РЕШЕНИЕ 

21

 

гр.Плевен, 26.01.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Административен съд-Плевен, пети състав, в открито съдебно заседание на дванадесети януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                 Председател: Снежина Иванова

 

при секретаря Д.Д., като разгледа докладваното  от съдия Иванова административно дело № 908 по описа за 2016г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е по чл. 179 и сл. от АПК.

Производството по делото е образувано по протест на Иван Шарков – прокурор в Окръжна прокуратура –Плевен с искане за прогласяване като нищожно на решение № 378 от 27.10.2016 година на Общински съвет –Плевен, с което е прието да се отдаде под наем имот-публична общинска собственост – язовир „Пелишат 1”, съставляващ имот № 168010 с площ 77,401 дка по плана на землището на с. Пелишат, Община Плевен, в местността „Чакърска воденица”.

В протеста се посочва, че Общински съвет –Плевен не разполага с материална компетентност да приема решение за отдаване под наем на язовир публична общинска собственост, тъй като в чл. 13, ал. 1, т. 2 от Закона за концесиите имоти публична общинска собственост могат да се предоставят  само на концесия. Посочва се че съгласно чл.14, ал. 7 от ЗОС общинския съвет може да приема решения за управление за общинска собственост, но Законът за концесиите и Законът за водите са специални по отношение на ЗОС и е приложима именно посочената в тях процедура – чрез концесия. Иска се прогласяване като нищожно на протестираното решение на Общински съвет –Плевен.

В съдебно заседание протестиращият прокурор при Окръжна прокуратура –Плевен се явява и поддържа протеста. Посочва че, в случая решението е прието при липса на материална компетентност, тъй като редът за управление с публична общинска собственост по отношение на язовирите е именно чрез предоставянето им на концесия при спазване на специалните закони – Закона за водите и Закона за концесиите. Счита, че решението е нищожно и претендира заплащане на разноски за обнародване на съобщението за образуваното дело в Държавен вестник.

Ответникът – Общински съвет Плевен се представлява от адв. И., който  намира протеста за неоснователен и счита, че отдаването под наем на язовир, който е публична общинска собственост е допустимо по реда на §12, т. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ, който въвежда две възможности – под наем или на концесия. Намира, че процедурата е спазена, че решението е прието от орган с материална компетентност и моли за отхвърляне на протеста и присъждане на разноски.

Административен съд - Плевен, пети състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа страна следното:

С оглед АПОС № 31399/16.04.1999 г. язовир „Пелишат 1”, съставляващ имот № 168010 с площ 77,401 дка по плана на землището на с. Пелишат, Община Плевен, в местността „Чакърска воденица” е публична общинска собственост.

На л. 69 по делото е приложено предложение на кмета на Община Плевен относно отдаване под наем на имот публична общинска собственост - язовир „Пелишат 1”, съставляващ имот № 168010 с площ 77,401 дка по плана на землището на с. Пелишат, Община Плевен, в местността „Чакърска воденица”, като са изложени доводи, че с оглед нормата на §12, т. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ са възможни две възможности за управление  - отдаване под наем с решение на общинския съвет или на концесия. Посочва се, че  е проявен интерес и от потенциален  наемател, като е изготвена оценка от лицензиран оценител.

         По делото е приложена молба от Ц. П. Г. , в която се посочва, че желае да наеме процесния язовир, както и писмо от кмета на с. Пелишат до кмета на Община Плевен, в което го уведомява за желанието на Г. за наемане на язовира.

Изготвена е оценка от лицензиран оценител, като месечната наемна цена на имота е определена на 157 лв. без вкл. ДДС. От анализа за състоянието на оценявания имот е видно, че язовирът не функционира от 2012 година, коритото му е обрасло с храсти, както и язовирната стена. Посочва се, че спирателният кран липсва и язовирът е източен и през него минава само бара, като язовирът е със земно-насипна стена, която е без облицовка на мокрия откос. Посоча се, че за функционирането му като язовир е необходимо да се почисти леглото му и да се приведе по законосъобразен начин в изрядност язовирната стена, като язовирът и прилежащата му площ могат да се ползват за развитие на стопанска дейност , обществен отдих и спортен риболов.

         На 24.10.2016 година постоянната комисия по „Бюджет и финансова политика” към ОбС-Плевен е разгледала предложението и е предложено срокът на договора за наем да бъде променен на „10 години” и месечният наем да е в размер на 160 лева.

         Предложението е обсъдено на 25.10.2016 година и от постоянната комисия „Общинска собственост и инвестиционна политика” към ОбС-Плевен като са направени предложения по отношение на срока на договора за наем и цената.

На 27.10.2016 година е проведено заседание на Общински съвет Плевен и предложението на кмета на Община Плевен е включено под точка 17 в дневния ред. На проведеното гласуване  „за” предложението са гласували 24 общински съветници и е взето процесното решение № 378, с което е прието язовир „Пелишат 1”, съставляващ имот № 168010 с площ 77,401 дка по плана на землището на с. Пелишат, Община Плевен, в местността „Чакърска воденица” да се отдаде под наем за срок от 10 години при начална месечна цена за отдаване под наем в размер на 160 лева, като отдаването под наем де се осъществи чрез публичен търг с тайно наддаване по реда на Наредба № 7 на ОбС – Плевен.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Протестираното решение е съобщено по реда на чл. 181, ал.1 и ал.2 от АПК, чрез публикуване на обявлението в бр.74/2016 г. на "Държавен вестник" /л.100 от делото/ и в сайта на Върховен административен съд, на интернет страница на АС Плевен,  както и чрез поставяне на обявление в сградата на Административен съд-Плевен.

Процесното решение е прието от компетентен орган, при спазване на административно-производствените правила – изготвено е предложение, което е обсъдено от постоянните комисии при Общински съвет Плевен, включено е в дневния ред на заседанието на 27.10.2016 години и е прието  при наличие на кворум и с необходимото мнозинство съгласно чл. 27 ал.4 и ал.5 от ЗМСМА – с поименно гласуване с квалифицирано мнозинство - повече от половината от всички общински съветници.

Съдът намира, че не  е налице противоречие на решението с материално-правните разпоредби и е налице компетентност на Общински съвет да приема решения за управление на публична общинска собственост – язовир чрез отдаването му под наем.

Съгласно чл. 19 ал.1 т.4 б. „в” от Закона за водите, язовирите, както и водохранилищата им до най-високо водно ниво, а също и прилежащите им съоръжения и събирателните им деривации представляват публична общинска собственост и съгласно чл. 20 от Закона за водите се общинският съвет да взема решения за сключване на договор за предоставяне на концесия на води, водни обекти, водностопански системи и съоръжения – публична общинска собственост и за възлагане на концесионера на поддържането на съоръженията – публична общинска собственост. В случая с оглед АПОС процесният язовир попада в тази хипотеза, а съгласно  чл. 13 ал.1 т.2 от Закона за концесиите, имоти – публична общинска собственост, какъвто е процесния язовир могат да се предоставят на трети лица чрез концесия.

С  §12 т.2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ (ДВ – бр. 103/2009г. изм. ДВ – бр. 58 от 2015г.) е предоставена възможност в общините, на чиято територия има язовири – публична общинска собственост, за които не са сключени договори за стопанисването, поддръжката и експлоатацията им, по предложение на кмета на общината общинският съвет да  приема решение за откриване на процедура за избор на оператор на язовирна стена за възлагане стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирите чрез предоставянето им под наем или на концесия. За процесния язовир няма сключен договор за стопанисването, поддръжката и експлоатацията му, защото видно от състоянието му, описано в оценката на лицензирания оценител, язовирът и съоръженията му не функционират от 2012 година. В този случай е допустимо общинският съвет, по предложение на кмета на общината да възложи стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовира чрез предоставянето му под наем или на концесия. Въпрос на оперативна самостоятелност е коя от двете възможни процедури ще  бъде използвана и общинският съвет разполага с компетентност да приеме протестираното решение. С оглед мотивите в предложението и правното основание именно , въз основа на което е прието решението §12, т. 2 от ПЗР на ЗИД на ЗВ от 2015 година, следва да се има предвид, че  и при отдаването под наем на имоти – публична общинска собственост е допустимо на осн. чл. 14 ал.7 от Закона за общинската собственост за срок от 10 години и се извършва по реда на наредбата по чл. 8 ал.2 от ЗОС, в случая по реда на Наредба № 7 за реда за управление, придобиване и разпореждане с общинско имущество на ОбС – Плевен – чрез публично оповестен конкурс или търг, но и при двете процедури – предоставяне на язовира под наем – по реда на чл. 14 ал.7 от ЗОС или на концесия – по ЗК, при избор на наемател, респективно – концесионер, към кандидатите в процедурите важат и специалните изисквания на чл. 138в ал.1 от ЗВ за „оператор на язовирна стена”, дадени в легалната дефиниция на §1 т.95 от ДР на ЗВ. Наемател или концесионер може да е физическо лице – хидроспециалист или юридическо лице, което разполага със служител хидроспециалист за осъществяване на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на язовирни стени и на съоръженията към тях, възложени му от собственика. Това важи за всички случаи на отдаване под наем или на концесия на обект „язовир”, защото съгласно §1 т.94 от ДР на ЗВ „язовир” е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации. Язовирът е неделима съвкупност от тези четири елемента и стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовира могат да бъдат възложени на трето лице, отговарящо на изискванията за оператор на язовирна стена, под наем или на концесия само като единно цяло – единна система от всички тези елементи, независимо от състоянието на обекта и съоръженията му. Това изискване следва да се съдържа и в решението на ОбС относно условията на търга за отдаване под наем на язовира като специфично условие съгласно чл. 79 ал.1 т.6 от Наредба № 7 на ОбС – Плевен, но липсата му не се отразява на валидността на решението.

Предвид горепосоченото съдът намира, че не е налице нищожност на протестираното решение на Общински съвет Плевен.

С оглед изхода на делото, своевременно заявеното искане на пълномощника на ответника за присъждане на разноски  и на основание чл. 143, ал. 4 от АПК Окръжна прокуратура Плевен следва да заплати на Общински съвет –Плевен разноски в размер на 600 лева – договорено и изплатено възнаграждение съгласно договор за правна защита и съдействие на л. 114 по делото.

Воден от изложените мотиви и на основание чл. 172, ал. 2, предл. последно АПК, Административен съд – Плевен, пети състав

 

РЕШИ:

 

Отхвърля протест на Иван Шарков – прокурор в Окръжна прокуратура –Плевен с искане за прогласяване  като нищожно на решение № 378 от 27.10.2016 година на Общински съвет –Плевен, с което е прието да се отдаде под наем имот-публична общинска собственост – язовир „Пелишат 1”, съставляващ имот № 168010 с площ 77,401 дка по плана на землището на с. Пелишат, Община Плевен, в местността „Чакърска воденица”.

Осъжда Окръжна прокуратура Плевен, гр. Плевен, ул. „Д.Константинов” № 25 да заплати на Общински съвет –Плевен, гр.Плевен, пл. „Възраждане” № 2 разноски в размер на 600 лева

Решението да се съобщи на страните.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховен административен съд.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: