ОПРЕДЕЛЕНИЕ

53

   гр.Плевен, 17.01.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети януари  две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                       Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №875 по описа на Административен съд – Плевен за 2016 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от ППТК „Изгрев-М” със седалище и адрес на управление гр. Червен бряг, жк „Индустриален”, с ЕИК 824089983, представлявана от Н.Й.Н., подадена по реда на чл.40 от ЗДОИ, против Решение №25/30.09.2016 год. , постановено от кмета на  община Червен бряг.

Ответникът –кметът на община Червен бряг, е направил писмено искане с вх.№26/04.01.2017год. за спиране на производството по настоящото дело до влизане в сила на съдебен акт по гр.д.712/2016 год.  на РС-Червен бряг, в хода на което ще се установи пази ли се или не документ за собственост и/или ограничени вещни права на името на „Ивена”, за да бъде записана като заинтересовано лице в съобщения за приемане и за одобрение на ПУП по ЗУТ и къде се съхраняват те. Счита, че е налице преюдициалност на спора по гр.дело №712/2016 год. на РС-Червен бряг по отношение на настоящия.

В проведеното по делото съдебно заседание жалбоподателят не е взел становище по искането за спиране.

Съдът намира, че искането за спиране следва да се остави без уважение. От служебно изисканото от Районен съд-Червен бряг удостоверение с вх.№143/13.01.2017 год. на л.123 се установява, че гр.дело №712/2016 год. на същия съд е със страни ППТК”Изгрев- М”, представлявана от Н.Й.Н., който е жалбоподател и в настоящото производство, и община Червен бряг-кметът на която  е ответник по настоящото дело. Предмет на производството по гр.д. №712/2016 год. е искане да се обяви за документ с невярно съдържание, писмо изх.№190-00-312/07.04.2016 год. на основание чл.124, ал.4 от ГПК.

На първо място този документ, чиято неистинност се претендира по гр.д.№712/2016 год.,  не е приложен към настоящото производство и настоящият състав на съда не може да прецени значението му за настоящия спор. Дори да се приеме, че в това производство ще се установява пази ли се или не документ за собственост и/или ограничени вещни права на името на „Ивена”, за да бъде записана като заинтересовано лице в съобщения за приемане и за одобрение на ПУП по ЗУТ и къде се съхраняват те, както твърди ответникът в искането за спиране на делото, изходът на този спор не влияе по никакъв начин върху съдържанието на постановеното решение, което се оспорва в настоящото производство. Това е така, по следните съображения: ако с решението по настоящото дело се приеме, че ответникът  дължи произнасяне по същество, т.е., че следва да предостави исканата от молителя информация, той ще е длъжен да отговори на какво основание „Ивена” АД е записана като заинтересовано лице в съответни производства по ЗУТ.  Ответникът ще бъде длъжен да отговори на този въпрос, като съобрази фактическото положение към момента на произнасяне. Ако в по-късен момент на някакво основание се установи различно фактическо положение от това, което е било налице към момента на произнасянето, то не би могло да се отрази на законосъобразността на постановения отговор. От друга страна, и двете страни по настоящото дело са страни и по гр.дело №712/2016 год. на РС-Червен бряг, поради което за установеното по това дело относно документа-предмет на спора, страните ще се информират със самото съдебно решение. Ето защо настоящият състав на съда намира, че спорът по гр.дело №712/2016 год. на РС-Червен бряг не е преюдициален по отношение на настоящия и искането за спиране на делото следва да се остави без уважение.

Воден от горното  съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                          

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искане от Кмета на община Червен бряг с вх.№26/04.01.2017год. за спиране на производството по настоящото дело до влизане в сила на съдебен акт по гр.д.712/2016 год.  на РС-Червен бряг.

Определението не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

                                                                                 

 

 

СЪДИЯ: