РАЗПОРЕЖДАНЕ 885

гр.Плевен, 28. 02. 2018 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, в закрито заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и осемнадесета година в състав: 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева, административно дело № 56 по описа на съда за 2018 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 306 от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по жалба от Църковното настоятелство при Църква „Св Троица“, с. Обнова, представлявано от прот. С.З. за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 379/19.09.2017 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 302/2017.

Правната норма на чл. 304, ал.1 АПК сочи, че длъжностно лице, което не изпълнява  задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба. Дял Пети от АПК регламентира изпълнението на влезли в сила административни и съдебни актове. Следователно необходимите предпоставки за провеждане на производство по реда на чл. 304-306 от АПК са: 1) Влязъл в сила съдебен акт; 2) Конкретно задължение, вменено на административния орган за изпълнение с влезлия в сила съдебен акт. Това са положителните предпоставки, които следва да са налице, има и една отрицателна предпоставка, 3) да не се касае за изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, което да бъде предприето по реда на дял пети от АПК.

Решение № 379/19.09.2017 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 302/2017 е влязъл в сила съдебен акт /11.10.2017 г./, с който е отменено решение № 244/22.02.2017 г. на Общински съвет Левски и преписката е върната за ново произнасяне на Общински съвет Левски при спазване на указанията дадени от съда в решението.

Следователно върху Общински съвет Левски тежи задължение за изпълнение съгласно посочения съдебен акт и това е задължение за постановяване на административен акт при съобразяване на дадените указания в решението. Административният орган се е произнесъл с решение № 368/30.11.2017 г., с което е  предоставил за обезщетение на Църковното настоятелство при храм „Св.Троица“, с. Обнова земеделски земи от общинския поземлен фонд в землищата на с. Обнова и с. Българене, индивидуализирани в таблица с посочване на землище, номер на имот, площ, местност и категория на земята.

Видно от писмените обяснения дадени от председателя на Общински съвет Левски и приложените доказателства, изпълнение е на съдебното решение има. Процедурата е отнела повече време, поради необходимостта от изясняване на фактическата обстановка  и изпълнение на дадените изрични указания на съда. Следователно се налага извод, че административният орган е предприел действия по изпълнение на съдебното решение и реално е изпълнил същото в разумен срок след влизането му в сила.

С оглед посоченото направеното искане за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК следва да бъде оставено без уважение.

Съдът намира за неоснователно възражението на Председателя на Общински съвет Левски, че не може да носи отговорност по чл. 304 от АПК за неизпълнение на съдебно решение, което възлага задължение на Общинския съвет като колективен орган. Съгласно чл. Чл. 25 Председателят на съвета: 1. свиква съвета на заседание; 2. ръководи подготовката на заседанията на съвета; 3. ръководи заседанията на съвета; 4. координира работата на постоянните комисии; 5. подпомага съветниците в тяхната дейност; 6. представлява съвета пред външни лица и организации от ЗМСМА, следователно именно Председателя на Общинския съвет е отговорен за свикването на заседание, неговата подготовка и ръководство и без изпълнението на тези преки негови задължения не би могло да се постигне изпълнение на съдебното решение, което му е възложило на първата сесия след влизане в сила на съдебното решение да се предприемат действия от съвета за неговото изпълнение. Председателят на Общински съвет Левски в писмените си обяснения и представени доказателства е доказал, че е предприел необходимите действия, за да обезпечи изпълнението на съдебното решение от колективния орган – Общинския съвет.

Водим от изложените мотиви, Административен съд – Плевен

 

РАЗПОРЕДИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата от Църковното настоятелство при Църква „Св Троица“, с. Обнова, представлявано от прот. С.З. за налагане на наказание по реда на чл. 304 от АПК за неизпълнение на влязъл в сила съдебен акт, а именно решение № 379/19.09.2017 г. на Административен съд, гр. Плевен, постановено по адм. дело № 302/2017.

Разпореждането е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/