Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  291 /  3 Май 2018г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На единадесети април 2018г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 27/2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на Ю.А.М. *** срещу Заповед № 17-0256-000302/20.11.2017г. на Началника на РУ – Долна Митрополия при ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 1 година, затова че със съставен АУАН № Д37587/20.11.2017г. е установено, че на 20.11.2017г. около 16:00ч. в община Д. Митрополия на път трети клас № 3004 срещу „Слънчев дар“ ЕООД посока гр. Д. Митрополия жалбоподателят управлявал собствения си автомобил „Фолксваген поло“ с Рег. № ЕН***АК като не притежава СУМПС – неправоспособен. Отнето е СРМПС.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна. Сочи, че действително е бил лишен от право да управлява МПС за срок от един месец и е бил спрян през този период, но счита, че наложената санкция за прекратяване на регистрацията за срок от 1 година е твърде завишена. Моли за отмяната на заповедта или за намаляването на срока. Оспорва фактическите констатации в акта относно другото констатирано нарушение – по чл. 139 ал.5 от ЗДвП за липса на винетен стикер и незаплатена винетна такса за 2017г., които обаче нямат отношение към основанието за издаване на заповедта по чл. 171 т.2а от ЗДвП .

Ответникът – Началникът на РУ – Долна Митрополия при ОД на МВР – Плевен изразява становище за неоснователност на жалбата. Сочи, че към момента на проверката жалбоподателят е с отнето свидетелство за управление на МПС за срок от един месец по НП № 17-0938-004153/21.08.2017г., СУМПС е иззето на 05.11.2017г. при връчването на НП и този факт не се оспорва от жалбоподателя.

 

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.172 ал.5 от ЗДвП.

Заповедта е връчена на 19.12.2017г.  Жалбата е подадена на 20.12.2017г., в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимирана страна срещу подлежащ на съдебно оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Със съставен АУАН бл. № Д037587/20.11.2017г. е установено, че на 20.11.2017г. около 16:00ч. в община Д. Митрополия на път трети клас № 3004 срещу „Слънчев дар“ ЕООД посока гр. Д. Митрополия жалбоподателят управлявал собствения си автомобил „Фолксваген поло“ с Рег. № ЕН***АК като не притежава СУМПС – неправоспособен. Със съставянето на акта е отнето СРМПС и са снети регистрационните табели, което е вписано в него.

Актът е подписан от нарушителя без възражения, редовен е от външна страна и доказва установените с него факти, тъй като предвид разпоредбата на чл. 189 ал.2 от ЗДвП редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното. Жалбоподателят не е ангажирал никакви доказателства и не е оборил установените с акта факти и обстоятелства, напротив с изложението в жалбата и в обясненията си пред съда ги потвърждава.

Въз основа на АУАН е издадено НП № 17-0256-000784/05.12.2017г., което видно от приложената справка за водача е връчено, обжалвано е и с влязло в сила съдебно Решение  № 166/26.02.2018г. по н.а.х.д. № 3550/2017г. по описа на Районен съд – Плевен е отменено в частта за наложеното на М. на осн. чл. 179 ал.1 т.2 от ЗДвП наказание „глоба“ в размер на 300 лв. за нарушение на чл. 150 от ЗДвП.

Настоящото съдебно производство е самостоятелно и издадената заповед подлежи на отделна и самостоятелна преценка за законосъобразност.

С НП № 17-0938-004153/21.08.2017г. на жалбоподателя е било наложено наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец. НП не е било обжалвано и е влязло в  сила. Връчено е на 05.11.2017г., когато фактически е било иззето СУМПС на жалбоподателя.

Този факт не се оспорва от жалбоподателя. С налагането на това административно наказание СУМПС е иззето и той е бил лишен  за срок от един месец от правоспособност и затова не е имал право да управлява МПС в този срок.

Безспорно на 20.11.2017г. жалбоподателят не е притежавал СУМПС и не е имал право да управлява МПС, заради което му е съставен АУАН за извършено нарушение по чл. 150 от ЗДвП и издадена процесната заповед за ПАМ на осн. чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС за срок от една година чрез отнемане на свидетелството за регистрация на МПС  и снемане на регистрационните табели. Жалбоподателя е собственик на автомобила според приложената справка за регистрацията.

Съгласно чл. 171 т.2а от ЗДвП – за осигуряване безопасността на движението по пътищата и преустановяване на административните нарушения се прилага принудителна административна мярка – прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление – за срок от 6 м. до 1 година.

В случая са налице материално-правните предпоставки за прилагането на принудителната административна мярка, а именно жалбоподателят е управлявал собственото си МПС, без да е притежавал свидетелство за управление, тъй като последното е било иззето от контролните органи.

Мярката е временна, с превантивен и преустановителен характер и се прилага с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения, за определен срок от 6м. до 1 год. Определеният със заповедта срок от една година е максималния, предвиден в закона и е обусловен от поведението на водача и упорството му да не се подчинява на правилата на ЗДвП, за което свидетелства приложената по делото справка, поради което е съобразен с целите на мярката.

Съгласно чл. 172 ал.1 от ЗДвП принудителните административни мерки по чл. 171, т. 2а се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица. По силата на ал.4 от същата разпоредба, налагането на ПАМ  се извършва с отнемането на табелите с регистрационен номер и на СРМПС при съставянето на акта.

Заповедта е издадена от Началника на РУ – Долна Митрополия при ОД на МВР – Плевен, който е оправомощен да издава мотивирани заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по чл. 171 т.2а по ЗДвП от Директора на ОД на МВР – Плевен с изрична Заповед № 316з-1612/19.05.2017г. т.1.3.

Мотивирана е със съставения АУАН, чието съдържание е възпроизведено в мотивите на заповедта като фактическо основание, както и от  приложеното по преписката НП № 17-0938-004153/21.08.2017г. , с което на жалбоподателя е било наложено наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, въз основа на което е иззето СУМПС.

Последните обосновават издаването на заповедта с правно основание по чл. 171 т.2а от ЗДвП за прекратяване на регистрацията на собственото на водача ППС за срок от 1година, поради управление на МПС от него без да притежава СУМПС. Ето защо съдържанието на заповедта позволява да се разбере правното и фактическо основание за прилагане на принудителната административна мярка, вида и срока на действието й и в този смисъл е мотивирана, а обосноваващите я факти и обстоятелства са доказани с приложените по делото доказателства. Не е съществено нарушение възпроизвеждането на цялото съдържание на съставения АУАН, включващо и друго нарушение, което е неотносимо към основанието за прилагане на принудителната административна мярка. Относимите факти и обстоятелства са посочени в заповедта.

Налице са правните и фактически основания за прилагане на ПАМ – прекратяване на регистрацията на МПС – собственост на водач, управляващ МПС без СУМПС, налице е преследваната от закона цел - преустановяване на нарушението. Мярката е временна, за определен срок. Срокът от една година е законосъобразно определен и обусловен от поведението на водача.

Оспорената заповед е издадена от компетентен орган, в рамките на правомощията му, в необходимата писмена форма, съдържаща правните и фактически основания за издаването й, при липса на съществени процесуални нарушения, в съответствие с материалния закон и целта му, поради което е законосъобразна.

Затова жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ  жалбата  на Ю.А.М. *** срещу Заповед № 17-0256-000302/20.11.2017г. на Началника на РУ – Долна Митрополия при ОД на МВР – Плевен за прилагане на ПАМ по чл. 171 т.2а от ЗДвП – прекратяване на регистрацията на ППС „Фолксваген поло“ с Рег. № ЕН***АК за срок от 1 година.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

                                                        С Ъ Д И Я :