Р E Ш Е Н И Е

225

гр.Плевен, 7 Юни 2017 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети май, две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                 

            Председател: Полина Богданова-Кучева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря А.П. и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 852 по описа за 2016 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 710 от 06.10.2016г., постановено по НАХД № 464 по описа за 2016г., Районен съд-Плевен е потвърдил Наказателно постановление № 15-0938-003507 от 01.09.2015г. на Началник сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Плевен, с което на И.Ц. ***, на основание чл. 183, ал. 5, т. 2 от Закона за движение по пътищата, е наложена глоба в размер на 100 /сто/ лева, за извършено нарушение на разпоредбата на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП.

            Срещу решението е подадена касационна жалба от И.Ц.Ц., в която са наведени доводи, че съдебният акт е необоснован. Твърди се, че не е имало пешеходци стъпили на пешеходната пътека, както и на тротоар отстрани, като този факт е отразен от него още на място при съставяне на АУАН. Посочва се, че липсват каквито и да било данни за самоличността на двамата пешеходци, които се твърди, че не са пропуснати. Сочи се, че съдът е постановил своето решение единствено върху показанията на свидетелите, служители към ОД на МВР-Плевен, а е игнорирал показанията на свидетеля С. А. Ц., която е била на седалката до водача на автомобила, тъй като двамата имат семейна връзка. В заключение се моли за отмяна на решението на районния съд.

            В съдебно заседание касаторът И.Ц.Ц. се явява лично и поддържа касационната жалба. Моли решението на районния съд да бъде отменено.

            В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР - Плевен не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, поради което е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства районният съд е приел за установено от фактическа страна, че на 14.08.2015 г. в 20:00 часа в гр. Плевен, ул. „Дойран” срещу № 13 по посока Спортно-информационен център като водач на лек автомобил „Рено Клио Симбол” с рег. № СА *** КА, регистриран в Република България,  Ц. не пропуснал стъпили на пешеходна пътека двама пешеходци от двете му страни. Така констатираното е квалифицирано като нарушение на чл.119 ал.1 от ЗДвП. Съставен е АУАН на Ц., въз основа на който е издадено обжалваното наказателно постановление. Съдът е посочил защо приема като достоверни показанията на служителите на ОД на МВР-Плевен и защо не следва да бъдат кредитирани с доверие показанията на съпругата на водача на лекия автомобил. От правна страна съдът е счел, че по безспорен начин Ц. е извършил нарушение по чл.119 ал.1 от ЗДвП и правилно е реализираната административно-наказателната му отговорност. Посочил е, че при съставяне на акта и издаване на НП не са допуснати съществени нарушения на ЗАНН, поради което е потвърдил обжалваното наказателно постановление.

 Касационната инстанция намира, че решението е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд, противно на изложеното в касационната жалба, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно реализирана административно-наказателната отговорност на Ц.. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящата инстанция, поради което не е необходимо и тяхното преповтаряне

За пълнота следва само да се посочи, че съгласно разпоредбата на чл. 183, ал.5, т.2 от ЗДвП се наказва с глоба водач, който не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека, като в  чл. 119, ал.1 от същия закон е предвидено задължение при приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. След преценка на всички събрани по делото доказателства и обсъждането им поотделно и в тяхната съвкупност районният съд е достигнал до извода, че жалбоподателят е извършил нарушението, за което е санкциониран. Касационният съд не е съд по фактите, той не прави нови фактически установявания и преценява правилното прилагане на материалния закон въз основа на установените от районния съд факти. При правилно установена фактическа обстановка, съдът е постановил правилно решение, което следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 710 от 06.10.2016 г., постановено по НАХД № 464 по описа за 2016 г. на Районен съд-Плевен.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.