Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

303 / 10 Май 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На единадесети април  2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 67/ 2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на  Община Мездра срещу Решение № ПВ3-00054/20.09.2017г. на Директора на Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен, с което на осн. чл. 68 т.4 вр. чл. 78 ал.2 т.3, чл. 78а и чл. 52 ал.1 т.4 от Закона за водите е отказано продължаване срока на действие на Разрешително № 13140177/22.08.2011г., изменено с Решение № 737/20.04.2012г. за ползване на река Върбешка (Боденска) бара за заустване на отпадъчни води за експлоатация на канализационната система на гр. Мездра, общ. Мездра, обл. Враца, издадено от Директора на БДДР – Плевен с титуляр Община Мездра, поради неизпълнение на условията на издаденото разрешително.

Жалбоподателят оспорва заповедта и иска отмяната й като незаконосъобразна, поради липса на мотиви, нарушение на материалния закон и целта му. Счита, че задълженията по разрешителното не са за Община Мездра, а за ВиК оператора – ВиК ООД – Враца, с когото на 09.02.2016г. на осн. чл. 198п ал.1 от ЗВ е сключен Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги, който договор е в сила от 01.03.2016г. и със срок на действие от 15 години.

Ответникът – Директорът на БДДР – Плевен, чрез юрисконсулт Х. изразява становище за неоснователност на жалбата. Сочи, че според писмо от ВиК ООД – Враца от 05.07.2017г. за периода 22.08.2011г. – 31.12.2014г. няма протоколи от извършен мониторинг и заплатени такси, тъй като титуляр на разрешителното е Община Мездра и за този период ВиК дружеството не е имало сключен договор по ЗВ. Информация за такъв договор с ВиК оператор не е постъпвала и в БДДР – Плевен, поради което и изпълнението на условията по разрешителното – извършване на собствен мониторинг и заплащане на такси е отговорност на титуляра по разрешителното – Община Мездра. Счита, че представеният в хода на съдебното производство договор с ВиК оператора и останалите писмени доказателства в тази връзка са неотносими към спорния период и още веднъж доказват, че за процесния период задълженията по разрешителното не са били изпълнени.

Прокурорът от Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства, решението на Директора на БДДР е правилно и законосъобразно и предлага да се отхвърли жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 71, чл. 77 от Закона за водите.

Решението е обжалвано по административен ред пред МОСВ и е било потвърдено с Решение № 153/24.11.2017г., получено на 28.11.2017г. Жалбата е подадена по пощата на 11.12.2017г.( видно от транспортния етикет на пощенския оператор) в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Община Мездра е титуляр по издадено Разрешително № 13140177/22.08.2011г. за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, издадено от Директора на БДДР – Плевен за воден обект: река Върбешка (Боденска) бара, за заустване на отпадъчни води за експлоатация на „Канализационна система на гр. Мездра“ на Община Мездра. Разрешителното е с краен срок на действие до 22.08.2017г. В разрешителното са залегнали специфични условия до въвеждане на Пречиствателна станция за отпадни води – Мездра в експлоатация и след въвеждането й в експлоатация.

 С Решение № 737/20.04.2012г. е изменено считано от 17.02.2012г. разрешителното като срокът за достигане на индивидуалните емисионни ограничения за показателите – неразтворени вещества, БПК, ХПК, общ азот и общ фосфор е изменен вместо „от датата на влизане в сила на разрешителното“ на „до шест месеца от въвеждане в редовна експлоатация на ПСОВ – Мездра, но не по-късно от 31.12.2015г.“

Със заявление Вх. № ПВ3-00054/17.05.2017г. Община Мездра  е поискала продължаване срока на действие на разрешителното.

Съгласно чл. 78 ал.1 от ЗВ продължаване срока на действие на разрешителното се извършва по молба на титуляра до органа, издал разрешителното, подадена не по-късно от 3 месеца преди изтичането му.

Компетентният орган извършва проверката по чл. 78 ал.2 от ЗВ и продължава срока на действие на разрешителното, когато са налице едновременно и трите, посочени в разпоредбата условия:

1. молбата е подадена в срока по ал. 1;

2. не се нарушават нормативни разпоредби, планови предвиждания или обществени интереси, и

3. са изпълнени условията на издаденото разрешително.

Органът действа при условията на обвързана компетентност и при липсата на кое да е от изброените законови предпоставки отказва продължаване срока на действие на разрешителното.

Според третата алинея  същите правила се прилагат и когато се иска едновременно изменение и продължаване срока на действие на разрешително.

В чл. 78а са въведени и допълнителни условия за продължаване срока на действие на разрешителното – да са платени дължимите такси за водоползване по чл. 194 и/или дължимите глоби или санкции по чл. 200, ако са били наложени такива.

На осн. чл. 68 т.4 ЗВ, който е приложим и при процедурата по чл. 78 ЗВ, органът постановява отказ, когато не са спазени изискванията, посочени в закона.

Заявлението е подадено до компетентния орган, издал разрешителното, в рамките на 3-месечния срок, с което е изпълнено изискването на чл. 78 ал.2 т.1 от ЗВ. При проверката на заявлението не е установено нарушение съобразно т.2 от същата разпоредба.

За изпълнението на условията по издаденото разрешително е извършена проверка на постъпилите данни в БДДР за периода на разрешителното, изискана е информация от титуляра на разрешителното – Община Мездра, както и от ВиК – Враца.

В хода на процедурата е констатирано, че за периода на действие на разрешителното от страна на титуляра – Община Мездра не са били изпълнени условията на разрешителното: Не са представени протоколи за извършен собствен мониторинг за 2012г., 2013г. и 2014г., което е неизпълнение на залегналото в разрешителното условие в раздел „Условия при които се предоставя правото за използване“, подраздел „Специфични изисквания към местата за мониторинг и програмата за мониторинг“ т.3 а именно: да се извършва собствен мониторинг на смесения поток от отпадъчни и дъждовни води в съответствие с изискванията за собствен мониторинг от разрешителното за ползване на воден обект – срок постоянен.

Не е изпълнено и условието на чл. 78а от Закона за водите, тъй като не са заплатени дължимите такси за замърсяване - за заустване на отпадъчни води в повърхностни води. В БДДР не са постъпили документи, удостоверяващи, че дължимата от титуляра на основание чл. 194 ал.1 т.3 буква „а“ от ЗВ такса за заустване на отпадъчни води в повърхностни води е заплатена – не са представени платежни документи за платени такси за периода 22.08.2011г. до 31.12.2011г., за 2012г., за 2013г., 2014г. и за 2015г. Не са подадени декларации от титуляра по реда на чл. 194б от ЗВ в БДДР за изчисляване на дължимата такса.

В издаденото разрешително е заложен срок за достигане на индивидуалните емисионни ограничения на замърсяване. С изменението на разрешителното този срок е определен на до шест месеца от въвеждане в редовна експлоатация на ПСОВ – Мездра, но не по-късно от 31.12.2015г.

Но до въвеждането на ПСОВ – Мездра в експлоатация в разрешителното са залегнали и индивидуални емисионни ограничения, които следва да се спазват. Титулярът на разрешителното – Община Мездра е поела задължението да сключи по реда на глава единадесета от ЗВ договор с ВиК оператор за изпълнение в съответствие с чл. 48 ал.4 от ЗВ на условията в разрешителното, свързани с експлоатацията на канализационната система на гр. Мездра.

Съгласно посочената разпоредба водоползвателите, които не са титуляри на разрешителни и са В и К оператори по смисъла на чл. 2 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги( т.е. предприятия с предмет на дейност извършване на ВиК услуги), пречистват и заустват отпадъчни води в повърхностни водни обекти в съответствие с издаденото разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води за съответната канализационна система.

Според Писмо Изх. № 0810-137(1)/03.07.2017г. на ВиК ООД – Враца за периода от 22.08.2011г. до 31.12.2014г. дружеството няма протоколи от извършен мониторинг и заплатени такси за заустване за същия период, както и за 2015г., тъй като титуляр на разрешителното е Община Мездра и за този период „ВиК“ ООД – Враца не е имала договор, сключен по реда на глава единадесета „а“ от Закона за водите.

На осн. чл. 198п ал.1 от ЗВ такъв договор е сключен на 09.02.2016г. между Асоциация по ВиК на обособената територия и ВиК ООД – Враца, по силата на който дружеството придобива качеството на оператор за стопанисването, поддържането и експлотацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане. От този момент за ВиК дружеството в качеството на оператор на канализационната система е възникнало и задължението за извършване на собствен мониторинг на количеството на заустваните отпадъчни води и на концентрацията на характерните замърсители в отпадъчните води, за които в разрешителното са определени индивидуални емисионни ограничения, да представя ежегодно информация за изчисляване на дължимата такса и да заплаща таксата на БДДР.

Но до сключването на договор с ВиК оператор, титулярът на разрешителното – Община Мездра е отговорен за изпълнението на условията по издаденото разрешително, както до изграждане на ПСОВ – Мездра, така и след изграждането й, защото негово е и задължението за сключването на такъв договор. Едва след това ВиК операторът поема пряко всички задължения към БДДР, произтичащи от разрешителното съгласно чл. 48 ал.4 ЗВ за пречистване и заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти за канализационната система.

За процесния период на действие на разрешителното – 2011г. – 2015г. титулярът Община Мездра не е изпълнил условията по издаденото разрешително и не е заплащал дължимите такси.

Поради това правилно компетентният орган  - Директорът на БДДР – Плевен е приел, че заявителят не е изпълнил условията на издаденото разрешително съобразно изискването на чл. 78 ал.2 т.3 от ЗВ, както и не е заплатил дължимите такси съгласно чл. 78а от ЗВ, в който случай не са налице законовите предпоставки за продължаване срока на действие на разрешителното и вр. чл. 68 т.4 от ЗВ е постановил законосъобразен отказ.

Решението е издадено в необходимата писмена форма. В него се съдържат подробно както фактическите, така и правните основания, които го обосновават и позволяват да се изведе недвусмислено волята на административния орган, поради което то отговаря в достатъчна степен на изискванията за форма на акта. Решението е постановено след извършването на проверка за изпълнението на условията по разрешителното, чрез изискването на информация от заявителя и от ВиК дружеството, изискани са доказателства за изясняване на всички факти и от заявителя като по този начин му е дадена възможност да участва активно и пълноценно в административното производство. Фактическите изводи се базират на правилна преценка на събраните доказателства. Правилно е приложен и материалния закон.

Съответно е на целите на закона, залегнали в чл. 2 и чл.2а от ЗВ – да се осигури интегрирано управление на водите в интерес на обществото и за опазване здравето на населението като създаде условия за осигуряване на достатъчно количество и добро качество на повърхностните и подземните води за устойчиво, балансирано и справедливо водоползване, за намаляване на замърсяването на водите и тяхното опазване.

Неизпълнението от титуляра на разрешителното на условията, залегнали в него за продължителен период от време от издаване на разрешителното от 22.08.2011г. до 2016г., свързани с провеждането на постоянен мониторинг за качеството на водите и спазване на индивидуалните емисионни ограничения, с оглед опазването им от замърсяване, както и свързаните с това условие - определяне и заплащане на дължимите такси за заустване на потребените количества отпадни води в повърхностни води не се толерира от закона чрез облекчената процедура на продължаване срока на издадено разрешително по реда на чл. 78 от ЗВ.

В същото време при постановения отказ следва автоматично прекратяване действието на разрешителното на осн. чл. 79 ал.1 ЗВ с изтичането на срока, за който е издадено. Но същевременно не се препятства възможността да се поиска издаването на ново разрешително по общия ред съгласно чл. 60 и следващите от ЗВ, с което интересите на населението на гр. Мездра при проявена своевременна активност,  ще бъдат гарантирани в достатъчна степен. 

 

 

 

 

 

 

Решението е издадено в необходимата писмена форма, съдържа подробни фактически и правни основания, които го мотивират и се основават на фактите по преписката. В хода на съдебното производство не се събраха доказателства, които да оборват правилността на тези изводи.

По изложените  съображения жалбата следва да се отхвърли като неоснователна.

Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на  Община Мездра срещу Решение № ПВ3-00054/20.09.2017г. на Директора на Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен, с което на осн. чл. 68 т.4 вр. чл. 78 ал.2 т.3, чл. 78а и чл. 52 ал.1 т.4 от Закона за водите е отказано продължаване срока на действие на Разрешително № 13140177/22.08.2011г., изменено с Решение № 737/20.04.2012г. за ползване на река Върбешка (Боденска) бара за заустване на отпадъчни води за експлоатация на канализационната система на гр. Мездра, общ. Мездра, обл. Враца, издадено от Директора на БДДР – Плевен с титуляр Община Мездра, поради неизпълнение на условията на издаденото разрешително.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :