ОПРЕДЕЛЕНИЕ

141

гр. Плевен , 19.01.2018  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети  януари  две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                          Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №1132  по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искова молба от Д.Н.З., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора –гр.Белене, трета група.

С исковата молба се претендира да се образува дело  срещу затвора град Белене за обезщетение за вреди в размер на 100 000 (сто хиляди) лева. Твърди, че през 2014 год. и през 2015 год. е работил  в затвора на тежка работа и се разболял от тежка болест-десностранна парамедиална дискова херния. Около осем месеца бил много зле с десния крак и кръста.  От страна на администрацията получавал психически тормоз. След многократно писане до различни „висши“ инстанции бил изпратен за външно оперативно лечение, бил опериран, но операцията била несполучлива и болките му продължават, но психическият тормоз от страна на администрацията на затвора-гр.Белене не спирал. В заключение моли съда да образува дело срещу администрацията на затвора –гр.Белене за обезщетение за вреди в размер на 100 000 (сто хиляди) лева, ведно със законната лихва, настъпили вследствие причинения му психически тормоз от администрацията на затвора гр.Белене и затова, че е останал „сакат“ за цял живот.

Към исковата молба е приложил документи, удостоверяващи здравословното му състояние и извършени оперативни интервенции и медицински изследвания. Приложил е и декларация за семейно и имотно състояние, но не е направил конкретни искания във връзка с декларираните обстоятелства – например за освобождаване от заплащане на държавна такса или за назначаване на служебен защитник. Същите са представени единствено като приложения към депозираната искова молба.

Съдът е намерил исковата молба за нередовна и с Определение №3/3.01.2018 год. е указал на ищеца да отстрани следните констатирани нередовности  в 7(седем) дневен срок от съобщението : да  конкретизира срещу кое лице по смисъла на чл.205 от АПК предявява исковата си молба-кой ответник е отговорен по предявения от него иск. Да конкретизира  в какви конкретни действия и/или бездействия се изразява т.нар. психически тормоз от страна на администрацията на затвора-Белене и от кои органи и/или длъжностни лица му е причинен този психически тормоз, в кой период за него са настъпили вреди и какви конкретно са вредите, които са му причинени-болки, страдания или друго и какво. Да плати държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи квитанция по делото за внесената сума.

Указана е и отговорността при неизпълнение на съдебния акт в срок.

Съобщението за определението, с което исковата молба е оставена без движение, е връчено лично на ищеца срещу подпис, на 8 януари 2018 год., видно от съобщение на л.6 от делото. Срокът за поправяне на нередовностите на същата по правилата за броене на сроковете е изтекъл на 15 януари 2018 год.-понеделник, присъствен ден.

В определения от съда срок ищецът не е изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Ищецът не е посочил срещу кое лице по смисъла на чл.205 от АПК предявява исковата си молба-кой ответник е отговорен по предявения от него иск; не е конкретизирал  в какви конкретни действия и/или бездействия се изразява т.нар. психически тормоз от страна на администрацията на затвора-Белене и от кои органи и/или длъжностни лица му е причинен този психически тормоз, в кой период за него са настъпили вреди и какви конкретно са вредите, които са му причинени-болки, страдания или друго и какво; не платил дължимата  държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и не е представил квитанция по делото за внесената сума. Съдът е установил неплащането на държавната такса не само чрез липсата на приложен документ затова, но и чрез справка в счетоводството на съда, при която е установено, че до изтичането на срока за поправяне на нередовностите по сметката на съда няма постъпила такса по конкретното дело. Същият не е направил и искане за освобождаване от заплащане на държавна такса във връзка с представените доказателства.

С оглед на горното  съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено настоящото съдебно производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл.144 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                    

ОПРЕДЕЛИ:

 

Връща искова молба от Д.Н.З., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в затвора –гр.Белене, трета група.

Прекратява съдебното производство по административно дело  № 1132  по описа на Административен съд –Плевен за 2017 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

                СЪДИЯ: