ОПРЕДЕЛЕНИЕ

19

гр. Плевен, 04.01.2018 г.

Административен съд – Плевен, шести състав в закрито заседание на четвърти януари две хиляди и осемнадесета година в състав

                           

Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 1050 по описа за 2017 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по молба на А.М.А.,*** с искане да бъде приет за продължаване на обучението си.

Съдът  е изискал от лицето в 7-дневен срок  от съобщаване на определението да внесе държавна такса в размер на 10 лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи вносна бележка в деловодството на съда, да посочи конкретен акт, действие или бездействие  и на кой орган оспорва и в какво се изразява незаконосъобразността му.

С  молба от 08.12.2017 година А. посочва, че иска да продължи образованието си в Затвора Плевен, но не го включват в обучението, тъй като има различие в имената му и в удостоверението от Средно общообразователно училище „Св. Св. Кирил и Методий, град Бойчиновци за завършен шести класа същият е посочен с имена А. А. С. и ЕГН **********, а имената му са А.М.А.. Моли да бъде записан за учащ се  и да му бъде издадено удостоверение с верните имена.

Съдът изиска от началника на Затвора Плевен да представи в 7 дневен срок от получаване на определението административната преписка в цялост –молба за започване на обучение, индивидуален план за лишения от свобода и с писмо от 08.12.2017 година е представена наличната такава, като се посочва, че А. е подал заявление за включване в образователния процес и са изискани данни от Поправителен дом –Бойчиновци данни за проведеното обучение и са представени такива за лицето А. А. С.. Изискано е  и удостоверение за идентичност на имената на лицето от Община Свищов  и такова е изпратено, като от него се установява, че с ЕГН ********** е лицето с имена А.М.А. и с имена А. М. А. и поради липса на доказателства за завършено образование, не се включва в образователния процес.

Съдът като съобрази жалбата и приложимите закони -ЗИНЗС и АПК, намира, че жалбата е недопустима, тъй като е подадена след срока за обжалване.

Съгласно чл. 159, ал. 1 и ал. 2 от ЗИНЗС, в местата за лишаване от свобода се осъществяват образователни, обучителни и квалификационни дейности, в които всички лишени от свобода имат равен достъп, като участието на лишените от свобода в образователни, обучителни и квалификационни дейности се отчита при определяне степента на поправяне и превъзпитание. В чл. 133, ал. 1 и ал. 2 от ППЗИНЗС е посочено, че лишените от свобода имат право да участват в общообразователно, професионално и социално обучение и ограмотителни курсове, като с участие в образователни дейности те могат да получат или да повишат съответната образователна степен, като лишените от свобода се включват в организираните образователни и квалификационни дейности в съответното място за лишаване от свобода, където са настанени. В случая е налице подадено заявление на 20.04.2017 година до началника на Затвора Плевен, като с оглед липсата на изрична разпоредба в ЗИНЗС относно срок за произнасяне, то са приложими разпоредбите на АПК и съгласно чл. 57, ал. 1 от АПК е следвало началникът на Затвора Плевен да се произнесе в 14-дневен срок от получаване на заявлението. В срока за произнасяне не  е налице такова и е налице мълчалив отказ, който подлежи на оспорване в едномесечен срок от изтичане на срока, в който административният орган е бил длъжен да се произнесе т.е. до 4 май 2017 година е следвало да се произнесе, като мълчаливият отказ се обжалва в 1-месечен срок т.е. до 4 юни 2017 година лицето има право на жалба, който е неприсъствен ден и жалбата е следвало да бъде подадена до 5.06.2017 година, а същата е подадена на 15.11.2017 година.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159, т. 5 от АПК , Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на А.М.А.,*** срещу мълчалив отказ на началника на Затвора Плевен за произнасяне по заявление от 20.04.2017 година за записването му за ученик през учебната 2017/2018 година.

Прекратява съдебното производство по адм. дело №1050 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Определението да се съобщи на лицето и началника на Затвора Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд.

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: