О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е № 274

 

гр.Плевен, 23.02.2018 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав,  в закрито заседание на двадесет и трети февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

изслуша докладваното от съдия Господинов административно дело № 63  по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 248, ал. 1 от Гражданско процесуалния кодекс /ГПК/ вр. чл. 144 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Делото е образувано по жалба на “АЛФАРЕЗОРТ ТЕРМАЛ“ ЕООД, ЕИК 204053222, със седалище и адрес на управление с. Чифлик, обл. Ловешка, представлявано от управителя Й.Г.К., срещу административен акт за спиране на производството по издаване на разрешително за водовземане на минерална вода в полза на АЛФАРЕЗОРТ ТЕРМАЛ“ ЕООД, обективирано в писмо изх.№ ПВ1-М-00016 от 11.12.2017г. на Директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“- гр.Плевен. С жалбата е направено искане за направените от жалбоподателя разноски.

С определение № 161/24.01.2018 г., постановено по адм. дело № 63/2018 г. Административен съд – Плевен  отменил постановения  административен акт за спиране на административното производството по издаване на разрешително за водовземане на минерална вода, образувано по заявление на „АЛФАРЕЗОРТ ТЕРМАЛ“ ЕООД, ЕИК 204053222, със седалище и адрес на управление с. Чифлик, обл. Ловешка, представлявано от управителя Й.Г.К., обективиран в писмо изх.№ ПВ1-М-00016 от 11.12.2017г. на Директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен. Със същото определение изпратил преписката на Директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен за продължаване на административното производство и произнасяне по заявлението.

 

В срока за обжалване на определението е постъпило искане от страна на жалбоподателя за допълване на определението в частта за разноските. Твърди се, че съдът не се е произнесъл по това искане в жалбата и се претендира сумата от 50 лв.

По молбата за допълване на определението не е постъпило становище от ответника.

Съдът намира, че искането е допустимо за разглеждане, т.к. е подадено от надлежна страна и в установения от закона срок.

По същество същото е основателно.

Действително с жалбата е направено искане за присъждане на деловодни разноски, чиито размер е равен на внесената от жалбоподателя държавна такса за образуване на настоящето производство, а именно 50 лв., по което съдът не се е произнесъл с постановеното определение. Производството е приключило със съдебен акт, с който е уважена жалбата против постановеното спиране на административното производство, поради което ответникът следва да бъде осъден да заплати направените от жалбоподателя разноски в посочения по- горе размер.

Водим от изложените мотиви Административен съд – Плевен, втори състав и на основание чл. 248, ал.1 от ГПК вр. чл. 144 от АПК,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПЪЛВА определение № 161/24.01.2018 г., постановено по адм. дело № 63/2018 г. Административен съд – Плевен, като постановява:

ОСЪЖДА Басейнова дирекция „Дунавски район“- Плевен да заплати в полза на “АЛФАРЕЗОРТ ТЕРМАЛ“  ЕООД,  ЕИК 204053222, със седалище и адрес на управление с. Чифлик, обл. Ловешка, представлявано от управителя Й.Г.К. сумата от 50 /петдесет/ лева, като разноски по административно дело № 63 по описа на Административен съд Плевен за 2018г.

Определението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

СЪДИЯ: