Р E Ш Е Н И Е

 

305

 

гр.Плевен, 11 Май 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесети април две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИКОЛАЙ  ГОСПОДИНОВ

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                          КАТЯ АРАБАДЖИEВА

                                                                          

при секретаря Цветанка Дачева и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от председателя касационно административно-наказателно дело № 95 по описа за 2018 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

         С решение № 68 от 07.12.2017 год., постановено по НАХД № 156/2017 год., Районен съд- Никопол е отменил наказателно постановление 17-0305-000111/15.05.2017г. на началника на РУП-Никопол, с което на В.Г.М. ***, за нарушение на чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.2 от ЗДвП, било наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.;  за нарушение на чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП, било наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.; за нарушение на чл. 100, ал.1, т.2 от ЗДвП и на основание чл.183, ал.1, т.1. пр.3 от ЗДвП, било наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв.;  за нарушение на чл. 70, ал.3 от ЗДвП и на основание чл.185 от ЗДвП, било наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.; за нарушение на чл. 150А, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.177, ал.1, т.2. пр.1 от ЗДвП, било наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му били отнети общо 6 контролни точки.

Недоволни от горното решение останали от ОД на МВР- Плевен, които в законния срок са подали касационна жалба против него. В същата се оспорва частично законосъобразността на въззивния съдебен акт. Излагат се доводи, че постановеното решение е неправилно в частта му, с която са отменени наложените по отношение на В.М. наказания „глоба“ в размер на 200 лв., на основание чл.177, ал.1, т.2, предл.1 от ЗДвП, за нарушение на чл.150а, ал.1 от ЗДвП и „глоба“ в размер на 20 лв., наложена на основание чл.185 от ЗДвП, за нарушение на чл.70, ал.3 от с.з. Касаторът изразява становище, че в останалите му части въззивното решение е правилно, поради което не го оспорва.

 В съдебно заседание касаторът не се представлява и не ангажира допълнително становище извън това по жалбата.

Ответникът се явява лично и пледира да бъде отхвърлена като неоснователна касационната жалба, а решението на въззивния съд да бъде потвърдено като правилно.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен дава заключение, че решението на РС- Никопол е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Въззивното решение е правилно като краен резултат, но по различни от изложените в него съображения. Обжалваното НП е издадено от Началник РУП към ОДМВР- Плевен, РУ- Никопол. Съобразно разпоредбата на чл.267, ал 1 от ЗМВР, актовете за установяване на административни нарушения се съставят от органи на МВР, оправомощени от министъра на вътрешните работи. Съгласно ал.2 на същия законов текст, наказателните постановления се издават от министъра на вътрешните работи или от оправомощени от него длъжностни лица. В издаденото НП, което е предмет на оспорване, е посочено, че началника на РУ- Никопол е упълномощен със заповед № 8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на вътрешните работи. Такава обаче не е била представена нито пред РС- Никопол, нито пред настоящия съд. Тежестта на доказване спазването на законовите изисквания за издаване на АУАН и оспореното НП е на касатора в настоящето производство. Без горното писмено доказателство настоящият съд няма как да установи дали обжалваното НП е издадено от компетентния административен орган, както и дали са спазени законовите изисквания за издаването му, с оглед липсата на доказателства и за компетентността на актосъставителя. Горното съставлява основание за отмяна на обжалваното НП, поради което въззивното решение е правилно и законосъобразно.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл. 222, ал.2, т.1 от АПК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА  решение № 68 от 07.12.2017 год., постановено по НАХД № 156/2017 год. по описа на Районен съд – Никопол.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                 2.