ОПРЕДЕЛЕНИЕ

123

гр.Плевен, 16.01.2018 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, V –ти състав, в закрито съдебно заседание на  шестнадесети януари    две хиляди и осемнадесета година в състав:          

                                                        Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №77 по описа на Административен съд-Плевен за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Административното дело е образувано по жалба от  П.Д.П.-***, чрез адв.С. С., против Решение №364/2.11.2017 год., постановено по преписка №326/2016 год. на четвърти специализиран постоянен заседателен състав на Комисията за защита от дискриминация.

Жалбата е подадена пред Административен съд Плевен, където е образувано настоящото дело.

Видно от приложената по делото разпечатка от официалния сайт на Комисията за защита от дискриминация: http://www.kzd-nondiscrimination.com/layout/index.php/kontakti/2017-01-09-13-36-08,  Комисията е определила 23 (двадесет и три) свои регионални представителства/представители по териториален признак. Между тях  не е  посочен регионален представител в Плевен, поради което настоящият състав на съда приема, че Комисията за защита от дискриминация НЯМА регионален представител за района гр.Плевен.

Съгласно разпоредбата на чл. 133, ал. 1 от АПК, изм. с ДВ, бр. 104/2013 г., в сила от 4.01.2014 г., делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. По силата на легалното определение на понятието "териториална структура на администрацията", дадено в § 1, т. 1а от ДР на АПК, това "е създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му". Видно от чл. 40, ал. 4 от Закона за защита от дискриминация - Комисията има свои регионални представители, като условията и редът за определянето им се уреждат с правилника по чл. 46, ал. 1 от закона. С чл. 21, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 от Правилника също е предвидено съществуването на регионални представители на Комисията, определени с нейно решение по териториален признак. Правилникът е нормативен акт, предвид изричната разпоредба на чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове, поради което е налице изискването на § 1, т. 1а от ДР на АПК - регионалните представители са създадени с нормативен акт териториални организационни звена на Комисията.

С оглед на горната нормативна регламентация и видно от официалния сайт на Комисията, на който е публикуван  списък на Регионалните представители на Комисията за защита от дискриминация, от който е видно, че Комисията за защита от дискриминация НЯМА регионален представител за района гр.Плевен, приложима се явява разпоредбата на чл.133, ал.2, т.2 от АПК при определяне на подсъдността : делата по чл.133, ал. 1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура.

Ето защо настоящият състав на съда намира, че компетентен да разгледа и да се произнесе по жалбата се явява Административен съд-София град – съдът по седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, тъй като, видно от приложените доказателства, администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура в гр.Плевен, където е постоянния адрес на жалбоподателя.

Воден от горното  и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК съдът         

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №77 по описа на Административен съд град Плевен за 2018 год.

ИЗПРАЩА административно дело №77 по описа на Административен съд град Плевен за 2018 год. по подсъдност на Административен съд - София град.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

 

                                                                             С Ъ Д И Я: