РЕШЕНИЕ

№ 108

град Плевен, 21 Февруари 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на тридесети януари  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Анета Петрова   и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 1117/2017 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от ТД на НАП – гр. Велико Търново, офис Плевен, чрез ст. юрк Ц. Г., срещу решение № 1101/25.10.2017 г. по а.н.д. № 2403/2017 г. по описа на Районен съд гр. Плевен с доводи, че решението на първоинстанционния съд е неправилно и незаконосъобразно. Счита се за неоснователен доводът на съда, че административно – наказващият орган е допуснал нарушение на разпоредбите на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, а именно: в наказателното постановление не е посочено дата и място на извършване на нарушението. Посочва се, че безспорно датата на извършване на нарушението е елемент от състава на нарушението и е релевантен за търсене на административно- наказателна отговорност на нарушителя. Отбелязва се, че това законово изискване е спазено в конкретния случай. Твърди се, че в обяснителната част на АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление е посочено, че наказаното лице, като получател на доходи подлежащи на облагане по ЗДДФЛ не е изпълнил задължението си да подаде декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г. в законоустановения срок – 30.04.2017 г., с изтичането, на който се счита за осъществен състава на вмененото на лицето нарушение. Посочва се, че изпълнителното деяние /неподаване/ е довършено с изтичане на нормативно регламентирания срок за подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ – 30.04.2017 г. Излагат се доводи, че е налице административно нарушение, осъществено чрез бездействие, т.е. пропускане на определено действие, поради което не може да се определи по безспорен начин дата на извършване на посоченото по-горе нарушение, защото липсва фактическо действие от страна на задълженото лице. Твърди се, че с бездействието си, задълженото лице не е спазило законоустановения срок за подаване на изискуемата декларация, както и че в обстоятелствената част на АУАН, така и в наказателното постановление е посочен изрично този нормативно определен срок. Сочи се, че компетентната териториална дирекция, в която лицето е следвало да подаде декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ е ТД на НАП – Велико Търново, офис Плевен и следователно мястото на извършване на нарушението е гр. Плевен, тъй като постоянният адрес на задълженото лице е гр. Плевен, ул. „Шипка „ № 9А. Счита се, че решението на Районен съд гр. Плевен е неправилно и постановено в противоречие на законовите разпоредби. Моли се съдът да постанови решение, с което да отмени решение № 1101/25.10.2017 г. по а.н.д. № 2403/2017 г. на Районен съд гр. Плевен.

В съдебно заседание касаторът - ТД на НАП – гр. Велико Търново, офис Плевен, чрез ст. юрк Ц. Г., се представлява от юрк М. Ж., като поддържа жалбата. Моли съдът да се произнесе с решение, с което да отмени  решението на Районен съд Плевен  като неправилно и незаконосъобразно и да потвърдите изцяло наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

В съдебно заседание ответникът – А.К.Я. ***, се явява лично. Заявява, че до сега е работил само на трудов договор, като на граждански договор е работил през 2016-2017 г. и никой не го е уведомявал, че трябва да подава декларация.  Твърди, че е посетил предишните си работодатели и от тях е взел образец и е подал декларацията, както и че понесъл наказанието си за това закъснение. Моли наказателното постановление да бъде отменено.  

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства счита, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е отменено наказателно постановление № 273915-F302331/27.06.2017 г., на директор на офис за обслужване –Плевен в ТД на НАП гр.Велико Търново, с което на А.К.Я. ***, за това, че не е подал ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г. в законоустановения срок до 30.04.2017 г.  – нарушение на чл. 50, ал. 1, т. 1 от ЗДДФЛ на основание чл. 80, ал. 1 от ЗДДФЛ е наложена глоба в размер на 55 (петдесет и пет) лв.

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено при неправилно прилагане на материалния закон. Първоинстанционният съд е приел, че липсва дата и място на извършаване на нарушението. Този извод на съда не кореспондира с доказателствата по делото. АУАН е съставен на 23.05.2017 година, денят в който лицето е посетило НАП за подаване на декларация , като е съставен именно в ТД на НАП В.Търново офис Плевен, където лицето  следва да подаде декларацията т.е. налице е посочване на място на  извършване на нарушението. Описано е в АУАН респ. в НП, че срокът за подаване на декларацията е 30.04.2017 година и именно след тази дата лицето е в неизпълнение на законоустановеното задължение. Настоящата инстанция намира, че при административно нарушение, чието изпълнително деяние е бездействие да бъде подадена декларация, то с изтичане на законоустановения срок е налице извършване на нарушението и датата на извършване е деня следващ, установения със закона срок. В случая е посочена датата, до която лицето следва да подаде декларация и след 30.04.2017 година лицето е в неизпълнение на задължението си, а нарушението е открито на 23.05.2017 година, когато е съставен АУАН.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 1101/05.12.2017 г., постановено по а.н.д.  № 2403/2017 г. на Районен съд - гр. Плевен, като вместо него постановява:

Потвърждава наказателно постановление № 273915-F302331/27.06.2017 г. на директор на офис за обслужване –Плевен в ТД на НАП гр.Велико Търново

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.