т.8 от правилника е изцяло отменен.

С това протестираните от прокуратурата разпоредби са приведени в съответствие с действащата законова уредба – ЗМСМА и Закона за публичните финанси, с което целеният от оспорващия правен ефект е постигнат, а образуваното съдебно производство се явява безпредметно.

На осн. чл. 159 т.3 вр. чл. 196 от АПК протестът следва да се остави без разглеждане, а делото да се прекрати, поради оттеглянето на оспорения акт.

На осн. чл. 143 ал.2 вр. чл. 196 от АПК в полза на оспорващия следва да се присъдят направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

Водим от горното, съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста  на Йорданка Антонова - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбите на  чл.13а ал.1 т.3, чл. 15 ал.1 т.8 и чл. 16 ал.1 изр. посл. от  Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Искър, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация – мандат 2015г. – 2019г., (приет с Решение №5 / 25.11.2015г. на Общински съвет – Искър).

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 183/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Искър да заплати на Окръжна прокуратура – Плевен направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспорва с частна жалба или протест пред Върховен Административен съд, чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

 

1.                         2.