О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

164

 

гр.Плевен, 25 януари 2018 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІІ състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети януари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

           

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

                                                       

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 22/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е образувано по жалба на В.Й.К. ***. В уточнителна молба вх. рег. № 361/19.01.2018г. жалбоподателят е посочил, че оспорва решение № 2 от 06.12.2017г. на Комисия за провеждане на конкурс за Управител на „Аспарухов вал“ ЕООД гр. Кнежа, назначена със заповед № 572/02.11.2017г. на Кмета на Община- Кнежа, с което комисията е допуснала до участие в конкурса М. Д. Х., както и че оспорва решение № 1 от 13.12.2017г. на комисията, с което жалбоподателят е отстранен от участие в конкурса, а М. Д. Х. е класиран на първо място.

В жалбата се твърди, че оспорените решения са незаконосъобразни. Развиват се доводи за несъответствие на класирания на първо място кандидат с изискванията на Наредба № 13 на Общински съвет- Кнежа и се прави искане за отмяна на обжалваните решения.

По делото с административната преписка е постъпило писмено становище от кмета на Община- Кнежа И. П. Л., в което се излагат доводи за  недопустимост на подадената жалба, поради което се иска същата да бъде оставена без разглеждане.

Съдът намира, че са налице предпоставките за оставяне без разглеждане на подадената жалба и прекратяване на образуваното производство, визирани в разпоредбата на чл.159, т.1 АПК.

Посочените от жалбоподателя две решения на Комисия за провеждане на конкурс за Управител на „Аспарухов вал“ ЕООД гр. Кнежа, назначена със заповед № 572/02.11.2017г. на Кмета на Община- Кнежа, които са предмет на оспорване, не представляват индивидуален, общ или нормативен административни акт по смисъла на АПК, поради което подадената жалба е недопустима за разглеждане по същество.

Оспорените решения не съставляват подлежащ на обжалване  по реда на АПК административен акт, защото не съдържат властнически волеизявления и не изхождат от орган на изпълнителната власт. Посочената по- горе комисия е помощен орган, назначен от Кмета и с приетите от нея решения не се създават права или задължения, нито непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на граждани. Тези решения нямат задължителен характер за участниците в конкурсната процедура, за Кмета на Община- Кнежа, по чиято заповед е съставена въпросната комисия или пък за административния орган Общински съвет- Кнежа, от чиято компетентност е вземането на решение за назначаване на управител. Предназначението на постановените от комисията решения е да се даде възможност на административния орган / в случая Общински съвет- Кнежа/ да стигне до най-добрия избор на лице, на което като равнопоставена страна да бъде предложено сключването на гражданско-правен договор за управление на дружество, представляващо общинска собственост. Тази правна природа на оспорените решения на Комисия за провеждане на конкурс за Управител на „Аспарухов вал“ ЕООД гр. Кнежа, назначена със заповед № 572/02.11.2017г. на Кмета на Община- Кнежа обуславя недопустимост на жалбата, по която е образувано настоящето съдебно производство.

Наличието на подлежащ на оспорване акт е абсолютна процесуална предпоставка за съдебно производство. Липсата му води до недопустимост на образуваното такова. Ето защо, жалбата на жалба на В.Й.К. *** е недопустима за разглеждане на основание чл.159 т.1 от АПК, а производството по делото следва да бъде прекратено.

            Воден от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на В.Й.К. ***, с която се оспорват решение № 2 от 06.12.2017г. на Комисия за провеждане на конкурс за Управител на „Аспарухов вал“ ЕООД гр. Кнежа, назначена със заповед № 572/02.11.2017г. на Кмета на Община- Кнежа, с което комисията е допуснала до участие в конкурса М. Д. Х., както решение № 1 от 13.12.2017г. на Комисията, с което жалбоподателят е отстранен от участие в конкурса, а М. Д. Х. е класиран на първо място.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 22 по описа за 2018 г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на страните.        

                                                                                                                                                                                                                                            СЪДИЯ: