Р E Ш Е Н И Е

 

№ 217

 

гр.Плевен, 10 Април 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

                                                         ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                                              Катя Арабаджиева

 

при секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Йорданка Антонова като разгледа докладваното от Председателя касационно административно дело № 143 по описа на Административен съд - Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

         С решение № 148 от 29.11.2017 г., постановено по НАХД № 432/2017 г., Районен съд- Левски е отменил НП № 45/27.09.2017 г., издадено от З. Д. – зам. кмет на Община Левски, с което на А.П.М., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 250 лв. на основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет – Левски за това, че на 20.08.2017 г. в 23.50 часа в гр. Левски на общински терен – зелена площ на 50 м. източно от Стадион „Берлик”, като организатор на семейно тържество нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа, с което е нарушил чл.2 т.2 от „Наредба № 1.

         Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от „адв. Б.Б. ***, в качеството му на пълномощник на Община- Левски, в която се излагат доводи за неправилност и незаконосъобразност на въззивното решение. Касаторът твърди, че в процесното НП е допусната  грешка в посочването на вида на наложената санкция по отношение на въззивния жалбоподател, като вместо „глоба“ е посочена „имуществена санкция“, но се касае за техническа грешка, с която не е допуснато нарушение на правата на ответника по касационната жалба, в която насока развива подборни доводи. В заключение прави искане за отмяна на въззивното решение и потвърждаване на оспореното наказателно постановление като правилно и законосъобразно.

         В съдебно заседание касаторът не се представлява, респективно не ангажира допълнително становище извън изложеното в жалбата.

Ответникът по касационната жалба не се явява и не ангажира становище във връзка с касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение че решението на РС- Левски е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С обжалваното решение въззивният съд е приел, че с обжалваното НП е наложено административно наказание на А.П.М. – имуществена санкция в размер на 250 лв. на основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет – Левски, за това, че на 20.08.2017 г. в 23.50 часа в гр. Левски на общински терен – зелена площ на 50 м. източно от Стадион „Берлик”, като организатор на семейно тържество нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа, с което е нарушил чл.2 т.2 от „Наредба № 1.

Съдът е приел, че атакуваното НП е издадено в нарушение на разпоредбата на чл. 13 б.“б“ и чл. 83 ал.1 от ЗАНН, тъй като съобразно разпоредбата на чл. 13 б.“б“ от ЗАНН на физическите лица може да бъде налагано само административно наказание „глоба”, а съгласно разпоредбата на чл. 83 ал.1 от ЗАНН „имуществена санкция” се налага на юридически лица и еднолични търговци.

Касационната инстанция напълно споделя тези доводи, поради което не намира за нужно да ги повтаря отново. Касае се за съществен порок в изготвеното НП, с което е накърнено правото на защита на касатора, в който смисъл е и константната съдебна практика. Обжалваното НП несъмнено е незаконосъобразно, като издадено в нарушение на разпоредбите на закона – чл. 13 б.“б“ и чл. 83 ал.1 от ЗАНН и като такова правилно е било отменено от въззивния съд.

 При тези съображения обжалваното решение е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2  ЗАНН във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 148 от 29.11.2017 г., постановено по НАХД № 432/2017 г. по описа на Районен съд- Левски.

Решението не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.