ОПРЕДЕЛЕНИЕ

153

гр.Плевен, 23.01.2018 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на двадесет и трети януари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 68/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е изпратено по подсъдност от Административен съд –В.Търново и е образувано по жалба на В.А.Б.,*** чрез адв. К.А., съдебен адрес *** от ВТАК срещу заповед на директора на Регионална служба „Военна полиция“- Плевен № ПЛ-2424/20.07.2017 година, с която му е наложено дисциплинарно наказание „забележка“.

Административен съд – В. Търново е приел, че в района на АС – В. Търново не е налице създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията на органа, издал оспорения акт, независимо, че жалбоподателят изпълнява служебните си задължения на територията на гр. В. Търново. Поради това на осн. чл. 133 ал.2 от АПК е приел, че местно компетентен да се произнесе по жалбата е АС – Плевен, в чийто район е седалището на органа, издал оспорения акт.

С молба от 22.01.2018 година адв. А. прави възражение относно местна подсъдност, като счита, че следва делото да се образува и разгледа от АС -В.Търново и цитира съдебна практика по адм. дело № 10957/2017 г по описа на ВАС, Пето отделение.

Настоящият състав на АС – Плевен счита, че приложение при определяне на местната подсъдност на делото намира чл. 133 ал.1 от АПК, според който делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя.

Постоянният адрес на оспорващия е във В. Търново, като съгласно чл. 5 ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция служба „Военна полиция“ е организирана в следните структури: Ръководство в гр. София и регионални служби „Военна полиция“ със седалища в градовете: София, Пловдив, Сливен, Варна и Плевен и Център по логистика и подготовка в гр. София. Според чл.5 ал.3 от ППЗВП регионалните служби „Военна полиция“ и Центърът по логистика и подготовка са организирани в структурни звена, които са отдели и сектори. В отделите и секторите могат да се създават и други структурни звена, а съгласно ал.4 в регионалните служби „Военна полиция“ могат да се създават териториални звена в съответната зона за отговорност по чл. 9 ал.2.   

От материалите по преписката – оспорената заповед, длъжностна характеристика, дадени писмени обяснения, е видно, че оспорващият изпълнява длъжност във втори сектор в отдел „Контрол и охрана“ – В. Търново  при РС „Военна полиция“ – Плевен с местослужене В. Търново.  Втори отдел „Контрол и охрана“ при РС „Военна полиция“ – Плевен е териториално структурно звено на РС „ВП“ – Плевен по смисъла на чл.5 ал.3 от ППЗВП, намиращо се в гр. В. Търново, където е и постоянният адрес на оспорващия. Поради това на осн. чл. 133 ал.1 от АПК делото следва да се разгледа от АС – В. Търново, в чийто район попада седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира и постоянният адрес на лицето.

Настоящият състав счита, че делото не е местно подсъдно на Административен съд – Плевен, а на Административен съд – В. Търново.

Поради това следва да се повдигне спор за подсъдност пред ВАС.

Водим от горното и на осн. чл. 135 ал.3 и ал.5 от АПК съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отменя определение № 125/17.01.2018 година за конституиране на страните и насрочване на делото.

Прекратява производството по адм.дело №68/2018 год. по описа за на Административен съд-Плевен.

Изпраща делото на ВАС за определяне  на подсъдността.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

 

                                               СЪДИЯ: