О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

109

град Плевен, 15.01.2018 година

Административен съд – Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети януари две хиляди и осемнадесета година,  в състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:Николай Господинов

като разгледа докладваното от съдията  административно дело № 1047 по описа на Административен съд – Плевен за 2017г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството по делото е образувано по искова молба от И.А.Р., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора- гр. Плевен. В същата се излагат твърдения, че със заповед № 465/08.06.2017г. на Началника на Затвора- Плевен е постановен отказ да бъде заменен режима на изтърпяване на наказанието по отношение на Р. от „специален“ на „строг“. И.Р. твърди, че е подал жалба  против горната заповед в установения законов срок като е подал жалбата си на 26.06.2017г. и същата е заведена под рег. № 854, но не е била изпратена по компетентност на Административен съд- Плевен. Лишеният от свобода сезирал Инспектората към ВСС на РБ и Председателя на Административен съд- Плевен, които констатирали, че посочената жалба не е постъпвала в съда. В резултат на горното се изразява становище, че Началника на Затвора- Плевен не е изпълнил нормативно установеното си задължение по чл.152, ал.2 от АПК, поради което прави искане да бъде наложена глоба на съответното длъжностно лице на основание чл.303, т.2 от АПК.

         Административен  съд- Плевен намира, че настоящето производство не му е подведомствено. Искането неправилно е озаглавено „искова молба“. В същото се излагат доводи за допуснато нарушение по смисъла на чл.303, т.2 АПК, изразено в не препращане на жалба против административен акт на съда от страна на длъжностно лице- Началника на Затвора- Плевен. Съобразно разпоредбата на чл.307 АПК, горното нарушение подлежи на установяване с АУАН от длъжностни лица, определени от съответния орган на изпълнителната власт, а НП се издават от органа или овластени от него длъжностни лица. Тъй като се касае за твърдение за допуснато  нарушение от страна на Началника на Затвора- Плевен, то съобразно разпоредбата на чл.307, ал.1 АПК искането на л.с. И.А.Р. е от компетентността на ГДИН- София. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е юридическо лице към Министъра на правосъдието, осъществяващо пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишените от свобода, с териториални служби, каквито са и затворите, съгласно чл. 12 от ЗИНЗС.

         Според  чл. 130, ал. 4 от АПК, ако намери, че делото не му е подведомствено, съдът го изпраща на надлежния орган, като разпореждането или определението могат да се обжалват с частна жалба от страните и от органа, на който делото е изпратено.

Ето защо и на основание  чл. 130, ал. 4 от АПК, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искане /именувано искове молба/ от И.А.Р., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора- гр. Плевен за налагане на административно наказание „глоба“  на основание чл.303, т.2 от АПК по отношение на Началника на Затвора- Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 1047/2017 г. по описа на Административен съд- гр. Плевен.

ИЗПРАЩА делото като преписка на ГДИН- София по компетентност.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд гр. София, в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

 

 

                                                                           СЪДИЯ :