Р       Е       Ш     Е       Н       И       Е

 

№ 126

 

гр. Плевен, 2 Март  2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на шестнадесети февруари две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                                         

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: МИЛЕНА КРЪСТЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 1139/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Л.Н.Д. *** срещу Решение № 50/11.10.2017г. на Районен съд – Никопол, постановено по н.а.х.д. № 208/2017г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление № 17-0305-000205/21.06.2017 г. на  Началника на РУ на МВР - Никопол, с което на осн. чл. 177 ал. 1 т. 2 пр.1 от ЗДвП на Л.Н.Д. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 300 лв. за нарушение на чл.150а ал.1 от ЗДвП, затова че на 16.06.2017г. около 18:00 часа в с. Драгаш войвода, ул. „Петър Велчев“ до дом № 29 в посока Никопол управлява колесен трактор ЮМЗ-6КЛ с рама № 653996 и двигател № 9*1905 с неустановена собственост, като не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него МПС.

Касаторът обжалва решението с доводи за неправилност, поради несправедливост на наказанието – касационно отменително основание по чл. 348 ал. 1 т. 3 от НПК. Счита, че наложеното наказание е прекалено тежко за извършеното нарушение и моли да се намали размера на наложната глоба.

Ответникът по касация – Областна дирекция на МВР – Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен предлага на съда да бъде изменено решението, като се намали размера на наказанието „глоба“ до предвидения законов минимум.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Никопол е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП районният съд е достигнал до правилен извод, че жалбоподателят е извършил соченото нарушение на чл. 150а ал.1 от ЗДвП, което е безспорно доказано от гласните и писмени доказателства по делото. Жалбоподателят на посочената дата и място е управлявал посоченото МПС – колесен трактор без да притежава СУМПС за тази категория, а именно за категория Т съобразно чл. 150а ал.2 т.16 от ЗДвП.

За това нарушение в чл. 177 ал.1 т.2 от ЗДвП е предвидено наказание „глоба“ в диапазона от 100 лв. до 300 лв.

Правилен е и изводът, че наложеното наказание „глоба“ от 300 лв. в законоустановения максимален размер е обосновано и справедливо.

Жалбоподателят и друг път е бил наказван за нарушения по ЗДвП, видно от справката за нарушител/водач, както и неколкократно е осъждан за престъпления, видно от приложеното свидетелство за съдимост. По занятие е земеделски производител и не са налице смекчаващи вината обстоятелства, които да налагат намаляване размера на наказанието  съобразно критериите по чл. 27 ал.2 от ЗАНН.

Поради това решението на Районен съд – Никопол е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 50/11.10.2017г. на Районен съд – Никопол, постановено по н.а.х.д. № 208/2017г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.