О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

508

 

гр.Плевен, 18 април 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІІ състав, в закрито съдебно заседание на осемнадесети април две хиляди и осемнадесета година, в състав:

        

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

                                                        

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 42/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.159, т.8 от АПК.      

Делото е образувано по жалба на К.П.П. ***,  срещу заповед за отказ от финансиране на заявление за подпомагане с изх. № 03- 150- РД/392 от 06.11.2017г. на Директора на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“- Плевен.

С молба вх. рег. №575/12.04.2018г., подадена от жалбоподателката лично, се прави изявление за оттегляне на жалбата, по която е образувано адм.д. № 42/2018г. и се иска прекратяване на същото.

Препис от горната молба е изпратен на ответника за становище, който е депозирал такова с вх. рег. № 1616/16.04.2018г. В същото се сочи, че са налице процесуалните предпоставки за прекратяване на производтвото, но се иска присъждане на сторените по делото разноски за юрисконсултско възнаграждение в минималния размер от 200 лв.

За да се произнесе по искането, съдът съобрази следното:

Съгласно процесуалната норма на чл.155, ал.1 от АПК, при всяко положение на делото оспорващият може да оттегли оспорването или да се откаже от него изцяло или отчасти.  Оттеглянето на жалбата е валидно и допустимо, извършено е с изрична писмена молба, подадена лично от жалбоподателя. Доколкото процесуалното действие е извършено с изрично  писмено изявление, извън съдебно заседание, съгласно условието по чл.155, ал.3 от АПК, то обосновава и свързаната с него процесуална последица - прекратяване на образуваното съдебно производство.

Искането на процесуалния представител на ответника за присъждане на сторените по делото разноски за юрисконсултско възнаграждение е основателно.

Съгласно чл.143, ал.4 от АПК, когато съдът отхвърли оспорването или оспорващият оттегли жалбата, подателят на жалбата заплаща всички направени по делото разноски, включително минималното възнаграждение за един адвокат, определено съгласно наредбата по чл. 36, ал. 2 от Закона за адвокатурата, ако другата страна е ползвала такъв. При този изход на процеса - оттегляне на жалбата срещу административния акт - административният орган има право на разноски по реда на чл. 143, ал. 4 от АПК, в съответствие с чл. 36, ал. 2 от Закона за адвокатурата и чл. 8, във връзка с чл. 7, ал. 1, т. 4 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, ако е бил представляван от юрисконсулт. В съответствие с ТР № 3 от 13 май 2010г. на ОСК на ВАС в случаите, в които отхвърли оспорването срещу административния акт, оспорващият дължи заплащане на разноски за юрисконсултско възнаграждение, когато административният орган е представляван от юрисконсулт. В конкретния случай ответникът е представляван от юрисконсулт. Налице са предпоставките на закона в полза на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“- Плевен  да се присъди юрисконсултско възнаграждение, съгласно чл.143 ал.4 от АПК в размер на 200 лева.

Воден от гореизложеното и на основание чл.159, т.8 и чл.143, ал.4 от АПК, Административен съд - Плевен

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на К.П.П. ***,  срещу заповед за отказ от финансиране на заявление за подпомагане с изх. № 03- 150- РД/392 от 06.11.2017г. на Директора на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“- Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 42/2018г. по описа на Административен съд- Плевен.

ОСЪЖДА  К.П.П. ***, да заплати в полза на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“- Плевен сумата от 200 / двеста/  лева, представляваща разноски по делото за юрисконсултско възнаграждение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен административен съд на РБ  в 7 /седем/ дневен срок от съобщаването му на страните.

        

                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: