Р E Ш Е Н И Е

328

гр.Плевен, 17 Май 2018 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на осми май две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                                                            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                             Членове:  Цветелина Кънева

                                                                                              Снежина Иванова

при секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Иво Радев, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 34 по описа на Административен съд - Плевен за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 70-73 от Закона за административните нарушения и наказания.

Производството по делото е образувано въз основа на предложение за възобновяване на административно-наказателното производство на основание чл.70, б.“д“ и чл.72, ал.1 от ЗАНН от Юлия Накова-наблюдаващ прокурор по досъдебно производство №Д 718/2017 год. по описа на РП-Плевен, образувано срещу Д.Х.Д. от с.Петърница за престъпление по чл.235, ал.3, т.4 вр. ал.1 вр. чл.28, ал.1 от НК затова, че на 10.02.2017 год. в землището на с.Петърница, обл.Плевенска, в отдел 198, подотдел „А“, държавна горска територия, при условията на повторност, без редовно писмено позволително, извършил сеч на 1 пр.куб.м.дъбови дърва за огрев от горския фонд на стойност 70лева.

            Твърди се в предложението за възобновяване, че е образувано досъдебно производство №Д-718/2017г. по описа на РП-Плевен, образувано срещу Д.Х.Д., внесено със споразумение в РС-Плевен за престъпление по чл.235 ал.3 т.4 вр. ал.1 вр. чл.28 ал.1 от НК. Твърди се още, че в две поредни съдебни заседания Д. не се е явил, за да бъде одобрено внесено в Районен съд Плевен споразумение, поради което е прекратено производството по НОХД №3063/2017г. и е върнато на РП за изготвяне и внасяне на обвинителен акт. Сочи се, че в отговор на запитване до РДГ за наличие на издадени наказателни постановления за извършени от Д. нарушения на ЗГ е приложено НП№750/24.07.2017г. издадено срещу Д. затова, че на 10.02.2017г.  в землището на с.Петърница, обл.Плевенска, в отдел 198, подотдел 1, държавна горска територия, извършил сеч с брадва на 1 пр.куб.м. дъбови дърва за огрев, немаркирани с КГМ. НП е влязло в сила на 05.08.2017 год.       Сочи се още, че предвид, че се касае за едни и същи факти и обстоятелства, въз основа на които едновременно е ангажирана административнонаказателната и наказателната отговорност на Д., с постановление на основание чл.25 ал.1 т.5 от НПК наказателното производство по ДП №718/2017г. е спряно. Твърди се, че двете производства са с идентичен предмет и имат за цел репресия и превенция спрямо същото лице – Д.Д., поради което според молителя са налице предпоставките за възобновяване на административнонаказателното производство на основание чл.70 б.“д“ от ЗАНН – деянието, за което е приключило административнонаказателното производство, съставлява престъпление. В заключение е направено предложение да бъде възобновено административнонаказателното производство по преписка, образувана във връзка с издаване на НП № 750/24.07.2017г. на Директора на РДГ – Ловеч срещу Д.Х.Д..

Ответникът  Регионална дирекция по горите-Ловеч, не се представлява в съдебно заседание и  не взема становище по предложението за възобновяване.

Ответникът Д.Х.Д. в съдебно заседание се явява лично и с адв.Х. от АК-Ловеч, която счита направеното искане за неоснователно, тъй като не са налице предпоставките за възобновяване на административно-наказателното производство.

 Контролиращата страна Окръжна прокуратура-Плевен в съдебно заседание се представлява от прокурор Иво Радев, който счита предложението за мотивирано и основателно.

Съдът, след преценка на доказателствата по делото, приема за установено от фактическа страна и правна страна следното:

Предложението за възобновяване на основание чл. 70, б. "д" от ЗАНН е допустимо, тъй като е направено от компетентния за това орган по чл. 72, ал. 1 от ЗАНН-наблюдаващия прокурор по досъдебно производство №Д 718/2017 год. по описа на РП-Плевен, при липса на предвиден в закона преклузивен срок за това, по аргумент от  чл. 71 от същия закон.

Разгледано по същество е основателно.

От фактическа страна се установява, че със съставянето на АУАН № 750/10.02.2017 год. серия СЗДП 2016г. фабр.№097470 срещу Д.Х.Д., ЕГН:**********, с настоящ адрес ***, е образувано административнонаказателно производство за това, че на 10.02.2017г. в 11.15часа, в землището на с.Петърница, община Долни Дъбник, отдел 198, подотдел „а“, държавна горска територия, извършва сеч с брадва на 1пр.куб.м. дъбови дърва за огрев, без да са маркирани с контролна горска марка.

На основание така съставения АУАН Директорът на Регионална дирекция  по горите-гр.Ловеч, е издал Наказателно постановление №750/24.07.2017 г., от което  е видно, че Д. е административно наказан за това, че на 10.02.2017г. в землището на с.Петърница, общ.Долни Дъбник, в отдел 198, подотдел „А“, държавна горска територия, извършва сеч с брадва на 1 пр.куб.м. дъбови дърва за огрев, без да са маркирани с КГМ. Наказателното постановление като необжалвано е влязло в сила на 05.08.2017 г., видно от заверката върху същото на л.61 от делото. Същото е платено на 19.02.2018г., видно от разписка приложена на л.88 от делото.

Същевременно с Постановление за образуване на досъдебно производство е постановено да започне досъдебно производство срещу Д.Х.Д. от с.Петърница затова, че на 10.02.2017г. в землището на същото село, при условията на повторност, без редовно писмено позволително, сече дървен материал от горския фонд – един пространствен кубичен метър дъбови дърва за огрев.

С Постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение от 13.10.2017г. от разследващ орган, е предявено обвинение срещу Д.Х.Д. в извършване на престъпление от общ характер затова, че : 1. На 10.02.2017г. в землището на с.Петърница, обл.Плевен, отдел 198, подотдел „А“, държавна горска територия, при условията на повторност, , без редовно писмено позволително,  извършил сеч на един пространствен кубически метър дъбови дърва от горския фонд, на стойност 70 лева-престъпление по чл.235, ал.3, т.4, вр. ал.1 вр. чл.28, ал.1 от НК-за което се предвижда наказание  „лишаване от свобода“ от една до осем години и „глоба“ от пет хиляди  до петнадесет хиляди лева.

Видно от Протокол от 27.11.2017г. по НОХД №3063/2017г. по описа на РС-Плевен е, че поради неявяване на Д. в съдебно заседание, за да бъде одобрено споразумения, НОХД №3063/2017г. с материалите по досъдебното производство е изпратено на Районна прокуратура Плевен за преценка за изготвяне на обвинителен акт по отношение на Д.Д..

С Постановление за спиране на наказателното производство от 08.12.2017г. на наблюдаващ прокурор при РП-Плевен е спряно наказателното производство по досъдебно производство №Д-718/2017г. по описа на РП-Плевен и ЗМ №191/2017г. по описа на РУ-Долни Дъбник, на основание чл.244 ал.1 т.1 вр. с чл.21 ал.1 т.5 и чл.199 от НПК.

От изложеното е видно, че в случая е налице образувано наказателно производство срещу лице, по отношение на което за същото деяние е било проведено приключило с влязъл в сила акт административнонаказателно производство с характер на наказателно по смисъла на чл. 6, §1 от Европейската конвенция за правата на човека /ЕКПЧ/.

С Тълкувателно решение  № 3 от 22.12.2015г. на ОСНК на ВКС по тълк. д.№3/2015г., чийто постановки са потвърдени с Тълкувателно решение № 4/06.02.2018г. на ОСНК на ВКС по т.д. № 4/2017г., постановено по повод констатирана противоречива практика на съдилищата по прилагане на чл.24, ал.1, т.6 от НПК при конкуренция между наказателна отговорност и административнонаказателна отговорност спрямо едно и също лице за едно и също деяние с оглед спазване на принципа ne bis in idem /забраната за повторно съдене и наказване на едно и също лице за същото деяние/, в т. 1.2.2. е прието, че в случаите, когато след приключване на административнонаказателно производство и санкциониране на извършителя с административно наказание, се стига до преследването му за същото деяние и по реда на НПК, когато административнонаказателното производство и нарушението се определят като наказателни по смисъла на ЕКПЧ, образуването и провеждането на последващо наказателно производство за същото деяние срещу същия деец нарушава принципа ne bis in idem, защитен в по-широк обем от разпоредбата на чл. 4 от Протокол № 7, отнасяща се както до повторното осъждане на извършителя, така и до повторното му наказателно преследване за същото деяние. С оглед на това, както и с оглед практиката на ЕСПЧ в цитираното по-горе ТР е възприето, че компенсацията на повторното наказателно преследване на деец, спрямо когото за същото деяние е било проведено окончателно приключило административнонаказателно производство с наказателен характер по смисъла на ЕКПЧ, което съставлява нарушение на чл. 4, §1 от Протокол № 7, може да бъде постигната чрез прекратяване на второто по ред наказателно производство на основание чл. 4, §1 от Протокол № 7 и по реда на чл. 24, ал. 1, т. 6 от НПК.

След постановяване на посоченото тълкувателно решение обаче, са последвали изменения в НПК и ЗАНН, обн. в ДВ бр. 63 от 2017г., в сила от 5.11.2017г., с които в законодателството е въведена система от мерки за разрешаване на конкуренцията между административнонаказателна и наказателна отговорност. Въведено е ново основание за прекратяване на наказателното производство в НПК /чл. 24, ал. 1, т. 8а – извършеното деяние съставлява административно нарушение, за което е приключило административнонаказателно производство/ при определени предпоставки /чл. 24, ал. 4 от НПК – ако в случаите по чл. 25, т. 5 в едномесечен срок от спирането не е направено предложение за възобновяване на административнонаказателното производство или предложението не е уважено/, което се явява и нова предпоставка за спиране на наказателното производство по чл. 25, ал. 1, т. 5 от НПК /за същото деяние, което е престъпление, е приключило административнонаказателно производство/. Същевременно в новата буква "д" на чл. 70 от ЗАНН е предвидено ново основание за възобновяване на административнонаказателните производства - когато деянието, за което е приключило административнонаказателното производство, съставлява престъпление.

Настоящият случай е такъв. Налице е приключило първо по ред административнонаказателно производство с наказателен характер с влязло в сила НП и образувано за същото деяние и срещу същото лице наказателно производство. Това, с оглед нормата на чл. 4 от Протокол № 7 от ЕКПЧ и съгласно тълкувателно решение ТР № 3 от 22.12.2015 г. на ВКС по ТД № 3/2015 г., ОСНК на ВКС, безспорно съставлява нарушение на принципа, състоящ се в забрана за повторно съдене и наказване на едно и също лице за същото деяние. Факт е незаконосъобразно проведено, в нарушение на чл. 33 от ЗАНН, от некомпетентен с оглед характера на правонарушението орган, производство за налагане на административно наказание за деяние, което и към онзи момент е разкривало признаците на престъпление. Следва да се посочи, че не е в компетентността на настоящата инстанция да се произнесе по въпроса дали в действителност е извършено престъпление, който въпрос може да бъде решен единствено в рамките на наказателното производство. Същевременно разпоредбата на чл. 70, б. "д" от ЗАНН, при съпоставката й с б. "г" на нормата, очевидно има предвид случаите, когато са налице данни, от които може да се направи извод за наличието на извършено престъпление. В случая фактите на инкриминираното поведение са едни и същи, а самото образуване на наказателно производство и привличането на обвиняем означава, че компетентният държавен орган е приел наличието на основателно предположение за извършено престъпление.

Предвид изложеното налице е основание за възобновяване на административнонаказателното производство съгласно чл. 70, б. "д" от ЗАНН, отмяна на наказателното постановление и прекратяване на административнонаказателното производство с цел елиминиране на последиците от нарушаването на забраната ne bis in idem по чл. 4, §1 от ЕКПЧ и безпрепятствено продължаване на образуваното за същото деяние наказателно производство.

Воден от горното и на основание чл. 73, ал. 2 от ЗАНН съдът

 

Р Е Ш И:

 

ВЪЗОБНОВЯВА административнонаказателното производство, приключило с влязло в сила наказателно постановление №750/24.07.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – Ловеч, против Д.Х.Д., ЕГН:**********, с настоящ адрес ***, с което за нарушение на чл.104, ал.1, т.5 от Закона за горите и на основание чл.275, ал.1, т.2 от с.з. е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева на основание чл.266, ал.1, пр.първо от ЗГ, отнето е в полза на държавата, вещта послужила за извършване на нарушението – един брой брадва, с пазарна стойност 6лева, на основание чл.20 ал.1 от ЗАНН и чл.273 ал.1 от ЗГ; определено е да заплати обезщетение в размер на 25 лева на основание чл.5 от НОРОЩГЗГФ, както и да заплати паричната равностойност на липсващите вещи-предмет на нарушението – 1 пр. куб.м. дъбови дърва за огрев в размер на 25,19 лева на основание чл.275, ал.2 от ЗГ затова, на 10.02.2017 г. в землището на с.Петърница, общ.Долни Дъбник, в отдел 198, подотдел „А“, държавна горска територия, извършва сеч с брадва на 1 пр.куб.м. дъбови дърва за огрев, без да са маркирани с КГМ.

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №750/24.07.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – Ловеч, против Д.Х.Д., ЕГН:**********, с настоящ адрес ***, с което за нарушение на чл.104, ал.1, т.5 от Закона за горите и на основание чл.275, ал.1, т.2 от с.з. е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева на основание чл.266, ал.1, пр.първо от ЗГ, отнето е в полза на държавата, вещта послужила за извършване на нарушението – един брой брадва, с пазарна стойност 6лева, на основание чл.20 ал.1 от ЗАНН и чл.273 ал.1 от ЗГ; определено е да заплати обезщетение в размер на 25 лева на основание чл.5 от НОРОЩГЗГФ, както и да заплати паричната равностойност на липсващите вещи-предмет на нарушението – 1 пр. куб.м. дъбови дърва за огрев в размер на 25,19 лева на основание чл.275, ал.2 от ЗГ.

ПРЕКРАТЯВА административнонаказателното производство, образувано със съставянето на АУАН № 750/10.02.2017 год. серия СЗДП 2016г. фабр. №097470 от горски надзирател  при ТП  ДГС-Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.