ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 680

гр.Плевен, 05.04.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на пети април две хиляди и деветнадесета  година, в състав:

                                

Председател: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 1046 по описа за 2017 година на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 248 от ГПК вр. чл. 144 от АПК.

С решение № 36/22.01.2019 г. по и.адм. дело № 1046/2017 по описа на АС Плевен съдът е оставил без уважение искането на процесуален представител на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” гр.София за присъждане на юрисконсултско възнаграждение .

В срока на обжалване на съдебния акт е подадена касационна жалба от пълномощника на ответника  за обжалване на решението в частта за разноските и съдът приема, че е налице искане на изменение на решението в частта за разноските  относно оставяне без уважение искането за присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Молбата е изпратена на страните за становище в 7 дневен срок и  не са представени.

Съдът като съобрази молбата и закона, намира:

Молбата е постъпила в предвидения в чл. 248, ал. 1 ГПК 14-дневен срок, подадена е от надлежна страна и процесуално е допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

Съгласно чл. 286, ал.2 от ЗИНЗС, ако искът бъде отхвърлен изцяло, съдът осъжда ищеца да заплати разноските по производството. Разноските по производството, по аргумент от чл. 75 и чл. 76 ГПК са средствата за възнаграждение на свидетели и вещи лица, т.е. разноските, направени по процесуалните действия, които страната е искала да бъдат извършени. По аргумент от горните текстове на ГПК и нормата на чл. 286, ал.3 ЗИНЗС, отговорността на загубилия делото ищец за разноски се ограничава само до разноските по производството т.е. не се дължи осъждане за юрисконсутско възнаграждение.

Предвид горепосоченото не следва решението да бъде изменено в частта относно разноските и искането на ответника за присъждане на юрисконсултско възнаграждение следва да бъде оставено без уважение.

Мотивиран от горното и на основание  чл. 248, ал. 1 от ГПК вр. чл. 144 от АПК, Административен съд – Плевен, шести състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение искането на пълномощника на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” гр.София за изменение на решение № 36/22.01.2019 г. по и.адм. дело № 1046/2017 по описа на АС Плевен в частта относно разноските и присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Определението да се съобщи на страните.    

Определението може да се обжалва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/