РЕШЕНИЕ

312

Плевен, 16.05.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в публично съдебно заседание на десети май две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Снежина Иванова

 

при секретар Десислава Добрева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова адм. дело № 1110 по описа за 2017 година на Административен съд – Плевен.

 

 

Производството е по реда на  чл. 62, ал.1, т.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

Административното дело е образувано по жалба на С.И.Г.,*** с искане да бъде отменена заповед № Л-5361/07.12.2017 г. на впд главен директор ГДИН, гр. София за преместване от Затвора Белене в ЗООТ Варна.

В жалбата посочва, че преместването му да изтърпява наказанието в Затвора Варна е неправилно, тъй като работи на щатна длъжност в ЗООТ белене и по този начин се намалява размерът на изтърпяваното наказание и посочва, че във Варна има проблем със затворници и се страхува за живота си.

На л. 37 по делото е представен писмен отговор по жалбата , в който се посочва, че  съгласно чл. 58 от ЗИНС осъдените се разпределят в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на ГДИН съобразно възможностите да изтърпят наказанието в най-близкото до постоянния адрес място за лишаване от свобода и при спазването на изискването по чл. 43, ал. 4 от ЗИНС – наличие на достатъчно място за лишения от свобода. Посочва се, че постоянния адрес на лицето е в гр. Добрич, което налага преместването му. Претендира изплащане на юрисконсултско възнаграждение.

В съдебно заседание оспорващият – С.Г.,*** се явява лично и поддържа жалбата и моли да се отмени заповедта.

Ответникът – впд главен директор на ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София, редовно призован, се представлява от ст.юрк У., намира жалбата за неоснователна, тъй като заповедта е издадена в изпълнение на заповед на директора на ГДИН относно разпределение на лишените от свобода да изтърпяват наказанието с оглед постоянния адрес и в случая лицето е с постоянен адрес в гр. Добрич  и следва да изтърпява наказанието в затвора Варна. Моли за отхвърляне на жалбата и присъждане на разноски за юрисконсултско възнаграждение.

Административен съд - Плевен, шести състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа и правна страна  следното:

Със заповед № Л-5361/07.12.2017 година на впд гл. директор при ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София, Г. *** в ЗООТ към затвора гр. Варна.

Заповедта е връчена на 14.12.2017 година, като в срока за оспорване на 15.12.2017г –пощенско клеймо на л. 2 по делото , е подадена жалбата и съдът намира, че жалбата е подадена в срок, от надлежна страна и процесуално допустима.

Разгледана по същество е основателна.

Заповедта е издадена от компетентен  орган по см. на чл. 58, ал. 1 от  от ЗИНЗС – впд главен директор на ГДИН.

Съдът намира, че актът е издаден в нарушение на административно производствените правила, не е мотивиран  и не съответства на материалния закон.

Съгласно чл. 58, ал. 1 от ЗИНС осъдените се разпределят в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобразно възможността да изтърпяват наказанието най-близо до постоянния си адрес и изискването на чл. 43, ал. 4.. Приложена е заповед №Л-919/1 от 08.03.2017 г на гл. директора та ГДИН София л. 40,  относно  разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития и съгласно т. 3.3 в ЗООТ Варна се настаняват лишени от свобода от област Добрич  и Варна. В случая лицето има постоянен адрес в гр. Добрич с оглед лична карта на л. 50 по делото и съгласно заповедта следва да изтърпява наказанието в ЗООТ към затвора Варна, като е постъпил в затвора белене на 13.01.2017 г. .В заповедта като основание  е посочен и чл. 43, ал. 4 от ЗИНС, който предвижда на  лишените от свобода да бъдат осигурени 4 кв.м площ и с оглед посоченото в заповедта,основанията за преместване са две – постоянен адрес и липса на възможност да бъде осигурена на лишения от свобода минимална площ за изтърпяване на наказанието.

Съдът намира , че не са налице доказателства относно площта, с която разполага всеки лишен от свобода в Затвора Белене –не са ангажирани доказателства от ответника в тази насока  и не може да бъде извършена преценка относно обстоятелството, че в затвора Белене не може да се осигури достатъчна площ за изтърпяване на наказанието от Г..

Преместването на лишен от свобода от един затвор в друг се осъществява по реда на чл. 62 от ЗИНС и съгласно т. 5 от същия преместване се извършва при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал. 4; в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода. Член 58 от ЗИНС регламентира редът за първоначално настаняване на лишението от свобода в местата за лишаване от свобода с оглед постоянния им адрес, като при преместване с основание съобразяване с постоянния адрес и липса на достатъчна площ, то правно основание освен чл. 58 от ЗИНС е и чл. 62, т. 5 от същия и в случая е необходимо съгласие на лишения от свобода, каквото не е налице, тъй като на л. 47 по делото е представена декларация на оспорващия, в която посочва, че не желае да бъде преведен в ЗООТ по район и желае да доизтърпи наказанието си в ЗООТ „Белене“ и да работи. Представена е идокладна записка на ИСДВР А. Д. на л. 46 по делото , в която се прави предложение независимо от постоянния адрес на лицето в гр. Каварна, обл. Добрич същият да не бъде превеждан в друг затвор и да продължи изтърпяването на наказанието в ЗООТ Белене и да продължи да работи като общ работник ХТУ. Върху докладната записка има резолюция на А. С. –ЗН“РНОД“ затвора Белене –„Съгласен съм с предложението л.св. Г. да продължи изпълнението на присъдата в Белене.“ Съдът намира, че не са налице мотиви в заповедта относно промяна на мястото на изтърпяване на наказанието и не са обсъдени, нито докладна записка от 08.12.2017 година на ИСДВР, нито съгласуването и от С., нито декларацията на Г..

С оглед събраните по делото доказателства съдът приема, че в случая не са налице материално-правните предпоставки по  чл. 62, ал.1, т.5 от ЗИНЗС за преместването на оспорващия в друг затвор.

Мотивиран от горното и на основание чл. 172, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – град Плевен, шести състав,

 

 

РЕШИ:

 

Отменя заповед № Л-5361/07.12.2017 година на впд гл. директор при ГД „Изпълнение на наказанията”, гр. София,

Решението да се съобщи на страните.

Решението е окончателно.

        

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: