ПРОТОКОЛ

 

Година 2018                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                        Първоинстанционен тричленен състав

 

На десети април  две хиляди и осемнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

                                              ЧЛЕНОВА:    1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                         2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 181  по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 11.50 часа се явиха:

ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА -  ЙОРДАНКА АНТОНОВА-ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-ПЛЕВЕН, редовно призована,  се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-БЕЛЕНЕ, редовно призован, не изпраща представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА -ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът докладва, че по делото е постъпило препис-извлечение от протокол № 2 от 07.03.2018 г.  на ОбС - Белене, с което е взето решение № 21 относно изменение на Правилника за организация и дейност на ОбС – Белене и неговите комисии, като с решението е отменена разпоредбата на чл. 16, т. 8 от Правилника, която е предмет на протеста.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема г-жо Председател, запозната съм с решение № 21 прието от ОбС – Белене на 07.03.2018 г. В него е посочено, че е отменена разпоредбата на чл. 16, т.8, като има едно дописване на алинеята, но от самия правилник, който е приложен с изменение,  там вече са посочени алинеята и т. 8. Ние протестираме именно този текст на чл. 16, ал. 1 т.8, който е вече отменен. Съгласно разпоредбата на чл. 159, т. 3 от АПК: жалбата или  протеста се оставя без разглеждане, ако е образувано съдебно производство, то се прекратява, когато т. 3 – оспореният административен акт е оттеглен. Считам, че ние сме изправени пред тази хипотеза на оттегляне на административния акт и   считам, че следва да бъде прекратено съдебното производство.   Моля да ни бъдат присъдени разноските в размер на 20 лв., които Окръжна прокуратура – Плевен е платила във връзка с публикацията в Държавен вестник.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства,  изцяло се присъединявам към становището на протестиращия прокурор и моля да бъдат присъдени 20 лв. от внесения депозит.

Съдът  предвид  становището на страните намира, че е налице процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид представените доказателства за отменяне на протестираната норма на  чл. 16, ал. 1, т. 8 от Правилника за организация и дейност на ОбС – Белене, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, като по този начин протестът остава без предмет и развитието на съдебното производство е недопустимо, с оглед на което съдът счита, че протестът следва да бъде оставен без разглеждане, а производството по делото прекратено. Предвид направеното искане за присъждане на разноски в производството и на основание чл. 143, ал. 2 от АПК, съдът намира искането за основателно, предвид че прекратяването на делото се налага поради оттегляне на оспорения административен акт, направено след образуване на делото, с оглед на което съдът,

ОПРЕДЕЛИ: № 493

НЕ ДАВА ХОД на делото

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на прокурор Антонова срещу чл. 16, ал. 1, т. 8 от Правилника за организация и дейността на ОбС – Белене, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 181/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община - Белене да заплати в полза на Окръжна прокуратура – Плевен 20 лв., като разноски по адм. дело № 181/2018 г . на Административен съд - Плевен.

Определението подлежи на обжалване в 7 - мо дневен срок от съобщаването му на страните.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  11.55 часа.

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                 

ЧЛЕНОВЕ:       1.

 

                            2.