Р E Ш Е Н И Е

191

гр.Плевен, 30 Март 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на тринадесети март две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                    Снежина Иванова

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 144 по описа за 2018 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 147 от 29.12.2017 г., постановено по НАХД № 436 по описа за 2017 г. Районен съд-Левски е отменил Наказателно постановление № 49/27.09.2017 г., издадено от Зам. кмет на Община Левски, с което на А.П.М. *** е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 450 /четиристотин и петдесет/ лева на основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет Левски, за нарушение на чл.2 т.2 от Наредба №1 на Общински съвет Левски.

            Срещу решението е подадена касационна жалба от Община Левски, чрез адвокат Б.Б. ***, в която са наведени доводи за неправилност на съдебния акт. Счита се за неправилен изводът на районния съд, че допуснатата техническа грешка при изписване на наименованието на наложената санкция, съставлява съществен порок на НП и е основание за отмяната му. Посочва се, че действително в процесното НП е допусната грешка и то единствено при изписването на наименованието на конкретно наложената на жалбоподателя санкция – вместо „глоба“, тя е изписана като „имуществена санкция“, но тя няма как да бъде приета за съществена и да обоснове извод за процесуален порок при издаване на атакуваното НП, даващ основание за отмяната му. Счита се, че НП е законосъобразно с оглед на безспорното по делото, че е издадено от компетентен орган, в кръга на предоставените му по закон правомощия, в предвидената от закона форма, в съответствие с правилата в ЗАНН, и че нарушението и авторството му са безспорно доказани. В заключение се моли решението на Районен съд-Левски да бъде отменено.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

            В съдебно заседание касаторът Община Левски не се представлява.

            В съдебно заседание ответникът – А.П.М. не се явява и не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е реализирана административно-наказателната отговорност на А.М. за това, че на 21.08.2017 г. в 01.00 часа в гр. Левски на общински терен – зелена площ на 50 м., източно от Стадион „Берлик“, като организатор на семейно тържество, нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа.  Деянието е квалифицирано като такова по чл.2 т.2 от Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата и околната среда на територията на общината. За да отмени наказателното постановление съдът е приел, че същото е издадено в нарушение на чл.13 б.“б“ и чл.83 от ЗАНН, тъй като с него е наложена имуществена санкция на физическо лице. Посочено е, че съгласно нормите на ЗАНН на физически лица може да бъде налагано само административно наказание „глоба“, а „имуществена санкция“ може да се налага на юридически лица и ЕТ.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за незаконосъобразно издадено наказателно постановление. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Възраженията в касационната жалба са неоснователни. Не може да се приеме доводът, че понеже е допусната грешка единствено при изписването на наименованието на конкретно наложената на жалбоподателя санкция – вместо „глоба“, тя е изписана като „имуществена санкция“, е налице техническа грешка. Законът изрично определя, че на физически лица може да бъде наложено само административно наказание „глоба“ и всичко друго, различно от регламентираното, прави издаденото наказателно постановление незаконосъобразно и е основание за неговата отмяна. Като е достигнал до аналогичен правен извод, районният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 147 от 29.12.2017 г., постановено по НАХД № 436 по описа за 2017 г. на Районен съд – Левски.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                                           

                                                                                                        2.