РЕШЕНИЕ 138

гр. Плевен, 7 Март 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесети февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева и с участието на Йорданка Антонова – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 107 по описа на съда за 2018 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на М.Г.В. срещу решение № 237/08.12.2017 г. на Районен съд /РС/ – гр. Кнежа, постановено по н.а.х.д № 201/2017 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 17-0257-000535/17.07.2017 г., издадено от Началник  РУ Долни Дъбник към ОД на МВР – Плевен, с което на М.Г.В. ***, за нарушение на чл.140,ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 /двеста/ лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, а за нарушение на чл.103 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП му е наложена втора глоба в размер на 100 /сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, всичко - глоба в размер на 300 /триста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 9 месеца.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено. Касаторът описва подробно фактическата обстановка и счита поведението си за не виновно.  

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, явява се лично. Счита, че цялата ситуация е едно недоразумение и моли да бъде отменено решението на първоинстанционния съд, както и да бъде отменено наказателно постановление.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.  

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че следва да бъде уважена касационната жалба и да бъде постановено решение, с което да бъде отменено решението на Районен съд – Кнежа. Счита, че първоинстанционното решение е постановено при неизяснена фактическа обстановка, поради което делото следва да бъде върнато за разглеждане от друг състав на съда с указания за събиране на доказателства и изясняване на фактическата обстановка.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

         Касаторът е санкциониран, за това че на 18.05.2017 г около 11:30 в гр Искър на кръстовището на ул. „Братя Миладинови и ул. „П.Р.Славейков“  е управлявал лек автомобил /индивидуализиран/, на който липсва предната регистрационна табела, спира, отказва да предаде документите си и напуска мястото на проверката, с което е нарушил съответно чл. 140, ал.1 от ЗДвП и чл. 103 от същия закона. Наложени са му санкции по чл. 175, ал.3, пр. 2 от ЗДвП и по чл. 175, ал.1, т.3 от ЗДвП.

Решаващият съд  е приел, че нарушението е доказано по несъмнен начин, правилно е издирен и приложен материалния закон, както и че АУАН и НП са издадени от компетентни органи.

Решението е неправилно и несъответно на събраните по делото доказателства.

Решаващият съд е направил извода, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи без това да е потвърдено от доказателства по делото. Административно наказващият орган не е представил с преписката доказателства, които да установяват че актосъставителят има право да установява административени нарушения по ЗДвП, а издателя на НП да налага на казания за тези нарушения. При липсата на такива доказателства, не може да се приеме, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи, а това води до извод за незаконосъобразност на НП.

Решаващият съд неправилно е оценил гласните доказателства на св.М.М. в частта им кога и къде е съставен АУАН. Свидетелят е категоричен, че актът е съставен в сградата на РУ МВР-Искър, както и че в последствие полицейски служители са ходили до дома на жалбоподателя да му връчат вече съставения акт. Налага се извод, че АУАН е съставен в отсъствие на нарушителя и не е спазена процедурата за това – чл.40, ал.2 от ЗАНН. Правилото изисква нарушителят да бъде поканен за съставянето на акта и едва след като не се яви, може да се пристъпи към съставяне на акт в негово отсъствие. Не са представени доказателства, че жалбоподателят е надлежно поканен за съставянето на АУАН. Св. М. казва, че има докладна записка относно установеното нарушение, но тя също не е представена като доказателство по делото. Налице е съществено процесуално нарушение при съставянето на АУАН, което не е отчетено от решаващият съд и то обосновава на още едно основание, че НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

За пълнота, неоснователно е възражението на касатора, че нарушението за което е наказан не е доказано. Всички събрани доказателства, включително показанията на св. М. Л. – косвено, потвърждават, че касаторът е управлявал автомобила, посочен в НП без предна регистрационна табела. Доказано е и другото нарушение.

Актосъставителят обаче е допуснал съществено процесуално нарушение, при съставянето на АУАН, което не е отчетено от решаващия съд, в допълнение не е доказана по делото и компетентността на лицето да извършва проверки и установява административни нарушения по ЗДвП, както и на издателя на НП да налага наказания. Посоченото обосновава извод, че оспореното НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

РС-Кнежа, като е достигнал до обратния извод е постановил неправилен съдебен акт, който не съответства на събраните по делото доказателства и материалния закон и следва да бъде отменен, като следва да бъде отменено и НП.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 237/08.12.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 201 по описа на Районен съд на гр. Кнежа за 2017 г.  и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0257-000535/17.07.2017 г., издадено от Началник  РУ Долни Дъбник към ОД на МВР – Плевен, с което на М.Г.В. ***, за нарушение на чл.140,ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 /двеста/ лева и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца, а за нарушение на чл.103 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП му е наложена втора глоба в размер на 100 /сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, всичко - глоба в размер на 300 /триста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 9 месеца.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.