РЕШЕНИЕ

263

град Плевен, 24 Април 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на десети април  две хиляди и осемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Десислава Добрева   и с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 59/2018 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Регионално Управление на МВР – Червен бряг, срещу решение № 251/30.11.2017 г. по а.н.д. № 477/2017 г. на Районен съд гр. Червен бряг  с доводи, че решението на първоинстанционният съд е неправилно и незаконосъобразно, постановено в съществено противоречие с материалния закон. Посочва се, че в наказателното постановление изрично е отбелязано, че началник на РУ – Червен бряг е определен ад издава наказателни постановления на основание именно министерска заповед № 8121з-746/01.06.2017 г. за определяне на длъжностни лица да издават наказателни постановления, действаща към 26.06.2017 г. Твърди се, че няма практика министърът на вътрешните работи да издава заповеди за оправомощаване ежедневно или за всеки отделен случай. Излагат се доводи, че ако у решаващият съд е възникнало съмнение относно периода на действие на приложената от наша страна министерска заповед, същият е следвало да изпълни императивното си задължение да извърши пълна, обективна и всестранна проверка на всички релевантни по делото доказателства и да изиска доказателства за компетентност на актосъставителя и издалият наказателното постановление – нещо, което въззивният съд не е извършил. Счита се, че е ирелевантно по делото дали заповед за ПАМ № 16-4332-003948/13.11.2016 г., издадена от СДВР е връчена на Д.В.Д.. Посочва се, че СУМПС на нарушителя е отнето на 13.11.2016 г. от служители на сектор „Пътна полиция“ при СДВР с АУАН № 447731 за нарушение на чл. 157, ал. 8 от ЗДвП, т.е. Д. съзнателно е управлявал МПС с отнето СУМПС. Навеждат се доводи, че с оглед множеството и често констатирани нарушения на водача и предвид липсата на допуснати нарушшения на конкретното административно наказателно производство, за административно – наказващият орган остава необоснована оправдателната позиция на въззивния съд и същата оставя усещане за безнаказаност, което не работи в полза превенция на нарушенията по пътищата. Моли се съдът да отмени решение № 251/30.11.2017 г. по а.н.д. № 477/2017 г. по описа на Районен съд гр. Червен бряг и да потвърди наказателно постановление № 17-0374-000554/26.06.2017 г. на началник РУ – Червен бряг.

В съдебно заседание касаторът  - РУ на МВР – Червен бряг, не изпраща представител.

В съдебно заседание ответникът – Д.В.Д.,***, се явява лично и с адв. К.. Изразява своето желание,  в съдебният акт, който ще бъде издаден, конкретно да му бъде обяснено, на какво основание административно – наказващият орган в обжалваното наказателно постановление е упълномощен с някакви цифри на някой.  Моли конкретно да му бъде развита материалната компетентност на административно – наказващият орган залегнала в ЗМВР и ЗАНН. Моли конкретно да му бъде обяснено, тъй като в обжалваното наказателно постановление е изписано, че административно – наказващият орган е Административен ръководител на РУП – структура, която не съществува на територията на Република България от  достатъчно време. Ответникът – Д.Д. изразява становище, че следва да се отмени решението. Изразява съгласие с административно - наказващия орган, че решението наистина е неправилно, защото Районен съд гр. Червен бряг не се е  обосновал за това, че компетентността  на административно – наказващия орган е правна.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен  моли съдът да  уважи направеното искане в касационната  жалба на РУ на МВР – Червен бряг, като отмените решението на Районен съд гр. Червен бряг по н.а.х.д. № 477/2017 г. и да върне делото за ново разглеждане от  друг състав с цел изясняване на фактическата обстановка, с оглед искането за представяне на нови документи и за разкриване на действително случилата се фактическа обстановка, когато е било констатирано нарушението. Моли съдът да отмени решението и да върнете делото за ново разглеждане.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение отменено наказателно постановление № 17-0374-000554/26.06.2017 г. на началник РУ – Червен бряг, упълномощен със заповед № 8121з-746/01.06.2017 г., с което на Д.В.Д., с ЕГН ********** *** са наложени 3 бр. административни наказания глоба в общ размер на 750 лв. за това, че на 08.03.2017 г. в 14.10 часа часа в гр. Червен бряг, управлява лек автомобил на кръстовище  образувано от ул. „Княз Борис І“ и ул. „Цар Калоян“ без да притежава свидетелство  за управление на МПС, като автомобила е без поставени регистрационни табели, както й водачът не е поставил предпазен колан по време на движение, с който е оборудван автомобила, нарушение по чл.150А, ал. 1 от ЗДвП, чл. 140, ал. 1 от ЗДвП  и чл. 137А, ал. 1 от ЗДвП.

За да отмени НН съдът е приел, че НП е издадено от некомпетентен орган, тъй като е издадено на 26.06.2017 година съгласно заповед № 8121з-746 от 01.06.2017 г. Пред касационната инстанция е представена заповедта от 01.06.2017 година на министъра на МВР и в нея в т. 2.9 е посочено, че оправомощени да издават НП по ЗДвП са началниците на РУ на ОД МВР на обслужваната територия. В случая началникът на РУ Червен бряг е бил материално и териториално компетентен да издаде процесното НП на 26.06.2017 година , тъй като заповедта за упълномощаването му е с дата преди издаване на НП.

Материална компетентност да издава АУАН има и актосъставителят В.В. – мл. инспектор на длъжност мл. автоконтрольор в РУ Червен бряг при ОД на МВР Плевене. Пред настоящата инстанция е представена заповед № 8121з-748/24.06.2015 г на министъра на МВР, в която са определени лицата, които осъществяват контролна дейност по ЗДвП, като издават фишове и съставят АУАН и съгласно 1.3. от същата такава компетентност имат мл. автоконтрольори в ОД на МВР.

При постановяване на обжалваното решение съдът го е отменил само поради липса на доказателства за компетентност на административно-наказващия орган и актосъставителя, като не е предприел необходимото , за да събере доказателства в тази насока, каквото задължение има съгласно разпоредбите на НПК. Съдът въобще не обсъдил  събраните доказателства, за да посочи има ли нарушения, извършени ли са от Д. и правилно ли са определени наказанията , а само е посочил фактите, като ги е възпроизвел  като е описал приложените писмени доказателства.  Липсват мотиви и касационната инстанция не може да се извърши проверка на постановения съдебен акт и следва решението да бъде отменено и делото да бъде върнато за разглеждане от друг състав на РС-Червен бряг.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 222, ал. 2, т.2 от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 251/30.11.2017 г., постановено по а.н.д.  № 477/2017 г. на Районен съд - гр. Червен бряг.

Връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.