РЕШЕНИЕ

№ 194

град Плевен, 30 Март 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на тринадесети март  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 140/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Община – Левски чрез адв. Б.Б. ***, срещу решение № 152/29.12.2017 г. по а.н.д. № 463/2017 г. на Районен съд гр. Левски  с доводи, че решението на първоинстанционния съд е неправилно. Счита, че така направеният извод, в насока, че е допусната техническа грешка при изписване на наименованието на наложената санкция, съставлява съществен порок на наказателното постановление и е основание за отмяната му. Посочва, че действително в процесното наказателно постановление е допусната грешка и то единствено при изписването на наименованието на конкретно наложената на жалбоподателя санкция – вместо „глоба“, тя е изписана като „имуществена санкция“. Излагат се доводи, че при условие, че и двете предвидени по закон санкции са идентични по съдържание, т.е. те са парични, че в наказателното постановление е посочено ясно основанието, на което се налага санкцията, че санкцията е наложена в съответствие с нормата на чл. 44, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 на ОС – Левски, както и че поделото е безспорно, че нарушителят е физическо лице, то допуснатата техническа грешка единствено при изписване на наименованието на санкцията няма как да бъде приета за съществена  и да обоснове извод за процесуален порок при издаване на атакуваното наказателно постановление, даващ  основание за отмяната му. Счита, че отмененото наказателно постановление се явява законосъобразно и противно на приетото от районния съдия, следва да бъде потвърдено изцяло. Моли съдът да отмени като неправилно решение № 152/29.12.2017 г. по а.н.д. № 463/2017 г. на Районен съд гр. Левски и вместо него да постанови друго, с което да потвърди като законосъобразно наказателно постановление № 58/04.10.2017 г. на зам. кмета на Община – Левски.

В съдебно заседание касаторът  - Община – Левски, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – С.З.П. ***, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен  дава заключение, че  с оглед събраните по делото доказателства счита, че решението на пъроинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение отменено наказателно постановление 58/04.10.2017 г. на зам. кмета на Община – Левски, с което на с което на С.З.П., за това, че на 04.10.2017 г. в 01.25 часа в гр.Левски, като организатор на сватбено тържество пред дом, находящ се на ул. ***, нарушава спокойствието на обитателите на жилищните сгради със силна музика след 23.00 часа – нарушение на чл. 54, ал. 1 и ал. 2, чл. 52, ал. 4 и чл. 27, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН и чл. 22 от ЗМСМА.  На основание чл. 44 ал.1 т.1 от Наредба № 1 на Общински съвет – Левски е наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 300 лв. (триста) лева.

Касационната инстанция намира решението на районния съд за правилно, съответстващо на материалния закони и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за незаконосъобразно издадено наказателно постановление. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното преповтаряне. 

Възраженията в касационната жалба са неоснователни. Не се споделя доводът, че понеже е допусната грешка единствено при изписването на наименованието на конкретно наложената на жалбоподателя санкция – вместо „глоба“, тя е изписана като „имуществена санкция“, е налице техническа грешка. Законът изрично определя, че на физически лица може да бъде наложено само административно наказание „глоба“ и всичко друго, различно от регламентираното, прави издаденото наказателно постановление незаконосъобразно и е основание за неговата отмяна. Като е достигнал до аналогичен правен извод, районният съд е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 152/29.12.2017 г., постановено по а.н.д.  № 463/2017 г. на Районен съд - гр. Левски.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.