ОПРЕДЕЛЕНИЕ 282

гр.Плевен, 27.02.2018 г.

 

Административен съд – Плевен, І-ви състав, в закрито заседание на дванадесет  и седми февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 132 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 159 вр чл. 107 и сл. от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по жалба от С.Т. *** срещу мълчалив отказ на Главния прокурор на Република България  да предостави достъп до обществена информация по заявление от 11.12.2017 г

Жалбата е недопустима за разглеждане.

Видно от приложените заявления постъпили по електронна поща в администрацията на Гл. прокурор от дата 11.12.2017 г. – 2 броя /л.5 – 8  от делото/ с тях жалбоподателят е отправил предложения за подобряване работата и контрола в Прокуратурата на Република България.

Същите не представляват искане за достъп до обществена информация и по тях не се дължи отговор от задължението субекти по закона за достъп до обществена информация.

Жалбоподателят е направил предложение по смисъла на чл. 107, ал. 3 АПК за усъвършенстване на организацията и дейността на органите в системата на Прокуратурата и за решаване на други въпроси в рамките на компетентността на тези органи. Вярно е, че според чл. 108, ал. 1 и чл. 109 АПК всеки гражданин може да направи предложение по чл. 107, а сезираните административни органи и органите, изпълняващи публичноправни функции, са длъжни да разглеждат и решават предложенията в установените срокове обективно и законосъобразно, т.е. да не "мълчат" по тях, но според  чл. 118, ал. 3 АПК решението, постановено по направено предложение, не подлежи на обжалване. Поради това не подлежи на обжалване и отказът - изричен или мълчалив - да бъде издадено решение по направено предложение.

С оглед посоченото, жалбата, поставила начала на настоящото производство е недопустима, като насочена срещу неподлежащ на оспорване акт и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

С оглед посоченото на основание чл. 159, т. 1 вр. чл. 118, ал.3  от АПК, Административен съд- Плевен, І-ви  състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата от С.Т. *** срещу мълчалив отказ на Главния прокурор на Република България  да предостави достъп до обществена информация по заявление от 11.12.2017 г

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 132 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2018 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

                                                                   СЪДИЯ:  /п/