О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

1038

 

гр. Плевен, 18. 09. 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, втори касационен състав, на осемнадесети септември две  хиляди седемнадесета година в закрито съдебно заседание в състав:

Председател: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

Членове:          ЕЛКА БРАТОЕВА

                        СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                             

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Частно касационно административно-наказателно дело № 781/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 229 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл. 63 ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания.

         Образувано е по частна касационна жалба на М.Т. М. от гр. Плевен, чрез адв. С. от АК - София срещу Разпореждане № 735/21.08.2017г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2040/2017 г. по описа на съда. С оспореното разпореждане съдът е прекратил производството по делото, поради просрочие на жалбата. Приел е, че НП се счита връчено на 01.07.2016г. по реда на чл. 58 ал.2 от ЗАНН, видно от справката по делото, а жалбата е подадена на 28.07.2017г. след изтичане на 7-дневния срок за обжалване съобразно чл. 59 ал.2 от ЗАНН.

         Частният жалбоподател оспорва разпореждането като неправилно. Посочва, че е сезирал съда по реда на чл. 186 от НПК с молба за възстановяване на срока за обжалване и с жалба срещу процесното НП, тъй като не е била спазена процедурата по чл. 58 ал.2 от ЗАНН. Счита, че съдът не се е произнесъл по направеното искане. Алтернативно твърди, че не е била спазена процедурата по чл. 58 ал.2 от ЗАНН по служебно връчване на НП, тъй като не е напускал адреса, на който е бил търсен, не е проведено щателно издирване за връчване на процесното НП. Моли за отмяна на разпореждането и връщане на делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

         Ответникът – ОД на МВР– Плевен не изразява становище.       

         Районният съд погрешно е указал по-дълъг 14-дневен срок за обжалване на разпореждането, вместо законния 7-дневен, поради което подадената частна жалба се счита подадена в срок.

Частната жалба е редовна, допустима и ОСНОВАТЕЛНА.

Първоинстанционният съд е бил сезиран с молба за възстановяване на срока за обжалване на НП и едновременно с жалба срещу НП по реда на чл. 186 от НПК. За да се произнесе по молбата за възстановяване на срока, съдът дължи проверка дали жалбата е просрочена. В случая видно от НП в същото липсва отбелязване за връчването му. По делото е приложена справка от 21.06.2016г., че лицето е търсено на посочения адрес за връчване на НП, но не е намерено и няма нова адресна регистрация. Неправилно при тези факти районният съд е приел, че НП се счита връчено при условията на чл. 58 ал.2 от ЗАНН. Не е спазена предвидената в разпоредбата процедура, защото след като не намери нарушителя на посочения от него адрес и новият му адрес е неизвестен, наказващият орган трябва да отбележи това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването. Такова отбелязване няма върху НП, поради което не може да се приеме, че е изпълнена хипотезата на чл. 58 ал.2 от ЗАНН и няма отбелязана върху него дата, от която то се счита за връчено и съответно тече срокът за обжалването му. Ето защо при липса на отбелязване в НП на дата на връчването му по реда на чл. 58 ал.1 или ал.2 от ЗАНН, следва извод, че то не е било връчено. Затова и срокът за обжалването му не е пропуснат, респективно не подлежи на възстановяване по реда на чл. 186 от НПК. Жалбата срещу НП е подадена в законния срок, допустима е и подлежи на разглеждане по същество.

Разпореждането за прекратяване производството по делото следва да се отмени и делото да се върне на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

         Водим от горното и на осн. чл. 236 от АПК съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОТМЕНЯ Разпореждане № 735/21.08.2017г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2040/2017 г. по описа на съда.

ВРЪЩА ДЕЛОТО на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.