Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 267

 

гр. Плевен, 24 Април  2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на тридесети март две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 125/2018г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Х.М.Х., чрез адв. Л. Г. *** срещу Решение № 267/29.12.2017 г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 506/2017г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 1351/23.10.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на осн. чл. 266 ал.1 пр. 7 т.1 и т.2 от Закона за горите на Х.М.Х. *** за нарушение  на чл. 273 ал. 1 т.1 от ЗГ е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лв. и за нарушение на чл. 273 ал.1 т.2 от ЗГ „глоба“ в размер на 50 лв., като на осн. чл. 273 ал.1 от ЗГ са отнети вещите, предмет на нарушението: 0,8 пр.м3 дърва за огрев с пазарна стойност 48 лв. и вещта, послужила за извършването му : джип  „Мутцубиши Паджеро“ с Рег. № ЕН *** КК с пазарна стойност 2500 лв.,  затова че на 05.06.2017г. в гр. Червен бряг, на ул. ***, съхранява в лек автомобил /джип/ „Митцубиши Паджеро“ с рег. № ЕН ***КК,  0,8 пр.куб. м. /нула цяло и осем пространствени кубически метра/ сурови дърва за огрев от цер и ясен с дължина 1 метър, немаркирани с контролна горска марка и непридружени с превозен билет.

 Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Сочи, че в хода на съдебното следствие не са събрани безспорни доказателства относно авторството на деянието и необосновано е била ангажирана административно наказателната отговорност  на жалбоподателя. В съдебно заседание излага допълнителни доводи за неправилност на решението в частта за отнемането на МПС като счита неправилни изводите на съда, че след като собственика на МПС го е предоставил за ползване на друго лице, то не е полагал грижата на добър стопанин. С оглед ниската стойност на предмета на нарушението и липсата на каквато и да било обществена опасност, пледира да се приложи разпоредбата на чл. 20, ал. 4 от ЗАНН по отношение на отнетото превозно средство. Иска отмяна на решението, а по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд следва да бъде изменено в частта, в която е отнето МПС в полза на държавата и същото да бъде върнато на неговия собственик.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Червен бряг е валидно и допустимо, но неправилно с оглед доказателствата по делото и закона.

За да потвърди НП районният съд неправилно е приел, че визираното нарушение е безспорно доказано от гласните и писмени доказателства по делото и обосновано и законосъобразно Х. е бил наказан за извършеното с глоба в минимален размер съобразно количеството и стойността на съхраняваната дървесина, както и законосъобразно са били отнети дървата – предмет на нарушението и автомобилът, чрез който е било извършено на основание специалната разпоредба на чл. 273 ал.1 от ЗГ.

НП е издадено срещу Х., затова че съхранявал в лек автомобил дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и непридружени с превозен билет.

Но според показанията на разпитаните свидетели – П. и К. проверката в гр. Червен бряг, ул. *** е извършена по повод подаден сигнал, че в частен дом ще бъде докарана с джип незаконно добита дървесина. На място контролните органи заварили собственика на дома, джип „Мицубиши Паджеро“ и един работник , които разтоварвали дървесината от автомобила. От собственика на дома разбрали, че Х.Х.  е докарал дървесината, на когото впоследствие съставили акт за извършено нарушение, но не на място, а в Разсадника на гр. Червен бряг, където задържали въпросния автомобил и дървесината. Тя била прясно отсечена, немаркирана с контролна горска марка и непридружена с превозен билет.

Съставеният АУАН е бил изпратен по компетентност на РП – Червен бряг, която с Постановление от 07.09.2017г. прекратила образуваното досъдебно производство № Д – 144/2017г., поради  липсата на доказателства за осъществен състав на престъпление по чл. 235 ал.6 вр. ал.2 от НК от Х. М. Х. ***, както под формата на съхранение, така и на транспортиране (респ. товарене, разтоварване) на незаконно придобит от другиго дървен материал.

Впоследствие било издадено процесното НП.

Но в случая, както е приела и прокуратурата деянието не представлява съхранение, тъй като съхраняването на дървен материал предполага деецът да постави и складира дървесината по такъв начин, че тя да бъде защитена не само от въздействието на атмосферните условия, но и от възможност да бъде предмет на чужди посегателства.

В случая от показанията на свидетелите по делото се установява, че не се касае за съхранение от Х. на дървесината в процесния автомобил, а за превозването й от него чрез автомобила  до дома на друго лице, където тя била намерена в процес на разтоварването й от собственика на дома и негов работник.

         Х. е наказан за съхранение в автомобила на незаконно добита дървесина, каквото нарушение не е извършил.

Ето защо като е потвърдил НП, Районен съд - Червен бряг е постановил неправилно решение, което следва да се отмени, а по същество – да се отмени НП като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 и чл. 222 ал.1 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 267/29.12.2017 г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по а.н.д. № 506/2017г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 1351/23.10.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на осн. чл. 266 ал.1 пр. 7 т.1 и т.2 от Закона за горите на Х.М.Х. *** за нарушение  на чл. 273 ал. 1 т.1 от ЗГ е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лв. и за нарушение на чл. 273 ал.1 т.2 от ЗГ „глоба“ в размер на 50 лв., като на осн. чл. 273 ал.1 от ЗГ са отнети вещите, предмет на нарушението: 0,8 пр.м3 дърва за огрев с пазарна стойност 48 лв. и вещта, послужила за извършването му : джип  „Мутцубиши Паджеро“ с Рег. № ЕН *** КК с пазарна стойност 2500 лв.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.