Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 80

 

гр. Плевен, 14 Февруари  2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на втори февруари две хиляди и осемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: АНЕТА ПЕТРОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 1072/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на М.М. ***, чрез адв. Д.Д. *** срещу Решение № 121/25.10.2017 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 302/2017г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил Наказателно постановление № 17-0241-000103/03.07.2017 г. на Началник група РУ – Белене при ОД на МВР - Плевен, с което на осн. чл. 174 ал. 1 т. 2 от ЗДвП на М.М. *** са наложени административни наказания „глоба” в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца за нарушение на чл. 5 ал. 3 т. 1 от ЗДвП и на осн. Наредба № Із-2539 са отнети 10 контролни точки, затова че на 10.06.2017 г. в 00:15 часа в гр. Белене на ул. „Георги С. Раковски“  посока кръстовището на ул. „Милан Василев“  пред дом № 19 управлява собственият си лек автомобил „Фиат Браво“ с рег. № ЕН***КК  под въздействие на алкохол с концентрация 1,02 промила, установено по надлежния ред с Дрегер Алкотест 7510 с фабр. № ARDM-0256, водачът твърди, че е употребил две бири за времето от 21:00ч. до 00:10ч., във видимо адекватно състояние, издаден талон за медицинско изследване номер 0374250.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал. 1 т. 1 от НПК. Счита, че при постановяване на съдебното решение съдът не е преценил правилно свидетелските показания в съвкупност с всички доказателства по делото и обясненията му. Счита за доказано, че е бил обективно възпрепятстван да се яви в указаното време в медицинско заведение, за да даде кръвна проба, тъй като е следвало да изпълни разпореждането на полицейските органи да свали задната регистрационна табела, което отнело около 30 мин. Оспорва констатацията от техническото средство за установяване на концентрацията на алкохол, тъй като преди проверката не са му били представени доказателства, че същото е технически изправно. Иска отмяна на решението, а по същество – отмяна на НП.

Ответникът по касация – РУ – Белене при ОД на МВР - Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и предлага да бъде оставено в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Фактическите и правни изводи на районния съд се основават на прецизна и задълбочена преценка на всички доказателства по делото поотделно и в тяхната съвкупност, правилно е приложен материалния закон, поради което изцяло се споделят от настоящия касационен състав.

Обосновано съдът е приел за доказано от показанията на разпитаните актосъставител, свидетел по акта, св. Д. и обясненията на жалбоподателя, че полицейските служители са разпоредили на М. да свали задната регистрационна табела на автомобила си и да им я предаде, но не на момента, тъй като самото предаване се е осъществило доста по-късно - на сутринта. Затова не е имало обективна пречка жалбоподателят да се яви в указания срок, за да даде кръвна проба за медицинско изследване.

Поради това установеното с техническото средство показание е окончателно и установява, че на посочената дата жалбоподателят е управлявал автомобила си след употреба на алкохол с концентрация в кръвта от 1,02 промила в нарушение на забраната на чл. 5 ал.3 т.1 от ЗДвП. Показанието на уреда се доказва от приложената разпечатка на уреда. По делото са представени и доказателства, че техническото средство е преминало последваща проверка, което доказва неговата изправност и достоверността на отчетеното с уреда показание.

Наложените кумулативно наказания – глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от правоуправление са в законоустановения фиксиран размер.

Решението на Районен съд – Левски е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 121/25.10.2017 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 302/2017г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.