О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 166

гр.Плевен, 25.01.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети януари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                                        Председател: Цветелина Кънева

                                                       

като разгледа докладваното от съдията Кънева административно дело № 75/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството по делото е образувано по жалба от В.Й.К. *** против Решение №540 от 22.12.2017г., Решение №541 от 22.12.2017г. и Решение №542 от 22.12.2017г. на Общински съвет Кнежа.

            В жалбата се твърди, че оспорените решения на Общински съвет Кнежа са нищожни, тъй като са приети при липса на кворум и в нарушение на правилата в чл.23 ал.1 т.9 от Наредба №13 на Общински съвет Кнежа за управление и упражняване на правата на Община Кнежа в качеството й на собственик върху търговски дружества с общинско участие в капитала. На следващо място се считат решенията и за незаконосъобразни, тъй като решението на комисията за избор на управител на ВиК-„Аспарухов вал“ ЕООД гр.Кнежа е допуснала до участие и избрала кандидат в нарушение на Наредба №13 на Общински съвет Кнежа. В заключение се моли оспорените решения на Общински съвет Кнежа да бъдат отменени като нищожни и незаконосъобразни.

            Ответникът-Общински съвет Кнежа е депозиран отговор по жалбата (л.65-66), в който е изразено становище за недопустимост на същата, тъй като в обжалваните решения Общински съвет Кнежа е действал в качеството си на едноличен собственик на капитала на ЕООД, а не като административен орган с властнически правомощия. Моли се жалбата да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

            След като се запозна със събраните по делото доказателства, съобрази становището на страните и закона, съдът намира жалбата за недопустима за разглеждане по същество, като подадена срещу актове, които не подлежат на оспорване по реда на АПК. Съображенията за това са следните:

            С Решение №540 от 22.12.2017г., взето по Протокол №50/22.12.2017г., на основание чл.21 ал.1 т.23 предл. първо и ал.2 от ЗМСМА и чл.23 ал.1 т.9, чл.38 ал.1 и ал.2 и чл.45 ал.1 от Наредба №13 за управление и упражняване на правата на Община Кнежа в качеството й на собственик върху търговски дружества с общинско участие в капитала, Общински съвет Кнежа е взел решение за упълномощаване Кмета на Община Кнежа да сключи с М. Х. договор за възлагане на управлението на „Аспарухов вал“ ЕООД за срок от 3 години. Решението е прието в изпълнение на Решение №476 по Протокол №44 от 31.08.2017г. на Общински съвет Кнежа за провеждане на конкурс за възлагане на управлението на „Аспарухов вал“ ЕООД.

            С Решение №541 от 22.12.2017г., взето по Протокол №50/22.12.2017г., на основание чл.21 ал.1 т.23 предл. първо и ал.2 от ЗМСМА и чл.38 ал.1 и ал.2 и чл.45 ал.1 от Наредба №13 за управление и упражняване на правата на Община Кнежа в качеството й на собственик върху търговски дружества с общинско участие в капитала, Общински съвет Кнежа е взел решение за определяне месечното възнаграждение на управителя на дружеството в размер на 300 на сто от отчетната средна брутна работна заплата в „Аспарухов вал“ ЕООД. Решението е прието в изпълнение на Решение №476 по Протокол №44 от 31.08.2017г. на Общински съвет Кнежа за провеждане на конкурс за възлагане на управлението на „Аспарухов вал“ ЕООД.

            С Решение №542 от 22.12.2017г., взето по Протокол №50/22.12.2017г., на основание чл.21 ал.1 т.23 предл. първо и ал.2 от ЗМСМА и чл.38 ал.1 и ал.2 и чл.45 ал.1 от Наредба №13 за управление и упражняване на правата на Община Кнежа в качеството й на собственик върху търговски дружества с общинско участие в капитала, Общински съвет Кнежа е взел решение след сключване на договор за управление на „Аспарухов вал“ ЕООД с М. Х. да бъде извършена инвентаризация на финансовите и нефинансовите активи на дружеството, а тяхното предаване да бъде извършено от В.К. на М. Х. с приемо-предавателен протокол.  Решението е прието в изпълнение на Решение №476 по Протокол №44 от 31.08.2017г. на Общински съвет Кнежа за провеждане на конкурс за възлагане на управлението на „Аспарухов вал“ ЕООД.

Съгласно чл. 140 от Конституцията на Република България и чл. 14 от ЗМСМА общината е юридическо лице и има право на своя собственост, а в правомощията на общинските съвети е да приемат решения за създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество и да избират представителите на общината в техните органи ( чл. 21, ал.1, т.9 от ЗМСМА). Стопанската дейност на общината се осъществява чрез търговски дружества, образувани с капитал общинска собственост, каквото безспорно е "Аспарухов вал“ ЕООД гр.Кнежа. Съгласно чл.22 от Наредба №13 на Общински съвет Кнежа за управление и упражняване на правата на Община Кнежа в качеството й на собственик върху търговски дружества с общинско участие в капитала, Общинският съвет приема решения, когато упражнява правата на общината като едноличен собственик на капитала, а разпоредбата на чл.23 ал.1 т.9 от същата наредба, на каквото правно основание са приети оспорените решения,  регламентира, че Общински съвет Кнежа, когато упражнява правата на едноличен собственик на капитала на ЕООД определя управител на търговското дружество и конкретизира възнаграждението му. Т.е. когато общината е едноличен собственик на капитала на ЕООД, какъвто е процесният случай, то тогава общинският съвет формира волята на общината в качеството й на субект на гражданското право.

Иначе казано, решенията на общинските съвети, с които упражняват правата си на едноличен собственик на капитала на търговски дружества с общинско имущество, не са индивидуални, общи или нормативни административни актове по смисъла на АПК. В общата разпоредба на чл.45 ал.3 от ЗМСМА е предвидена възможност за оспорване на актовете на общинските съвети пред административните съдилища, на които обаче са подведомствени само споровете за законосъобразност на административните актове на общинските съвети – чл.128 ал.1 от АПК. Други актове на общинските съвети, приети като гражданскоправен субект и отнасящи се до гражданскоправни отношения, не са административни и не подлежат на съдебно оспорване по реда на АПК. Оспорените в настоящето производство решения на Общински съвет Кнежа са волеизявление с гражданско правен характер на собственика на капитала в еднолично търговско дружество, а не акт на разпореждане на орган на власт, в това му качество. Тази правна природа на оспорените решения на Общински съвет Кнежа обуславя недопустимост на жалбата, по която е образувано настоящето съдебно производство. В този смисъл е и константната съдебна практика.

За пълнота следва да се посочи, че възлагането на управлението е особен вид граждански договор в разновидност на мандатен договор, като страните по него са равнопоставени. Обстоятелството, че управителят на дружеството се избира чрез конкурс не променя характера на правоотношението. С конкурса се цели да се даде възможност на собственика да стигне до най-добрия избор на лице, на което като равнопоставена страна да бъде предложено сключването на гражданско-правен договор.

Наличието на подлежащ на оспорване акт е абсолютна процесуална предпоставка за съдебно производство. Липсата му води до недопустимост на образуваното такова. Ето защо, жалбата на |В.К. е недопустима за разглеждане на основание чл.159 т.1 от АПК, а производството по делото следва да бъде прекратено.

            Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Й.К. *** против Решение №540 от 22.12.2017г., Решение №541 от 22.12.2017г. и Решение №542 от 22.12.2017г. на Общински съвет Кнежа.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №75 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: