Р E Ш Е Н И Е

 

95

 

гр.Плевен, 16 Февруари 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и осемнадесета година в състав: 

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

                                                         ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                                               Катя Арабаджиева

 

при секретаря Анета Петрова  и с участието на прокурора Йорданка Антонова като разгледа докладваното от Председателя касационно административно-наказателно дело № 1078 по описа на Административен съд - Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

         С решение № 920 от 27.10.2017 г., постановено по НАХД № 2741/2017 г., Плевенски районен съд е отменил наказателно постановление № 761/26.09.2017г. на Заместник кмет на Община гр. Плевен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.233, ал.2, чл.209, вр. чл.63, т.3 от ЗЗП на „Кристиани“  ООД, с ЕИК 200017891, със седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. „Константин Величков“ №3, представлявано от управителя Р.А.Р. е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл.63, т.3 от Закона за защита на потребителите.

         Срещу постановеното решение е подадена касационна жалба от Община Плевен, в която се излагат доводи за неправилност и незаконосъобразност на въззивното решение. Касаторът твърди, че неправилно Районен съд- Плевен е приел за налични предпоставките за приложение на чл.28, б.“а“ от ЗАНН, тъй като обжалваното НП е издадено за извършено формално нарушение. Излагат се и доводи за липса на допуснато нарушение при индивидуализацията на наложената имуществена санкция. В заключение се иска отмяна на постановеното решение и потвърждаване на обжалваното НП.

         Постъпило е писмено възражение от ответника по касационната жалба „Кристиани“ ООД, представлявано от управителя Р.А.Р., чрез пълномощника юрк. М.А.Й., в което се излага становище, че решението на Районен съд- Плевен е правилно и законосъобразно, а подадената касационна жалба е неоснователна. Твърди се, че преценката на въззивния съд за маловажност на нарушението е законосъобразна и се развиват подробни доводи в тази насока. В заключение се иска да бъде потвърдено обжалваното решение.

         В съдебно заседание касаторът се представлява от гл. юрисконсулт П. П., която поддържа жалбата по изложените в нея съображения и пледира за отмяна на въззивното решение, респ. за потвърждаване на атакуваното НП.

Ответникът по касационната жалба не се представлява и не ангажира становище извън депозираното писмено възражение.

Представителят на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение за основателност на касационната жалба.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

С оспореното решение въззинният съд е приел за установено от фактическа страна, че на 05.09.2017г. е извършена проверка от служители в отдел „МИР и ЗП“ при Община- Плевен в търговски обект на „Кристиани“ ООД, представлявано от Р.А.Р., при която е установено, че търговецът е извършил частично намаление на следните стоки, които се предлагат за продажба с обявена стара и нова цена: дамски блузи – 63 бр., дамски потници – 24 бр., детски блузи – 93 бр., детски якета – 7 бр., мъжка блуза дълъг ръкав – 23 бр., мъжки дънки – 19 чифта. Описаните стоки са с посочен производител Бенетон СРЛ. В съобщението за намаление не е посочен актуален срок, през който стоките се продават с намалени цени. Обявения от търговеца период /01.08. – 01.09.2017г./ в момента на извършената проверка, не е относим към действащото намаление, констатирано с КП 5056/05.09.2017г. Търговецът не е посочил актуален период, през който стоките се предлагат за продажба с намалени цени, с което нарушена разпоредбата на чл.63, т.3 от ЗЗП.

         Горните обстоятелства са били отразени в съставен КП № 5056/05.09.2017г., въз основа на който е съставен акт за установяване на административно нарушение № 761/07.09.2017г., а впоследствие и обжалваното НП № 761/26.09.2017г., с което на основание чл.233, ал.2, чл.209, вр. чл.63, т.3 от ЗЗП на ответника по касационната жалба е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лева.

           Горните обстоятелства са установени със събраните в хода на съдебното производство писмени доказателства- КП № 5056/05.09.2017г.; съставен акт за установяване на административно нарушение № 761/07.09.2017г. ; НП № 761/26.09.2017г., както и от събраните гласни такива, посредством разпита на свидетелите – М. И. И. и Пламен К. П..

         Пред настоящата инстанция не се оспорва така установената от Районен съд- Плевен фактология.

Настоящият съд намира, че АУАН и издаденото въз основа на него НП, са издадени от компетентни административни органи и в рамките на предоставените им правомощия. АУАН е съставен в сроковете по чл.34, ал.1 от ЗАНН. Съставеният акт за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него НП съдържат законоустановените в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН реквизити. От събраните по делото доказателства по несъмнен начин се установява, че ответникът по касационната жалба не е изпълнил задължението си чл.63, т.3 от Закона за защита на потребителите. Видно от показанията на свидетелите И. и П., в момента на извършването на проверка, в близост до входа на търговския обект е поставена табела с указания период за намаление, като в обекта са предлагани посочените в наказателното постановление стоки, с обявена стара и нова цена на стоката. Съгласно на чл.66, ал.1 от Закона за защита на потребителите съобщението за намаление на цените не може да бъде прилагано за период, по-дълъг от един месец и по-кратък от един работен ден. Поставената табела обаче указва период /01.08. – 01.09.2017г./, който към момента на проверката /05.09.2017г./ вече е бил изтекъл.

Касационната инстанция не споделя доводите на въззивния съд за наличие на предпоставки за приложение разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, по които съображения е отменено обжалваното НП.

Нарушението, за което е наложено административното наказание е  формално и за съставомерността му  не се изисква настъпването на вредни последици. При формалните нарушения са защитими с приоритет обществените отношения. Ето защо при този вид нарушения не може да има маловажен случай по смисъла на чл. 28, ал.1 от ЗАНН от една страна, а от друга не могат да се обосноват смекчаващи, (изключителни или многобройни) обстоятелства, които да правят нарушението такова с по-ниска степен на обществена опасност, т. е. да засягат в по-ниска степен защитените обществени отношения, в сравнение с обикновените случаи на нарушения от същия вид. Правната теория и съдебната практика е последователна и непротиворечива по въпроса, че обстоятелствата, визирани от състава, очертават в тяхната съвкупност онова именно типично общественоопасно деяние, което нормата запретява като нарушение от даден вид. Ето защо в този конкретен случай (поради факта, че нарушението е безрезултатно), липсата на настъпили вредни последици, която липса е преценена от законодателя при формулиране на състава на конкретното деяние, не може да се цени едновременно и като едно от основанията за квалификация на случая като маловажен. При тези съображения касационната инстанция преценява, че в конкретния случай не може да се приложи разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.  Санкционираният субект е извършил нарушение от посочения вид за първи път, което е съобразено от административнонаказващия орган с налагането на минималното предвидено от закона наказание.

По тези съображения обжалваното решение следва да бъде отменено като неправилно, а НП № 761/26.09.2017г. на Зам. кмета на Община Плевен следва да бъде потвърдено.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 във връзка с чл.221, ал.2 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ  решение № 920 от 27.10.2017 г., постановено по НАХД № 2741/2017 г. по описа на Районен съд- Плевен и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ПОТВЪРЖДАВА  наказателно постановление № 761/26.09.2017г. на Зам. кмета на Община Плевен, с което на „Кристиани“ ООД, с ЕИК 200017891, със седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. „Константин Величков“ №3, представлявано от управителя Р.А.Р. е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лева, на основание чл.233, ал.2, чл.209, вр. чл.63, т.3 от Закона за защита на потребителите.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                      2.