ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 12

 

гр.Плевен, 04.01.2017

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на четвърти януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                         

Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело974/2016 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Регионален център за подпомагане на стопански предприемачи –Плевен, гр. Плевен, ул. „Ал.Стамболийски” № 1, офис 302, ЕИК 114141439 чрез представляващия П. С. С. срещу писмо изх. № 99-00-2-872 от 09.09.2016 година на главен директор, ръководител на НПО при Министерство на регионалното развитие  и благоустройство , Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество, с което  се иска възстановяване на авансово преведена сума в размер на 9 397, 89 лева.

Съдът е оставил жалбата без движение и указал на оспорващия да внесе държавна такса и да представи доказателства относно представителство на Центъра и е изискал от административния орган да представи административната преписка.

С молба от 20.12.2016 година са отстранени нередовностите, а с писмо от 4.01.2017 година главен директор, ръководител на НПО при ГД „Управление на териториалното сътрудничество” при МРРБ представя преписката и посочва, че с оглед разпоредбите на чл. 30, ал. 5 от УПМРРБ е предвидено създаване на териториални звена на ГД „УТС” в избираемите по програмите за трансгранично сътрудничество райони, но такива няма създадени и намира, че делото следва да е подсъдно на АС София град с оглед обстоятелството, че писмото за възстановяване на авансово преведена сума  е издадено от главен директор, ръководител на НПО при МРРБ.

Съгласно разпоредбата на чл. 133, ал. 1 от АПК, изм. с ДВ, бр. 104/2013 г., в сила от 4.01.2014 г., делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. По силата на легалното определение на понятието "териториална структура на администрацията", дадено в § 1, т. 1а от ДР на АПК, това "е създадено с нормативен акт териториално организационно звено на администрацията, независимо дали е обособено като юридическо лице, което подпомага административния орган при осъществяване на правомощията му". В настоящия случай не е налице териториална структура на МРРБ,  ГД „УТС” и приложима се явява разпоредбата на  чл. 133, ал.2, т.2 от АПК при определяне на подсъдността: делата по чл. 133, ал. 1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура.

Предвид горепосоченото съдът намира, че компетентен да разгледа и да се произнесе по жалбата се явява Административен съд-София град – съдът по седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, тъй като, видно от приложените доказателства, администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура в гр.Плевен, където е постоянния адрес на оспорващия.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 135, ал. 1  и ал. 2от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 974 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Изпраща адм. дело № 974 по описа за 2016 година на Административен съд -Плевен  по подсъдност на Административен съд –София град.

Препис от определението да се връчи на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: