Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

19 /  19 Януари 2017г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На единадесети януари  2017г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 934/2016г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по протест на Йорданка Антонова – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен срещу Решение № 280/28.07.2016г. на Общински съвет – Плевен за отдаване под наем по реда на чл. 14 ал.7 от Закона за общинската собственост за срок от 10 години на имот – публична общинска собственост, представляващ язовир „Славяново – 3”, съставляващ имот № 300081, с площ 86,985 дка по плана на землището на гр. Славяново, общ. Плевен, в местността „Куртовец”, актуван с АОС № 31890/14.02.2001г., чрез публичен търг с тайно наддаване при начална месечна наемна цена 180 лв. без вкл. ДДС. Иска се прогласяване нищожността на решението.

Сочи, че язовирът е публична общинска собственост и затова са приложими разпоредбите на специалните закони - чл. 19 ал.1 т.4 б. „в” и чл. 20 от Закон за водите и чл. 13 ал.1 т.2 от Закона за концесиите, според които предоставянето на управлението върху такива обекти на трети лица се извършва чрез предоставянето на тези имоти на концесия. Счита, че ОбС – Плевен не е разполагал с материална компетентност да приема решение за отдаването на язовира под наем. Оспореното решение е взето на основание на закон, който е неприложим в конкретния случай, в този смисъл е налице пълна липса на материално-правно  основание за издаване на акта, който порок е особено съществен и води до неговата нищожност. Прави възражение за прекомерност на адвокатския хонорар.

Ответникът – Общински съвет – Плевен, чрез адв. И. *** изразява становище за неоснователност на протеста. Изложените в протеста съображения касаят общите разпоредби на Закона за водите. А видно от преписката, предложението на Кмета е мотивирано и с разпоредбата на §12 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ ( ДВ – бр. 103/2013г., изм. ДВ бр. 58 /2015г.), съгласно който „ в общините, на чиято територия има язовири – публична общинска собственост, за които не са сключени договори за стопанисването, поддръжката и експлоатацията им, по предложение на кмета на общината, общинският съвет приема решение за откриване процедура за избор на оператор за възлагане стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирите, чрез предоставянето им под наем или на концесия.” Счита, че тази разпоредба е специална по отношение на сочените в протеста разпоредби на ЗВ, тъй като с нея е въведена правната възможност общините да стопанисват язовирите в една от двете форми – отдаване под наем или на концесия, а изборът е предоставен на общинския съвет, който е приел да се открие процедура по отдаване под наем по реда на чл. 14 ал.7 от Закона за общинската собственост, която също позволява на ОбС да предоставя под наем свободни имоти или части от тях, когато те са публична общинска собственост. В случая няма друг договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на този обект, поради което са налице условията на §12 от ПЗР на ЗИД ЗВ вр. чл. 14 ал.7 ЗОС и затова решението на ОбС е правилно и законосъобразно. Претендира присъждане на направените разноски за адвокатско възнаграждение съгласно списък.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Съгласно чл. 147 ал.2 от АПК вр. чл. 16 ал.1 т.3 от АПК прокурорът може да подаде протест срещу акта и когато прецени, че това се налага от важен държавен или обществен интерес. На осн. чл. 149 ал.5 от АПК административните актове могат да се оспорят с искане за обявяване на нищожността им без ограничение във времето.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК.

Оспорването е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

Кметът на Община Плевен е изпратил предложение до Общински съвет – Плевен с Вх. № ОбС-0449/13.07.2016г. за отдаване под наем на имот – публична общинска собственост, представляващ язовир Славяново - 3, съставляващ имот № 300081 с площ 86.985 дка по плана на землището на гр. Славяново, Община Плевен, в местността „Куртовец”.

Предложението е мотивирано с разпоредбата на § 12 т.2 от ПЗР към ЗИД на ЗВ (ДВ – бр. 103/29.11.2013г.), според който „ в общините, на чиято територия има язовири – публична общинска собственост, за които не са сключили договори за стопанисването, поддръжката и експлоатацията им, по предложение на кмета на общината общинският съвет приема решение за откриване на процедура за избор на оператор за възлагане стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирите, чрез предоставянето им под наем или на концесия.” Предвид това се сочи, че към настоящия момент законодателството предвижда алтернативни възможности за стопанисването на тези съоръжения – те могат да бъдат отдавани под наем или да бъдат предоставяни на концесия след решение на общинския съвет, взето единствено по целесъобразност. Съгласно чл. 14, ал.7 от Закона за общинската собственост „ свободни имоти или части от тях – публична общинска собственост могат да се отдават под наем по реда на ал.2 за срок до 10 години след решение на Общинския съвет.” Посочено е, че е постъпило предложени с Вх. № ДИР – 733/22.06.2016г. от Кмета на гр. Славяново за отдаване на имота под наем. Община Плевен е възложила на лицензиран оценител изготвяне на оценка за определяне на месечна наемна цена на имота, според която наема за имота възлиза на 180 лв. на месец без вкл. ДДС. Поради това на осн. чл. 21 ал.2 вр. чл. 21 ал.1 т.8 от ЗМСМА и чл. 14 ал.7 от ЗОС, чл. 14, чл. 76, т.2, чл. 79 ал.1, чл. 85 ал.1 т.2 от Наредба № 7 на ОбС – Плевен е предложен и проекта за решение.

Към предложението е приложено писмо Вх. № 733/22.06.2016г. от кмета на гр. Славяново, в което се сочи, че във връзка с извършени проверки и съставени предписания относно техническото състояние на язовирната стена на язовир „Славяново-3” и невъзможността на кметството да го поддържа и стопанисва предлага да започне процедура за обявяване на търг за отдаване имота под наем. Приложен е Акт № 31780/ 14.02.2001г., с който имотът е актуван като публична общинска собственост на Община Плевен и скица на имота с начин на трайно ползване – язовир.

Според приложената Оценка от лицензиран оценител месечната наемна цена на имота е определена на 180 лв. без вкл. ДДС. От анализа за състоянието на оценявания имот е видно, че язовирът не функционира от няколко години, коритото му е обрасло с храсти, като същото се отнася и за язовирната стена. Кранът му не работи, изпуска и в момента е пълен на 1/3 от обема си. Язовирът е със земно-насипна стена. Стената е без облицовка на мокрия откос. Язовирната стена се намира на разстояние около 2,5 км от регулацията на гр. Славяново, по въздушна линия.

Подобрението, ефективното използване и поддържане целостта и качеството на обекта е задължение на наемателя при условията на дългосрочни договори. За функционирането му като язовир е необходимо да се почисти леглото му и да се приведе по законосъобразен начин в изрядност язовирната стена. Язовирът и прилежащата му площ могат да се ползват за развитие на стопанска дейност , обществен отдих и спортен риболов.

Предложението е разгледано  в постоянните комисии по „Бюджет и финансова политика” и „Общинска собственост и инвестиционна политика” на Общински съвет – Плевен на 25. 07.2016г. като е предложено срокът на отдаване под наем да е 10 години, а началната месечна наемна цена – 180 лв.

Подложено е на обсъждане в ОбС , при което е изразено становище от вносителя. След поименно гласуване с мнозинство от 26 гласа от присъстващите 27 общински съветници 1 въздържал се от всички 41 общински съветници Общински съвет – Плевен е приел оспореното Решение № 280/28.07.2016г. за отдаване на имота под наем на осн. чл. 14 ал.7 от ЗОС за срок от 10 години, чрез публичен търг с тайно наддаване по реда на Наредба № 7 на ОбС - Плевен и при начална месечна наемна цена от 180 лв. без вкл. ДДС. 

Съгласно чл. 19 ал.1 т.4 б. „в” от Закона за водите, язовирите, както и водохранилищата им до най-високо водно ниво, а също и прилежащите им съоръжения и събирателните им деривации представляват публична общинска собственост. От чл. 20 от Закона за водите се извежда правото на  общинския съвет да взема решения за сключване на договор за предоставяне на концесия на води, водни обекти, водностопански системи и съоръжения – публична общинска собственост и за възлагане на концесионера на поддържането на съоръженията – публична общинска собственост. Съгласно  чл. 13 ал.1 т.2 от Закона за концесиите имоти – публична общинска собственост, какъвто е процесния язовир могат да се предоставят на трети лица чрез концесия.

Решението на Общински съвет – Плевен е взето по предложение на Кмета на Община Плевен, който се е позовал на §12 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ (ДВ – бр. 103/2009г. изм. ДВ – бр. 58 от 2015г.). Според разпоредбата в общините, на чиято територия има язовири – публична общинска собственост, за които не са сключени договори за стопанисването, поддръжката и експлоатацията им, по предложение на кмета на общината общинският съвет приема решение за откриване на процедура за избор на оператор на язовирна стена за възлагане стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирите чрез предоставянето им под наем или на концесия. За процесния язовир няма сключен договор за стопанисването, поддръжката и експлоатацията му, защото видно от състоянието му, описано в оценката на лицензирания оценител, язовирът и съоръженията му не функционират от много години. В този случай е допустимо общинският съвет, по предложение на кмета на общината да възложи стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовира чрез предоставянето му под наем или на концесия. Въпрос на оперативна самостоятелност и преценка по целесъобразност е към коя от двете възможни процедури ще пристъпи. Предоставянето под наем на имоти – публична общинска собственост е допустимо на осн. чл. 14 ал.7 от Закона за общинската собственост за срок от 10 години и се извършва по реда на наредбата по чл. 8 ал.2 от ЗОС, в случая по реда на Наредба № 7 за реда за управление, придобиване и разпореждане с общинско имущество на ОбС – Плевен – чрез публично оповестен конкурс или търг, както е било процедирано.

И при двете процедури – предоставяне на язовира под наем – по реда на чл. 14 ал.7 от ЗОС или на концесия – по ЗК, при избор на наемател, респективно – концесионер, към кандидатите в процедурите важат и специалните изисквания на чл. 138в ал.1 от ЗВ за „оператор на язовирна стена”, дадени в легалната дефиниция на §1 т.95 от ДР на ЗВ. Наемател или концесионер може да е физическо лице – хидроспециалист или юридическо лице, което разполага със служител хидроспециалист за осъществяване на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на язовирни стени и на съоръженията към тях, възложени му от собственика. Това важи за всички случаи на отдаване под наем или на концесия на обект „язовир”, защото съгласно §1 т.94 от ДР на ЗВ „язовир” е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации. Язовирът е неделима съвкупност от тези четири елемента и стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовира могат да бъдат възложени на трето лице, отговарящо на изискванията за оператор на язовирна стена, под наем или на концесия само като единно цяло – единна система от всички тези елементи, независимо от състоянието на обекта и съоръженията му. Това изискване следва да се съдържа и в решението на ОС относно условията на търга за отдаване под наем на язовира като специфично условие съгласно чл. 79 ал.1 т.6 от Наредба № 7 на ОбС - Плевен. Но липсата му не се отразява на валидността на решението.

Решението на ОбС – Плевен е прието от компетентния за това орган, в необходимата форма, при спазване на предвидената процедура, при наличие на кворум и с необходимото мнозинство съгласно чл. 27 ал.4 и ал.5 от ЗМСМА – с поименно гласуване с квалифицирано мнозинство - повече от половината от всички общински съветници.

Основава се на §12 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ (ДВ – бр. 103/2009г. изм. ДВ – бр. 58 от 2015г.), който допуска предоставянето под наем на язовири – публична общинска собственост, приложим в случая, а редът за това е уреден в чл. 14 ал.7 от ЗОС и наредбата по чл. 8 ал.2 от ЗОС. Затова решението на ОбС – Плевен не е взето при пълна липса на материално-правно основание, както се твърди в протеста.

Оспореното решение на ОбС – Плевен е валиден административен акт, защото не страда от тежки пороци, водещи до неговата незаконосъобразност до степен, че да доведат до прогласяването му за нищожно, поради което протестът следва да се отхвърли като неоснователен.

При този изход на делото на осн. чл. 143 ал.4 от АПК в полза на ответника следва да се присъдят направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 600 лв., което не е прекомерно предвид чл. 8 ал.3 от Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, според която минималното възнаграждение по административни дела без материален интерес е 500 лв.

Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ  протеста на Йорданка Антонова – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен за прогласяване на нищожност на Решение № 280/28.07.2016г. на Общински съвет – Плевен за отдаване под наем по реда на чл. 14 ал.7 от Закона за общинската собственост за срок от 10 години на имот – публична общинска собственост, представляващ язовир „Славяново – 3”, съставляващ имот № 300081, с площ 86,985 дка по плана на землището на гр. Славяново, общ. Плевен, в местността „Куртовец”, актуван с АОС № 31890/14.02.2001г., чрез публичен търг с тайно наддаване при начална месечна наемна цена 180 лв. без вкл. ДДС.

ОСЪЖДА Окръжна прокуратура – Плевен да заплати на Община Плевен направените разноски в размер на 600 лв., представляващи адвокатско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :