ОПРЕДЕЛЕНИЕ

160

гр.Плевен, 24.01.2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и четвърти януари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                               Председател: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията Кънева адм. дело № 69/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба от А.Х.Т. *** против Заповед №ЗД-06-0023/25.05.2017г. на Директора на Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен, с която е наредено детето Н. С. С., ЕГН:**********, настанено в професионално приемно семейство на В. И. В. и Е. Г. В., и двамата от гр.Плевен, родено от майка П. И. Л. и баща С. П. С., да бъде вписано в Регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване, воден от Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен.

В изпълнение на определение на съда, с молба вх.№418/24.01.2018г. оспорващата е представила документ за внесена по смета на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10лв., с което е отстранила нередовностите по жалбата.

След като се запозна с доказателствата по делото и съобрази закона, съдът намира жалбата за недопустима за разглеждане по същество, поради следните съображения:

Предмет на съдебното производство е Заповед №ЗД-06-0023/25.05.2017г. на Директора на Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен, с която на основание чл.84 ал.6 от СК е наредено детето Н. С. С., родено от майка П. И. Л. и баща С. П. С., да бъде вписано в Регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване, воден от Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен.

 Съгласно чл.84 ал.6 от СК, вписването, както и отказът от вписване в регистъра, се извършва със заповед на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане, която подлежи на оспорване по реда на АПК.

За да е допустима една жалба, следва същата да е подадена от заинтересовано лице имащо правен интерес от оспорването. Видно от доказателствата по делото е, че родители на детето Н. С. С. са П. И. Л.-майка и С.. П. С.-баща. Само последните имат качеството на заинтересовани страни в производството по реда на чл.84 ал.6 от СК. Оспорващата А.Х.Т. е баба на детето по майчина линия и същата няма качеството на заинтересована страна в развилото се пред административния орган производство, както и за пред съда. Т.е. няма активна процесуална легитимация да подава жалба. Същата не е засегната от разпоредителната част на заповедта, тъй като по делото не са налице данни да упражнява родителските права върху детето Н. С.. Заинтересованите страни-майката и бащата на детето, не са упражнили своето право на жалба и не са оспорили заповедта за вписване на детето им в  Регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване, воден от Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен. Ето защо жалбата на А.Т. е процесуално недопустима, същата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено.

За пълнота следва да се посочи, че дори съдът да приеме, че подател на жалбата е родителят П. Л., чрез майка си А.Т., то жалбата подадена на 11.01.2018г. е извън законовия срок за обжалване, доколкото заповедта е връчена на П. Л. на 25.09.2017г., видно от л.41 по делото.

Воден от горното и на основание чл.159 т.4 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на А.Х.Т. *** против Заповед №ЗД-06-0023/25.05.2017г. на Директора на Регионална дирекция за социално подпомагане гр.Плевен.

 ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №69 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на А.Т. ***.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: